Ackman opet promašio s Herbalifeom

Autor: Tomislav Pili , 23. srpanj 2014. u 22:00
Aktivistički investitor pokušao srušiti cijenu dionica, a one skočile za 25 posto/Reuters

Aktivistički investitor pokušao srušiti cijenu dionica, a one skočile za 25 posto.

Bill Ackman baš nema sreće s Herbalifeom. Ovaj čuveni aktivistički investitor i izvršni direktor hedge fonda Pershing Square Capital Management u utorak je pokušao opet srušiti vrijednost dionice te kompanije, ali je postigao potpuno suprotni efekt.

Ackman je održao javnu prezentaciju rezultata svoje privatne tajne istrage na koju je, kako je kazao, potrošio čak 50 milijuna dolara, a sve s ciljem da dokaže kako je Herbalife ustvari piramidalna shema i jedna velika prijevara. Prezentacija je potrajala čak tri i pol sata, u dvorani na Manhattanu pratilo ju je gotovo 500 ljudi, a još 10.000 u prijenosu putem interneta.Ackman je predstavio niz dokumenata i tajnih snimki koje su trebale dokazati da kompanija koja proizvodi i prodaje dodatke prehrani koristi piramidalnu shemu u prodajnom lancu i krši američke radne zakone. Međutim, umjesto da se cijena Herbalifeovih dionica sruši, kako je Ackman i očekivao, ona je nakon prezentacije skočila za čak četvrtinu na 67,77 dolara.

K tome, kompanija je samo u jednom danu dobila 1,3 milijardi dolara dodatne vrijednosti u tržišnoj kapitalizaciji. Inače, Ackmanovu prezentaciju paralelno je pratila baražna vatra Herbalifea na društvenim mrežama, ponajviše Twitteru, u kojoj su predstavnici kompanije pokušali pružiti argumente da je poslovanje kompanije potpuno legalno. Nakon prezentacije Herbalife je Ackmanove informacije nazvao "lažnim i fabriciranim".Podsjetimo, Ackman se već dvije godine kladi u pad Herbalifeovih dionica, a u okladu je uložio milijardu dolara. Međutim, do sada je cijena dionica porasla za čak 50 posto. Američke vlasti već su istraživale način prodaje Herbalifeovih proizvoda koje prodaju distributeri, a koji pak regrutiraju nove distributere. Međutim, do sada istraga nije rezultirala nekim sudskim epilogom. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Mislim da ovo zaslužuje da se Birtić vrati bar jednim ćlankom u Poslovni 🙂

New Report

Close