Adrisu prihodi od izvoza rasli 15%

Autor: Božica Babić , 31. srpanj 2014. u 22:01
Cromaris izvozi više od tri četvrtine ukupna uzgoja riba/Petar Glebov/PIXSELL

Adris grupa ostvarila je u pola godine 1,9 milijardi kuna prihoda unatoč padu prodaje Tvornice duhana Rovinj za 12 posto.

Unatoč padu prodaje asortimana Tvornice duhana Rovinj za 12%, Adris grupa za prvih je šest mjeseci 2014. ostvarila prihod u visini 1,9 milijardi kuna.

U rovinjskoj grupaciji zadovoljni su jerb su prihodi od izvoza u tom razdoblju rasli 14,9%, na 585 milijuna kuna. I nadalje je, ističu, u duhanskom segmentu prisutan snažan pomak potražnje prema jeftinijim proizvodima uz snažan trend rasta rezanih duhana i na hrvatskom i na tržištima regije. Ilustriraju to primjerom s tržišta BiH, gdje je udio potrošnje rezanih duhana veći od 20 posto, dok je prije tri godine bio tek jedan posto. U turističkom segmentu ostvarili su devet posto više noćenja gostiju nego u prvom polugodištu 2013. uz rast prosječne cijene noćenja od tri posto.

Ove je godine u turistički portfelj investirano ukupno oko 135 milijuna kuna. Ovogodišnja perjanica poslovanja grupacije Adris zadarski je Cromaris. Tvrtka je u prvom polugodištu zabilježila 60 posto veću ukupnu prodaju nego u istom razdoblju prošle godine. Usto, izvoz je povećala čak 88 posto, najviše na talijansko tržište. Cromaris izvozi više od tri četvrtine ukupna uzgoja riba, primarno orada i brancina. Optimizam jača ne samo podatak o količinski većem izvozu nego i istodobnom povećanju prodajnih cijena, i to za 12 posto.

I u Cromarisu traje veliki investicijski ciklus, vrijedan 100 milijuna kuna, u rekonstrukciju mrjestilišta te u gradnju sustava predrasta. U travnju 2014. Adris je preuzeo Croatia osiguranje. Ulaskom u djelatnost osiguranja, ističu, počelo je strateško restrukturiranje portfelja i definiran je novi stup sustava, zbog čega se ove godine očekuju visoki troškovi restrukturiranja. Rezultati postignuti u turizmu i proizvodnji zdrave hrane jamac su, tvrde u Adrisu, da će uspješno poslovati i u industriji osiguranja. 

U grupi krajem lipnja 8430 zaposlenika

CO: Premija 1,28 milijardi kuna  

U polugodišnjem konsolidiranom financijskom izvješću Adris grupe doprinos Croatia osiguranja vezan je samo uz razdoblje svibanj i lipanj. Croatija je sa svojim tvrtkama kćerima, a ima ih 24, za prvih šest mjeseci ove godine ostvarila 1,28 milijardi kuna zarađene premije. Tek će financijsko izvješće za 2015. iskazati koliki je stvarni prihodovni doprinos Croatia osiguranja unutar portfelja Adris grupe. Zasada je konkretno evidentan jedino podatak iz kadrovske baze, Adris grupa je na kraju ožujka brojala 3702, a krajem lipnja 8430 zaposlenika.

Komentirajte prvi

New Report

Close