Tko su najbogatiji svjetski vlasnici restorana?

Recite svojoj obitelji da želite otvoriti restoran i bit ćete izloženi kritikama. Reći će vam kako vlasnici restorana ne mogu profesionalno napredovati, kako prihodi variraju, kako se radi do kasno u noć itd. Upozorit će vas na neprofitabilnost posla, male marže i nisku šansu da kao vlasnik restorana možete postati bogati.

Međutim, kao i u svakom drugom biznisu, tako je i u ugostiteljskoj industriji, moguće je postići zavidan uspjeh i profit. I u Hrvatskoj, poznatoj po bogatoj gastronomskoj ponudi, postoji mnoštvo restorana koji odlično posluju, a ima i naših ljudi koji su se otisnuli u svijet, tamo otvorili svoje restorane i postali uspješni kuhari i ugostitelji. Jedan takav primjer je i Hrvoje Horvat [poslovni.hr], koji je, zajedno sa svojim prijateljem Srbom Veljićem, otvorio prije nekoliko godina restoran u Beogradu. Caffe Caffe & Fish iliti kod Srbe i Hrvoja, danas je prepoznatljiv po dalmatinskim specijalitetima, jako uspješno posluje i, bez obzira što u glavnom gradu Srbije ima više od dvije tisuće restorana, spada u najbolje što restorani u Beogradu [luftika.rs] mogu ponuditi.

A kako je u svijetu? Ovih 5 ljudi najbolji su primjer kako ugostiteljstvo može biti unosan posao. Oni su svjetski poznati vlasnici restorana koji danas posjeduju veliko bogatstvo, stečeno upravo preko ugostiteljstva.

Emeril Lagasse ($50 milijuna)

Emeril Lagasse je još kao jako mlad želio u da bude kuhar. Kada je došlo vrijeme za koledž, on je, uprkos tome što je bio prihvaćen na mnogim nastavnim programima, odlučio slijediti svoj san i prijavio se na program kulinarskih umjetnosti. Po završetku studija, Lagasse se presilio najprije u Francusku a onda u New Orleans gdje i danas živi. Svoju karijeru počeo je kao glavni kuhar u „Commander`s Palace“, koji je i danas jedan od najboljih restorana u New Orleansu.

Ubrzo je došlo vrijeme da se Lagasse osamostali. Svoj prvi restoran „Emeril`s“ otvorio je 1990. godine, a od tada je pustio u rad još jedanaest restorana. Godine 1992. postaje voditelj kulinarskog televizijskog programa „Great Chefs“, a poslije nekoliko različitih kulinarskih emisija na televiziji, 1996. osniva sopstveni TV show“ Essence of Emeril“. Lagasse je danas čuven po svojoj frazi „BAM“, zaštitnim znakom ove emisije. Kasnije je razvio i svoj brend kuhinjskog posuđa i prehrambenih proizvoda, da bi 2008. godine prodao licencu tvrtki Martha Stewart Living Omnimedia (MSO) za 50 milijuna dolara.

Lagasse je autor većeg broja knjiga kulinarskih recepata [recepti.hr].

Gordon Ramsay ($127 milijuna)

Gordon Ramsay je najglasniji kuhar na televiziji. S 25 restorana i serijom TV emisija, milijuni ljudi u Americi i u Ramsay-jevoj rodnoj Velikoj Britaniji poznaju njegov glas i njegov stil upravljanja.
Nakon završenih studija menadžmenta za ugostiteljstvo i prakse kod mnogih vrhunskih kuhara, Ramsay je 1998. godine otvorio svoj prvi restoran i nazvao ga po sebi: Restaurant Gordon Ramsay. Vrlo brzo restoran osvaja tri Michelin zvjezdice, najveće svjetsko priznanje koje jedan restoran može dobiti, a sam Ramsay nagrađen je mnoštvom prestižnih kulinarskih priznanja.

Kao vlasnik lanca restorana i kao domaćin kulinarskih televizijskih emisija, Ramsay je prema procjenama zaradio po 60 milijuna od oba svoja zanimanja, što ukupno iznosi impersivnih 127 milijuna dolara.

Paul Bocuse ($185 milijuna)

Često se može čuti da je Paul Bocuse najbolji među najboljim kuharima. I ne samo to da se priča, nego je to i zvanično potvrđeno - dodjelom laskave titule za kuhara stoljeća. Osim toga, u čast Paula Bocusea restoran kulinarskog instituta Amerike nosi njegovo ime.

Zahvaljujući svojoj Kuharskoj akademiji, većem broju objavljenih knjiga o kulinarstvu, restoranu i hotelu, Bocuse je tijekom svog života zaradio milijune, preciznije oko 185 milijuna dolara.

Jamie Oliver ($372 milijuna)

Kao i Gordon Ramsay, Jamie Oliver je svjetski poznat po svojim emisijama o kuhanju. Svi znamo za njegove kulinarske nastupe na britanskoj televiziji BBC. Oliver je također zagovornik zdrave hrane, vodi kampanju pod nazivom Feed me better [feedmebetter.com], i osnivač je humanitarne fondacije.

Oliverovo bogatstvo, koje je procjenjeno na 372 milijuna dolara, dolazi od njegovih raznih poslovnih pothvata. Vlasnik je 40 restorana, autor 16 knjiga o kuhanju i mnogobrojnih TV emisija. Također, prihode mu donose mobilne aplikacije o kuhanju, kao i prodaja kuhinjskog posuđa.

Tilman Fertitta ($2.8 milijardi)

Tilman Fertitta je jedini sa ovog popisa koji nije kuhar po profesiji. Kao poslovni čovjek, specijalizirao se za kupnju poslovnih restorana koji su bankrotirali i njihovo pretvaranje u mega-profitne restorane, kroz smanjenje troškova i povećanje učinkovitosti. Prvi puta se pročuo u javnosti 1993. godine, kao vlasnik kompanije Landry`s. S početka, to je bio samo jedan neovisni restoran koji je Fertitta osnovao 1980. godine, a vremenom se razvila u moćnu tvrtku koja danas posjeduje više od 60 robnih marki, preko 500 restorana i nekoliko hotela i kazina. Sve skupa, Tilmanovo bogatstvo procjenjuje se na 2,8 milijardi dolara.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!