Agrokorovim preuzimanjem zamire trgovanje Mercatorom

Autor: Tomislav Pili , 02. rujan 2014. u 22:01
Povlačenje Mercatora s burze za sada nije vjerojatno/Goran Stanzl/PIXSELL

Dioničari koji nisu prihvatili ponudu neće dionice tako brzo prodavati na burzi.

Nakon Agrokorove ponude za Mercator realno je očekivati da trgovanje tom dionicom zamre na Ljubljanskoj burzi.

Posljednja službena informacije u utorak pokazala je da je Agrokor nakon ponude za preuzimanje u posjedu ukupno 81,87 posto dionica tog trgovačkog lanca. Prema tvrdnjama slovenskih medija, približno polovica Mercatorovih malih dioničara prihvatilo je Agrokorovu ponudu od 86 eura za dionicu. Time je u vlasničkoj strukturi još ostalo približno 5000 malih dioničara.Slovenski analitičari smatraju kako je rezultat više-manje očekivan, s obzirom na atmosferu u Sloveniji koja je pratila preuzimanje Mercatora.

 

82posto

udjela u Mercatoru posjeduje Agrokor nakon ponude za preuzimanje

"U svakoj ponudi za preuzimanje određeni postotak dioničara ne prihvati ponudu iz raznih razloga. Smatram da većina malih dioničara koji nisu prihvatili ponudu je to učinila iz nacionalnog naboja", ocjenjuje Sašo Stanovnik, analitičar ljubljanske investicijske kuće Alta. Upitan što će biti s likvidnošću dionica "najboljeg susjeda" u narednom razdoblju, Stanovnik smatra kako će likvidnost biti vrlo niska, iako ni prije nisu bile osobito likvidne. Naime, prema podacima iz godišnjeg izvješća Ljubljanske burze, dionicama Mercatora lani je ostvaren promet od 20 milijuna eura, malo više od sedam posto u ukupnom prometu prve kotacije od 275 milijuna eura.

"Sada će i udjel slobodnih dionica biti smanjen, a oni koji nisu prihvatili ponudu sigurno neće poslije brzo prodavati dionice na burzi. Mnogo će ulagača sada odabrati strategiju držanja. Dionica će možda biti interesantnija ulagačima ako se promijene trendovi u Mercatorovu poslovanju", ocjenjuje Stanovnik. Slovenski mediji špekuliraju da bi Agrokor mogao povući dionice s Ljubljanske burze. Međutim, Stanovnik odbacuje takav scenarij podsjećajući na obvezu iz prospekta koji je pratio Agrokorovu ponudu. U njemu stoji da Agrokor može povući dionice pet godina nakon sklapanja kupoprodajnog ugovora ili ako posjeduje 90 posto dionica. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Bravo sada nase mirovine opet spasavaju Todorica! Ajme!

New Report

Close