Tko su najveći svjetski giganti farmaceutske industrije

Farmaceutska industrija danas svakako predstavlja jednu od najenergičnijih i najagilnijih grana privrede uz nevjerojatnu tendenciju daljnjeg rasta i napretka. Vrijednost farmaceutske industrije se odokativno procjenjuje na 900 milijardi US dolara. Ovom fascinantnom financijskom stanju doprinosi više od 160 farmaceutskih tvrtki s asortimanom od više od 50 tisuća različitih lijekova, sredstava, krema i ostalih supstanci koji pokrivaju doslovno sva moguća stanja i bolseti, od lijekova za prehladu i grlobolju, pa do onih za liječenje bolesti prostate [prostata.hr], štitne žljezde, kostiju, artritisa i svega ostalog. Napredak u daljnjem rastu farmaceutske industrije podrazumijeva ulaganje u ukrupnjivanje proizvođača farmaceutika, očekivanu pojavu malih farmaceutskih kuća, ali i uspostavljenje tvrtki koje će se fokusirati na istraživanje, proučavanje, razvoj i testiranje novih farmaceutskih proizvoda.

Kao što smo već spomenuli tržište farmaceutika donosi visoke profite proizvođačima. Na globalnoj razini prosječna stopa rasta unutar godine dana iznosi približno 6%. Po očekivanjima, Sjedinjene Američke Države se izdvajaju kao tržišni vođa s masivnih 45% udjela svjetskog tržišta farmaceutika, zahvaljujući kompanijama kao što su Pfizer, Merc&Co i Johnson&Johnson. S druge strane, zemlje Europske Unije odnose ipak zavidnih 29% tržišta te se tako predstavljaju kao značajni igrači na tržištu, za što su svakako najzaslužnije kompanije Hoffmann-La Roche, AstraZeneca i Novartis.

U 2015. godini je napravljen popis deset najboljih farmaceutskih kompanija u svijetu i temelji se na dva ključna parametra: prihodi i troškovi za daljnji razvoj. Dugoročno gledajući, ova dva parametra jedan drugog upotpunjuju prilikom procjene i rangiranju kompanije. Ne treba zaboraviti da razvoj novih lijekova i formula traje i po nekoliko godina, te nakon što se izbaci na tržište ne predstavlja automatski novi izvor prihoda. Ali isto tako se može promatrati kao dugoročno osiguranje za profitabilnost te farmaceutske kompanije.

U daljem tekstu, upoznajte se s 5 najvećih.

Johnson & Johnson (SAD)

Na vrhu liste se nalazi Johnson & Johnson, svjetski poznata američka farmaceutska kompanija i prepoznatljiv brand. Proizvode robu široke potrošnje (poput maramica, pelena, pudera i sl.), kao i lijekove, ali i medicinske uređaje. Njihovo farmaceutsko djelovanje uključuje imunologiju, neuroznanost i onkologiju.

Novartis (Švicarska)

Na drugom se mjestu nalazi Novartis, farmaceutska kompanija bazirana u Švicarskoj koja ujedno zauzima čelnu poziciju u svijetu po prodaji lijekova. Svoj istraživački rad obavaljaju preko Novartis instituta za biomedicinska istraživanja (NIBR [indeed.com]), a najveći fokus im je na prevenciji i istraživanju bolesti u zemljama u razvoju.

Hoffmann-La Roche (Švicarska)

Švicarska multinacionalna zdravstvena kompanija Hoffmann-La Roche se nazali na trećoj poziciji. Ono što ovu kompaniju izdvaja od konkurencije jesu njihova iznimna ulaganja u istraživanja i razvoj. Baš poput Novartisa, Hoffmann-La Roche su preko akvizicija došli do lepeze drugih kompanija koje danas posluju pod njihovim okriljem.

Pfizer (SAD)

Američka multinacionalna zdravstvena kompanija Pfizer se nalazi na četvrtoj poziciji i danas je poznata po orijentiranju na istraživački rad nakon otkrića Terramyicina. Također su znani i po nekoliko revolucionarnih lijekova kao što su dobro poznate tablete Lipitor za regulaciju razine kolesterola u krvi. Akvizicija tvrtke Wyeth učinila je Pfizer jednim od najsnažnijih igrača na tržištu farmaceutika.

Merck (SAD)

Na petoj poziciji se nalazi Merck, multinacionalna farmaceutska kompanija bazirana u SAD koja je na tržište plasirala nekoliko revolucionarnih lijekova poput Gardasil vakcine - koja djeluje na prevenciju raka grlića maternice. Njihovi ulozi u istraživački rad nisu mali, a isto vrijedi i za ulaganja u akvizicije drugih kompanija. Njihovo glavno područje djelovanja su vakcije i liječenje životinja.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!