Tko je zapalio žito

Ovdje nije riječ o jednoj od top 10 (po meni) rečenica iz ex-yu filmova već o samo jednoj od mnogih lakrdija u našoj pravnoj državi.

Lopina
Lopina, kako je nadimak na jednom forumu jednog od burzovnih špekulanata je pročitao krajem siječnja da je tvrtka Đakovština završila u stečaju. U to vrijeme se saznalo i da je iz silosa u vlasništvu Đakovštine nestalo 26 tisuća tona žita vrijednog cca 25 miliona kuna. Ne budi lijen, burzovni špekulant je uzeo financijsko izvješće, dodao u obveze Đakovštine štetu od nestalog žita te pretpostavio još toliko miliona novih dugova u tri mjeseca od posljednjeg financijskog izvješća. Rezultat njegove analize je da se radi o tvrtci koja godinama posluje sa dobiti čija je vrijednost imovine i potraživanja znatno iznad dugova. Po toj računici koja je potpuno ispravna, nakon provođenja stečaja nakon isplate svih dugova, vlasniku jedne dionice trebalo je ostati 100 kuna u džepu. Istovremeno, ista ta dionica mogla se kupiti za 10 kuna. Za burzovnog špekulanta je to nešto što se ne propušta. Na svaku uloženu kunu trebao bi zaraditi dodatnih 9, koeficijent koji ne postoji niti u jednoj kladionici, osim kada u finalu engleskog liga kupa igraju Manchester United i neki petoligaš (ako se kladite da će petoligaš osvojiti kup). Naš špekulant je uložio vlastitih stotinjak (možda manje ili više) tisuća kuna i čekao rasplet.

Država
Država preko svojih raznih ustanova (HFP; HZZO, HZMO, MFIN) je vlasnik 323.965 dionica i završetkom stečaja je bilo za očekivati da će u državni proračun biti uplaćeno 32.396.500 kuna plus dio potraživanja koje ima državni proračun prema Đakovštini.

Financijsko izvješće
Financijsko izvješće tvrtke koja ima izlistane dionice na burzi potpisuje član uprave za financije nakon što ga izradi računovodstvo, a prekontrolira interna revizija i kontroling. Nakon toga ga potpisuje predsjednik uprave i šalje ovlaštenom revizoru (radi se o vanjskom revizoru kojeg potvrđuje skupština društva). Nakon to

Komentari (7)
 • Promi
  Promi 23:04 19.12.2011.

  Neki blogovi znaju biti naporni za čitanje, ovo je malo previše opširno!

 • nomix
  nomix 15:41 14.11.2011.

  Kad se đakovština bude kupovala za kunu onda ćemo vidjeti tko je vukao konce cijele ove priče. Samo da spomenem, pisac knjige Bojno polje zemlja i osnovač scientološke crkva je u svojoj knjiz ranih 70 opisao obrazac po kojem se prvo firme uništavaju a onda kupuju za male pare.
  Izgleda da imamo puno ljubitelja znanstvene fantastike među našim tajkunčićima :-)

 • mrasic6
  mrasic6 13:37 29.4.2010.

  a tko može sa sigurnošću potvrditi da slučaj Đakovštine nije još uvijek dobro smišljen scenarij koji će nekome omogućiti kupovinu jedne jake tvrtke za jednu kunu, a pametnim poslovanjem ovakva tvrtka može tijekom slijedećih nekoliko godina vratiti dugove

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!