Abacus i Fima rješavaju se ZSE

Autor: Tin Bašić,VLM , 21. studeni 2011. u 22:00

Cijena koja se traži identična je onoj koju su početkom godine nudili fondovi sa Cipra, a kako nitko onda nije htio prodati, pitanje je hoće li sada biti interesa

Brokerska kuća Abacus brokeri oglasila je na prodaju 2028 dionica Zagrebačke burze za početnu cijenu paketa od 5,6 milijuna kuna. Organiziraju javnu dražbu na burzi, a potencijalni kupci mogu kupiti jedino cijeli paket dionica. Riječ je o udjelu od 5,02 posto u vlasništvu burze. Početna cijena po dionici je 2800 kuna, a svi zainteresirani moći će idući ponedjeljak u 11 sati povećati svoj udio u ZSE ili pak postati novi dioničar. “Cijena koja se na dražbi nudi identična je onoj koju su početkom godine nudili fondovi s Cipra. Budući da nitko onda nije htio prodati, zanima me hoće li sada uopće itko kupovati. Naravno, ako je još tko zainteresiran za prodaju, neka mi se slobodno pridruži”, izjavio je za Poslovni dnevnik suvlasnik Abacus brokera Petar Brkić. Tada je, podsjetimo, konzultantska kuća EMEX poslala pismo svim dioničarima burze u ime “jednoga dioničkog fonda i nekoliko individualnih investitora”, a dobila je mandat za iskazivanje interesa za kupnju 25 do 45 posto dionica burze. Iako je većina dioničara bila spremna prodati svoje dionice, na kraju je to propalo.

Nisu sve dionice njihove
Ponuđeni paket Abacusa od 2028 dionica nije u cijelosti njihovo vlasništvo. Naime, njihovih je 700 dionica koje se od lipnja nalaze na skrbničkom računu Vaba banke. Iako prema podacima vlasničke strukture ZSE 31. listopada, udio od 1328 dionica odgovara vlasničkoj poziciji Interkapitala vrijednosnih papira oni, kako kažu, ne prodaju svoje dionice. Vlasnik ostalih 1328 dionica su Fima vrijednosnice. Taj je brokeraj, podsjetimo, već preraspodijelo svoj udio kada su 20 komada prodali Fima Global Investu, a 444 na skrbnički račun Vaba banke. Kako nam pak tvrdi drugi izvor Poslovnog dnevnika, svoje udjele za sada sigurno ne prodaju Auctor, Hita vrijednosnice, ICF i Ratko Bajakić te Investco.

Imajući u vidu tešku situaciju na domaćem tržištu kapitala i gubitke koje bilježe investicijska društva, šarolik je izbor onih koji bi još mogli prodavati te dionice. No Abacus brokerima, tvrdi Brkić, razlog prodaje dionica nije loše poslovanje. “Budući da ne vidim kako bi burza u idućem razdoblju mogla prosperirati, vrijeme je da se riješim dionica Zagrebačke burze. Do sada smo htjeli da se pokrene taj kotačić razvoja burze, no kako toga već godinama nema, onda je najlogičniji zaključak maknuti se”, kaže Brkić. Podsjeća kako su oni htjeli da se dionice burze listaju na burzi i da se napokon odredi njezina cijena. “To se nije dogodilo tako da ćemo sada organizirati dražbe sve dok ne prodamo taj udio. Imao sam čak namjeru objaviti oglas u Plavom oglasniku, ali ipak bi to bilo previše neozbiljno”, kaže Brkić.

Previsoka cijena
Prema mišljenju aktera tržišta kapitala, Abacus na dražbi neće prodati te dionice jer je cijena previsoka. Prošle je godine knjigovodstvena cijena burze bila oko 1000 kuna, što znači da se u tom slučaju prilikom prodaje nudi dvostruko ili trostruko viša cijena. Budući da je ovogodišnja situacija lošija, mnogi pretpostavljaju kako je knjigovodstvena cijena još i niža. Brkić upozorava kako su brokerske kuće izgubile utjecaj na burzi. “To pokazuje i novi prijedlog članova Nadzornog odbora. Većinski dioničari, brokeri. između sebe biraju četiri člana, dok je ostalih ”nezavisnih“ pet. Nezavisni su bankari”, kaže Brkić. Predlaže da neka banke kupe njegove dionice, ili možda mirovinski fondovi koji su također u NO-u. Također, osim ostalih problema, brokeri imaju još jedan. Kako nam tvrdi jedan broker koji je htio ostati anoniman, Hanfa ih “gotovo ucjenjuje”. Tvrdi da im Hanfa zamjera da imaju previše dionica burze u portfelju, zbog visine adekvatnosti kapitala, i da su zbog toga prisiljeni ih prodati u bescjenje.

Komentirajte prvi

New Report

Close