Američke tvrtke objavit će najlošije rezultate od 2009.

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 14. srpanj 2015. u 22:01
Očekivani pad dobiti bit će prvi od trećeg kvartala 2009. godine/REUTERS

Kompanije su do sada uspjele zarađivati kroz rezanje troškova što je praksa koju su usvojili za vrijeme krize.

Izgledno je kako će američke kompanije uvrštene u indeks S&P 500 u sklopu objave rezultata drugog kvartala izvijestiti o najvećem padu prodaje u posljednjih šest godina, ostavljajući pritom i ulagače u brizi.

Kompanije su do sada uspjele zaraditi režući troškove, što je praksa koju su usvojili za vrijeme krize. No, teško je očekivati isto i za stabilan rast prihoda, sudeći prema prognozama za drugi kvartal i zaradu S&P 500 kompanija čija će financijska izvješća početi pristizati ovoga tjedna.  U drugom je kvartalu za kompanije iz sastava S&P 500 procijenjen pad prihoda od četiri posto u odnosu na godinu ranije, prema podacima Thomson Reutersa, što je ujedno i najstrmiji pad od trećeg tromjesečja 2009. godine.

 

Raich

Neodrživo je vidjeti rast dobiti dok prodaja nastavlja slabiti

To slijedi pad prodaje od tri posto u prvom tromjesečju. Za zaradu iz drugog tromjesečja procijenjen je pad od tri posto, nasuprot 2,2-postotnom rastu profita iz prvog kvartala, kada su analitičari također predvidjeli pad zarade. Ukoliko je profit S&P tvrtki zaista pao u drugom tromjesečju, takvo što zabilježit će se prvi put od trećeg tromjesečja 2009. godine. Iako analitičari očekuju kako će američke korporacije prikazati pad dobiti u drugom tromjesečju, prema Thomson Reuters podacima, neki stratezi očekuju kako će sam indeks S&P 500 prkositi tim prognozama, kao u prvom tromjesečju.

"Znali smo da neće biti održivo vidjeti rast zarada dok prodaja nastavlja slabiti", izjavio je za Reuters Nick Raich, osnivač neovisne konzultantske tvrtke The Earnings Scout. Pitanje je koliko dugo S&P kompanije mogu bježati od pada prodaje, koji je ujedno obilježen snažnim američkim dolarom i padom prihoda u energetskim kompanijama. Poteškoće s prihodima najviše bi mogao osjetiti energetski sektor unutar S&P 500 indeksa. Za ovaj se sektor, već pogođen gotovo 50-postotnim padom cijena nafte od lipnja prošle godine, očekuje kako će obznaniti pad od 35 posto za drugo tromjesečje.

Komentirajte prvi

New Report

Close