AD Plastiku prihodi od prodaje premašili pola milijarde kuna

Autor: Ana Blašković , 29. srpanj 2015. u 22:01
Unatoč padu prodaje na ruskom tržištu, zadržana je lanjska razina prihoda/Igor Kralj/PIXSELL

Kompanija je zabilježila znatan rast profitabilnosti koji odražava trostruko veća EBITDA od 62 mil. kuna.

Solinski AD Plastik iza sebe je ostavio iznimno uspješnu polovicu godine: rast prihoda dosegnuo je gotovo 40 posto, dok je neto dobit od 27 milijuna kuna osam puta viša u odnosu na isto razdoblje lani.

Na valu pozitivnih trendova rasta prihoda, prihodi od prodaje na razini grupe iznosili su 517,8 milijuna kuna. Gotovo sve prihode AD Plastik ostvario je u inozemstvu, a unatoč općem padu prodaje na ruskom tržištu koji je premašio 30 posto, grupa je zadržala lanjsku razinu prihoda. 

 

45,2milijuna

kuna smanjio je AD Plastik dugovanja bankama

Smanjenje dugova
"Za AD Plastik grupu ova godina prva je godina pune proizvodnje dijelova za nove modele automobila, što se odražava na rast prihoda u 2015. sukladno dosadašnjim najavama", stoji u komentaru rezultata solinskog proizvođača. Dodaju da je do znatna rasta profitabilnosti, koji odražava trostruko veća EBITDA od 62 milijuna kuna, došlo zbog rasta prihoda, bolje troškovne učinkovitosti te pada fiksnih troškova po proizvodu te boljim iskorištenjem kapaciteta u Hrvatskoj. Istodobno, kompanija je u šest mjeseci smanjila zaduženost prema bankama za 45,2 milijuna kuna, pa kreditorima trenutačno duguje 447,8 milijuna kuna. U pregledu tržišta ističe se rast prihoda od prodaje za više od 50 posto u domaćem AD Plastiku koji zapošljava 1239 radnika, a skok objašnjavaju drukčijim asortimanom proizvoda nego što se prvotno planiralo. 

Velika očekivanja
ADP Mladenovac, podružnica u Srbiji, ostvarila je 97-postotni rast prihoda od prodaje, posebno u programu Fiat i Chrysler. U Rusiji, u kojoj posluju tri kompanije, situacija je šarolika: bilježi se rast prihoda na programima Avtovaz i Renault, uz pozitivni doprinos tečajnih razlika. Obrnuta je situacija s očekivanim prihodima od segmenta Renault Dustera (faza 2) zbog kašnjenja proizvodnje. Rumunjsko tržište je stabilno."Rezultati prvog polugodišta potvrđuju planirani rast prihoda ADP grupe u 2015. i još stojimo pri očekivanjima rasta prihoda od barem 12 posto u ovoj godini. Što se tiče profitabilnosti, očekujemo EBITDA maržu od barem 11 posto", poručuju iz Solina. 

Komentirajte prvi

New Report

Close