Američke dionice ponovno rekordno visoko

Autor: Admiral Markets , 27. travanj 2015. u 13:19
Foto: Thinkstock

Drugi uzrok pada europskih i rasta američkih dionica je jačanje eura u odnosu na dolar u prethodnom tjednu.

U tijeku prošlog tjedna došlo je do interesantne divergencije kretanja cijena dionica u SAD-u i Europi. Naime, europske dionice su u drugom dijelu tjedna padale te u prosjeku izgubile 1-2% vrijednosti što se može vidjeti iz kretanja indeksa kao što su DAX i STOXX50, dok su američke dionice cijeli tjedan stabilno rasle te još jednom dosegnule rekordno visoke razine.  U trenutku pisanja analize, vrijednost SP500 indeksa na platformama Admiral Marketsa iznosi 2120,00 bodova što je 3% iznad razine na kojoj je počeo godinu te 13% iznad razine na kojoj je bio prošle godine u isto vrijeme.

Njemački DAX je od početka godine porastao 21,7%, a u zadnjih godinu dana 25,5% pa je pad u prethodnom tjednu vjerojatno samo uobičajena korekcija nastala radi kapitalizacije dobiti investitora koji su kupovali njemačke dionice zadnjih nekoliko godina.

Drugi uzrok pada europskih i rasta američkih dionica je jačanje eura u odnosu na dolar u prethodnom tjednu. Tečaj EUR/USD u toku tjedna porastao je nešto manje od 1% te sada iznosi 1,0830 što je vrlo blizu najviše razine u posljednjih mjesec dana.  

Dolar je slabio i u odnosu na ostale najtrgovanije svjetske valute, a najviše u odnosu na britansku funtu (približno 1,50% u prethodnom tjednu).

Za ovaj tjedan najavljeno je dosta događaja koji bi mogli imati kratkotrajan utjecaj na kretanja na financijskim tržištima. Najvažniji među njima su sastanci i/ili konferencije za medije čelnika centralnih banaka SAD-a, Kanade, Australije, Japana i Novog Zelanda. Popis svih najavljenih vijesti i točan raspored može se pogledati naekonomskom kalendaru Admiral Marketsa.

Mišljenje analitičara

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će i američke i europske dionice dugoročno nastaviti rasti. Američke dionice će dugoročno rasti jer je gospodarska situacija u SAD-u poprilično dobra i vjerojatno će ostati dobra idućih nekoliko godina, a europske dionice (pogotovo njemačke) će vjerojatno nastaviti rasti na temelju ubrizgavanja novca u financijski sustav od strane Europske centralne banke, koji će kamatne stope i tečaj eura još dugo držati na niskim razinama što će pogodovati potrošnji i izvozu eurozone. Budući da nakon velikog rasta vrlo često dođe i do značajnije korekcije vrijednosti dionica, za kupnju je možda bolje pričekati privremeni pad do kojeg će prije ili kasnije doći. Ne treba iznenaditi ako u tijeku te očekivane korekcije vrijednost indeksa privremeno padne desetak posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close