Američki dogovor katapultirao europske dionice

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. siječanj 2013. u 18:19
Ilustracija

Londonski FTSE skočio je 2,30 posto na 6.033 boda, frankfurtski DAX za 2,1 posto na 7.772 boda, dok je pariški CAC bio u plusu 2,26 posto i iznosio 3.723 boda.

 Europska tržišta dionica katapultirao je u srijedu, prvog radnog dana u novoj godini, dogovor američkih čelnika kojim je otklonjena fiskalna kriza a time i prijetnja potonuća najvećeg svjetskog gospodarstva u recesiju.
Londonski FTSE skočio je 2,30 posto na 6.033 boda, frankfurtski DAX za 2,1 posto na 7.772 boda, dok je pariški CAC bio u plusu 2,26 posto i iznosio 3.723 boda.

Američki Zastupnički dom jučer je napokon odobrio zakon koji predviđa povećanje poreza za imućnije Amerikance, čime predsjednik Barack Obama ispunjava svoje predizborno obećanje a otklanja se i fiskalna kriza.

Neizvjesni ishod pregovora dominirao je tržištima u posljednjim tjednima 2012. Iako su ulagači pozdravili dogovor, među stratezima bilo je nešto pesimizma. Oni, naime, smaraju da to neće spriječiti dodatne političke obračune oko proračuna u narednim mjesecima. Osim toga, naglasili su da današnje dobitke treba promatrati u kontekstu slabog obujma trgovine u blagdanskom razdoblju.

"Moglo bi se reći da su tržišta porasla zbog olakšanja i novogodišnjeg optimizma – ulagači su zaključili da se svijet neće raspasti, bar ne još", tumači Frances Hudson, strateg u tvrtki Standard Life Investments.

"Mislim ipak da će ponovo prevladati nervoza i nagle oscilacije sklonosti riziku, nakon što se ljudi vrate s blagdana", dodaje.

Rudarske dionice predvodile su dobitnike, ojačavši u prosjeku 4,5 posto, nakon što su cijene bakra porasle 2,4 posto. Snažni podaci o kineskoj industrijskoj proizvodnji iz Kine također su poboljšali raspoloženje. Tako je službeni indeks menadžera nabave u prosincu iznosio 50,6 bodova, a istu je vrijednost zabilježio i u studenom, što ukazuje na postojan rast aktivnosti u u industrijskom sektoru.

Tokijsko tržište danas je bilo zatvoreno zbog praznika.

Komentirajte prvi

New Report

Close