Analitičari upozoravaju – potonuće burzi nije završeno

Autor: Tomislav Pili , 29. lipanj 2016. u 08:17
Na mogući povratak negativnog sentimenta upozoravaju i inozemni analitičari/Thinkstock

Još je uvijek mnogo nesigurnosti na tržištu, a kretanje indeksa sugerira i dugoročniji negativni trend.

Skok burzi kojem su investitori svjedočili u utorak tek je kratkotrajni predah od rasprodaje nakon odluke o britanskom napuštanju Europske unije koja je izazvala udarni val na tržištima. Oko 16 sati, nakon otvaranja američkih burzi koje su rastom vrijednosti indeksa dale dodatni poticaj, glavni europski burzovni indeksi izbrisali su gotove sve gubitke od ponedjeljka.

Londonski FTSE 100 jurnuo je 2,7 posto na 6144 boda dok je nejmački DAX skočio nešto nižih 2,6 posto na 9511 bodova. Najviše optimizma pokazalči su ulagači na Pariškoj burzi jer je indeks CAC ojačao gotovo tri posto prešavši 4100 bodova. Skok u utorak malo je ublažio rane nakon dvodnevne rasprodaje koja je u petak i ponedjeljak izbrisala 3,6 bilijuna dolara vrijednosti globalnih dionica. Podsjetimo, s gubitkom od preko dva bilijuna dolara burzovni petak postavio je novi rekord i uzeo titulu "Crnog petka".

 

3,6bilijuna

dolara u dionicama izbrisano je u petak i ponedjeljak

Međutim, utorak ne donosi olakšanje, smatra glavni ekonomist Hypo Alpe Adria banke, Hrvoje Stojić. "Skok europskih burzovnih indeksa u utorak je, po mom sudu, tek kratkoročna reakcija. Još je uvijek mnogo nesigurnosti na tržištu, a posebno je zabrinjavajuće što je Dow Jones indeks u ponedjeljak pao ispod 200-dnevnog pomičnog prosjeka, što s tehničke strane sugerira dugoročniji negativni trend. Ne bih rekao da je korekcija završena", istaknuo je Stojić.

Njegovo mišljenje dijeli i cijeli niz inozemnih analitičara koji napominju da je rast cijena dionica privremen i da će se negativni trend vratiti čim ulagači shvate da Velika Britanija nema vladu i ne zna kako će joj izgledati budućnost. Pitanje je što politika i središnje banke u ovom trenutku mogu učiniti da smire tržište, smatra Hrvoje Stojić. "Pad indeksa u posljednja dva trgovinska dana ipak nije bio dovoljno dubok da bi se oni uključili u smirivanje tržišta. No, iz Velike Britanije treba doći jasan signal što oni namjeravaju učiniti nakon odluke na referendumu kako bi se onda moglo ići u koordinirani pristup", ocjenjuje Stojić.

Glavni makroekonomski analitičar UniCredita Erik Nielsen u svojoj tjednoj analizi navodi kako će negativni sentiment na svjetskim burzama potrajati, prema njegovu sudu, još nekoliko tjedana. Međutim, savjetuje investitore kako polako dolazi vrijeme za ulazak u "stabilne europske sektore", poput prehrambene industrije ili zdravstvene njege. Nielsen primjećuje i kako FTSE indeks u petak nije značajnije potonuo, a razlog vidi u tome što 75 posto prihoda kompanija iz njegova sastava dolazi iz inozemstva, pa ih pad funte dodatno uvećava. 

Komentirajte prvi

New Report

Close