Zašto raditi nedjeljom

Evo jučer je prošla još jedna neradna nedjelja za većinu trgovina. Nevjerojatno koliko novinskih članaka,  radio i TV emisija je posvećeno toj temi. I svi, manje više, osim Glasa koncila tvrde kako trgovine trebaju raditi nedjeljom jer eto kriza je pa treba raditi i nedjeljom.
Radim već 13 godina i nikada nisam imao radnu nedjelju. Nekada davno, dok sam bio voditelj na gradilištu, radio sam subotom. Zadnju godinu vođenja gradilišta radio sam dvadesetak subota. Radio sam i prekovremeno i više od 10 sati tjedno koliko mi je moglo biti plaćeno. Ali nikad nisam imao radnu nedjelju.
Stari mi je bio obrtnik i radio sam u srednjoj školi kod njega za džeparac. Opet subotom ili poslije podne.
Pitanje prvo: hoće li sada ljudi više i češće ići u crkvu jer imaju slobodnu nedjelju? Našalost neće. 
Iako nastojim ići redovito u crkvu barem nedjeljom, a u pojedinim fazama života i češće,  gotovo sam siguran da oni koji nisu išli na nedjeljnu misu neće ići ni sada. Imam nekoliko prijatelja koji iako su radili nedjeljom, našli su vrijeme za odlazak na misu.
Pitanje drugo: hoće li sada trgovine imati manji prihod? Ja mislim  da ne. Nekako mislim  da moja obitelj će i dalje pojesti jednako kruha, mlijeka, mesa, voća i povrća, kupiti jednako novina. Čak i jednako hlača, majica i čarapa ćemo kupiti kao i prije. Samo što sada će biti nešto veća gužva radnim danom jer će se nedjeljni šoping rasporediti na ostale dane. I naravno, broj otvorenih blagajni će se morati povećati radnim danom tako da će se i radni sati odrađeni nedjeljom prebaciti na ostale dane u tjednu osim u malim dućanima gdje će trgovci umjesto sedam radnih dana imati šest.
Pitanje treće:hoće li se sada kvartovski dućani zatvoriti jer ne rade nedjeljnom? Na ovo pitanje ne mogu odgovoriti direktno, ali pokušat ću malo drugačije. U kvratu gdje ja živim ima dosta malih dućana. I svi su radili ok. A onda je došla Billa.  Kada bi mogli birati, vjerujem da bi se svi odrekli rada i subotom samo da Billa ode iz na

Komentari (4)
 • MiniBar
  MiniBar 0:06 23.4.2009.

  Zašto raditi nedeljom?!
  a) zato jer se neko ne nadela celi tjedan
  b) zato jer je “u radu spas”
  c) zbog šopinga
  d) zbog Mirjane
  e) kombinacija c i d

 • El Febo
  El Febo 18:54 27.2.2009.

  tko mi može zabraniti da radim nedjeljom ako ja to želim, pa to je protuustavno, tim više što me rad oslobađa

 • Dionik
  Dionik 21:40 26.2.2009.

  Neradna nedjelja uistinu nema smisla. S ovim nitko neće biti zadovoljan. ni poslodavci ni sindikati ni vlasnici malih trgovina kojima odgovara radit nedjeljom. još jednan ‘pametan’ zakon.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!