Američki i europski ulagači bježe iz tehnoloških dionica

Autor: Tomislav Pili , 08. travanj 2014. u 19:30
Dionica Facebooka u mjesec dana izgubila je 21 posto vrijednosti/REUTERS

Najave o podizanju kamatnih stopa povećale nervozu američkih ulagača.

Pad cijena tehnološkog sektora snažno je protresla američko i europsko tržište kapitala krajem i početkom ovog tjedna.

Rasprodaja dionica u petak je snažno oslabila američki Nasdaq indeks koji je izgubio 2,6 posto. To je drugi najveći dnevni pad tog indeksa u ovoj godini. Prema navodima Bloomberga, averzija ulagača prema internetskom i biotehnološkom sektoru – još do jučer najbrže rastućem na ionako bikovskom američkom tržištu – trenutno je na razinama koje nisu viđene u posljednje četiri godine.Tomu u prilog govori i podatak da je u petak protrgovano približno milijun put opcija na Nasdaq indeks, a kojima se ulagači štite od pada cijena. Posljednji je put toliki broj put opcija protrgovan nakon tzv. "flash crasha", snažnog pada cijena u svibnju 2010. tijekom kojeg je Dow Jones indeks samo u pet minuta izgubio 600 bodova.

 

1,2posto

minusa bilježi indeks Nasdaq tijekom ove godine. U 2013. je skočio 35 posto

Negativni sentiment nastavljen je i u ponedjeljak, pa je Nasdaq otvorio trgovanje sa 0,8 posto minusa. Pritisak sa američkog tržišta u ponedjeljak se prelio i na europsko, pa je njemački DAX oko 14:15 h gubio preko 1,5 posto vrijednosti.Od javnosti najpoznatijih američkih tehnoloških dionica Google je u posljednja dva dana izgubio 4,5 posto. Dionica Facebooka u posljednjih mjesec dana nezadrživo tone oslabivši čak 21 posto. Ipak, promatrano od početka godine FB je i dalje u blagom plusu od 3,8 posto. Posljednjih mjesec dana izbrisalo je i dio ovogodišnjeg 40-postotnog skoka cijene dionica proizvođača električnih automobila Tesla. Dionica trenutno vrijedi gotovo 14 posto manje na mjesečnoj razini.

Postavlja se pitanje jeli tehnološki sektor na početku duže korekcije jer ga mnogi inozemni analitičari smatraju fundamentalno precijenjenim. Prema mišljenju Nike Delića, suvlasnika brokerske kuće Credos, u posljednjih godinu dana investitori su često svjedočili padovima koji su ukazivali na veću korekciju, pa do toga ipak nije došlo."Ipak, ovako snažan pad već dugo nisam vidio", kaže Delić. Prema njegovu mišljenju, dokle god je Nasdaq iznad 4000 bodova, nema razloga za bojazan. Od te razine Nasdaq je trenutno udaljen stotinjak bodova. Za nervozu na Wall Streetu Delić prije svega vidi "krivca" u najavama američke središnje banke o podizanju kamatnih stopa sljedeće godine. "Osim toga, tržište neprekidno raste već godinu i pol i manje negativne korekcije su moguće", naglasio je Delić.

Komentirajte prvi

New Report

Close