Alibabine dionice sve se više traže za okladu na pad cijene

Autor: Tomislav Pili , 29. rujan 2014. u 10:55
Gotovo sve velike kompanije pale su u prvoj godini nakon listanja/Reuters

Mnogo posuđenih dionica više je znak da će cijena rasti, tvrde stručnjaci.

Nakon što je prošao prvi  val euforije za dionicom Alibabe, pojavili su se u ulagači koji ne dijele oduševljenje projekcijama o golemoj profitabilnosti kompanije već sljedeće godine.

Prema podacima Markita, agencije za financijske podatke, preko 12 milijuna dionica što predstavlja ukupno 3,3 posto dionica kineskog internetskog trgovca posuđeno je za kratku prodaju. Drugim riječima, ulagači na američkom tržištu počeli su se kladiti u pad cijene te dionice.U Markitu za Bloomberg kažu kako je primjetna velika potražnja za posuđivanje Alibabinih dionica. "To je relativno mala količina u odnosu na ukupan broj dionica, ali je i dalje značajna s obzirom na ograničenu ponudu dionica dostupnih za posuđivanje nakon inicijalne javne ponude", kaže Andrew Laird, analitičar Markita.

Trenutno je na raspolaganju za posuđivanje 45,1 milijuna dionica. Podsjetimo, u javnoj ponudi od 19. rujna Alibaba je  prodao preko 368 milijuna dionica prikupivši pri tome rekordnih 25 milijardi dolara. Nakon što je prvog dana trgovanja skočila 38 posto, cijena dionice prošlog tjedna pala je u tri od četiri trgovinska dana. U četvrtak je oslabila dodatnih 1,8 posto na 88,9 dolara. Potražnja za kratkom prodajom ne znači da će se cijena srušiti, smatra Niko Delić, suvlasnik brokerske kuće Credos.

"Mnogo dionica za kratku prodaju u pravilu znači da će cijena ići prema gore. Ako su većinu dionica Alibabe posudile fizičke osobe, a ne institucionalni investitori, to je više znak za kupnju", ocjenjuje Delić. Pogled u povijest kaže da su dionice četiri od pet velikih kompanija pale u prvoj godini nakon izlistavanja. Iznimka je jedino Visa čija je dionica skočila 28 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close