Alibaba za sada razočarao, ali ostaje vrijedan ulaganja

Autor: Ana Blašković , 23. veljača 2015. u 15:01
Izlistavanje dionice u rujnu pratila je rijetko viđena auforija/REUTERS

Analitičari procjenjuju da će prihodi kineskog megatrgovca rasti po stopi od 40 posto u sljedećih nekoliko godina.

Dionica Alibabe, najveće kineske e-trgovine, jedno je od najvećih razočaranja među 81 globalnom vrijednosnicom s tržišnom kapitalizacijom većom od 100 milijardi dolara.

Od izlaska na burzu u rujnu prošle godine po cijeni od 68 dolara, cijena Alibabinoj dionici porasla je 75 posto dosegnuvši gotovo 120 dolara. No, od studenog entuzijazam je splasnuo, a cijena pala na oko 85 dolara zahvaljujući slabim prodajnim rezultatima izvan Kine i lošem trećem kvartalu godine. "Unatoč tome, Alibabina dionica je vrijedna ulaganja", smatraju analitičari Saxo banke. Bez obzira na snažan pad vrijednosti dionice, otvaraju se mogućnosti za trgovce koji igraju i kratkoročno i dugoročno. Tehnička analiza ukazuje da postoje pritisci na cijenu dionice, ali najnoviji potezi pokazuju konsolidaciju na oko 85 do 90 dolara. Ako se ne dogode izvanredni potresi, dionica nudi mogućnosti za dugoročne poteze", kaže rukovoditelj strategije za trgovanje dionicama u Saxo Banci Peter Garnry.

 

85dolara

razina je na kojoj se kreće Alibabina dionica u posljednje vrijeme

Radi se o jednoj od rijetkih dionica iz kategorije "mega cap", najviše tržišne kapitalizacije, s očekivanim godišnjim rastom prihoda od oko 40 posto narednim godinama zahvaljujući prognoziranom rastu internetske i mobilne trgovine u Kini i ostatku svijeta, ističu u Saxo banci. Sklonost ulagača može se promijeniti samo ako brojke iz Kine i dalje nastave razočaravati ili zbog pritisaka na procijenjenu vrijednost ako ulagači ocijene da dionice kompanija poput Facebooka, Applea, Amazona ili Googlea prate racionalnije procjene vrijednosti.

Garnry smatra da bi se slabi rezultati trećeg kvartala mogli preliti i na posljednja tri mjeseca 2014. godine, čije se izvješće očekuje u svibnju, kada bi ulagači mogli kazniti Alibabu zbog snažnih ulaganja u mobilnu infrastrukturu što će se negativno osjetiti na kratkoročnim rezultatima. Analitičari Saxo banke stoga smatraju da je dionica čija se cijena kreće oko 85 dolara najpogodnija za trgovinu kroz 'call opciju' što bi umanjilo rizik. 

Komentirajte prvi

New Report

Close