Adris nudi otkup svojih dionica do čak 400 milijuna kuna

Autor: Jadranka Dozan , 14. lipanj 2017. u 07:51
Predsjednik Uprave i najveći pojedinačni dioničar Adrisa Ante Vlahović/Slavko Midžor/PIXSELL

Jučer je objavljeno da se sprema otkup najviše 400.000 redovnih i isto toliko povlaštenih dionica.

Dioničari Adris grupe danas se okupljaju na glavnoj skupštini. Niz manevara koji su joj prethodili nagovještava da bi ovaj put skupština mogla biti mnogo živahnija nego obično, a kompanija se zanimljivim priopćenjem oglasila i jučer, tj. dan uoči skupštine.

Pozivajući se na skupštinsku odluku iz lipnja 2014., kojom je Uprava na pet godine dobila ovlaštenje da ide u stjecanje vlastitih dionica, dioničarima je upućen poziv na otkup kako redovnih (s pravom glasa) tako i povlaštenih dionica. A iz raspona cijene i maksimalne količine dionica koju je kompanija spremna otkupiti proizlazi da je u njih spremna uložiti oko 400 milijuna kuna.  Točnije, uz puni odaziv i gornju vrijednost utvrđenog cjenovnog raspona, hipotetski bi se u popunjavanje Adrisova trezora moglo potrošiti i 420 milijuna kuna.

Tolikim bi cehom rezultirala kupnja ponudom maksimalno utvrđenih 400.000 redovnih i isto toliko povlaštenih dionica, i to uz pretpostavku da bi cijena otkupa bila na gornjoj točki utvrđenog cjenovnog raspona, a to je 5 posto iznad prosječne tržišne zabilježene ovog ponedjeljka, što u slučaju redovnih znači 575,1 kunu, a povlaštenih 477,6 kn. Uz minimalnu cijenu (5% ispod prosječne od ponedjeljka) i maksimalni odaziv trošak te operacije bio bi oko 380 milijuna. Realizacija ponude povjerena je Intercapitalu, otvorena je od ovog utorka do idućeg ponedjeljka, a predviđena je u blokovima vrijednim najmanje dva milijuna kuna.  S obzirom na tajming, dan prije skupštine, jučerašnja je objava mnoge burzovne igrače zaintrigirala i potaknula na raspredanja o mogućim motivima.

Jedna od spekulacija je, primjerice, da s nekim od dioničara s višemilijunskim portfeljem dionica Adrisa zapravo postoji dogovor, ali sve teorije zasad su ipak u domeni nagađanja.  Slično, uostalom, vrijedi i za interpretacije dviju nedavnih objava. Iz kompanije su, naime, prije desetak dana izvijestili o tome da je predsjednik Uprave Ante Vlahović na kćeri prenio 7 od ukupno 23 posto ukupnog broja redovnih dionica u svom vlasništvu, ali i da je istodobno sukladno programu kupoprodaja dionica za 'adrisovce' stekao nepunih 1,2 posto.

Dakle, krajnji rezultat tih poteza je povećanje glasačkog utjecaja njegove obitelji s 23 na 24,2 posto.  Te su se operacije u dijelu investicijske zajednice povezivale s nedavnim osnivanjem nove udruge dioničara iza koje su mnogi prepoznali igrače sa značajnim vlasničkim pozicijama, ali i "opozicijskim gardom". Utoliko dio burzovnih aktera u potezima čelnika Adrisa tumači ponajprije predostrožnošću uoči skupštinskog glasovanja, dio kojega je i ono o razrješnici Upravi koja pak pritom ne može iskoristiti svoje glasove slijedom dionica u vlasništvu. Ostaje vidjeti hoće li skupština ispasti zanimljiva koliko je to bila uvertira. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Adris,odnosno TDR,je švercom cigareta,korupcijom političara svih fela,etcc.,mafijaškim mozgovima Cuccurina,Vlahovića,Zeca, enormno obogatio.Podijelili su dionice radnicima 89-tih,ali s klauzulom prvokupa,tako da nitko nije mogao sa dobivenim dionicama izači na Burzu.Ovi dajguzi su se nakupovali masovno dionica od radnika,i preko noći postali milijarderi.Zašto konačno to DORH,USKOK,ili neka druga hebena ustanova to več ne odradi i utvrdi nepravilnosti,blago rečeno.O,hebem te robijo!

New Report

Close