Proizvodnja baterija za električne bicikle u Europi ima punu podršku EU

Rast popularnosti električnih bicikala u posljednjih nekoliko godina je više nego očigledan. Svjetski lider je Kina, na čijim ulicama se vozi više od 200 milijuna električnih bicikala. Na europskim tržištima prodaja također raste. Nizozemska je i dalje europsko tržište broj jedan, a u nekim zemljama, kao što je slučaj sa Francuskom i Švedskom, taj rast iznosi više desetina postotaka na godišnjoj razini.

U Hrvatskoj i zemljama u susjedstvu tržište električnih bicikala se također kreće uzlaznom putanjom. Ponuda je sve kvaliltetnija a potražnja sve veća, bez obzira na i dalje prilično visoku cijenu. Svi koji planiraju kupnju električnog bicikla sada imaju na raspolaganju bogat asortiman, a sve je više tvrtki koje se bave i proizvodnjom, primjerice Mobile Vehicle Technology [poslovni.hr] kod nas u Hrvatskoj ili recimo E prime električni bicikli [e-prime.com] u susjednoj Srbiji.

Zbog takvog stanja na tržištu, Europska unija pažnju usmjerava na poticaj proizvodnje litij-ionskih baterija za električne bicikle.

Poticaj proizvodnje baterija za električne bicikle

Bruxelles, Belgija – 22. i 23. veljače 2018. godine, povodom Dana industrije Europske Unije i pod pokroviteljstvom Europske komisije, održane su diskusije o različitim industrijskim aspektima. Jedan od njih odnosio se na poticaj proizvodnje baterijskih ćelija za električne bicikle u Europi. Naglašeno je da projekat preko European Battery Alliance, novooformljenog udruženja EU, uživa punu podršku Brisela.

Na Dan industrije EU na temu budućnosti proizvodnje baterija u Europi govorili su Holger Gritzka ispred tvrtke TerraE Holding GmbH i potpredsjednik Europske komisije za energetiku, Maroš Šefčovič.

Inovativna, ekonomična i održiva tehnologija

Direktor TerraE, Holger Gritzka istakao je da je „podrška Europske komisije snažan signal koji će potaknuti ubrzane aktivnosti. TerraE projekat za uspostavljanje proizvodnje litij-ionskih ćelija u Njemačkoj je već u izradi. Tim TerraE inžinjera u Drezdenu koji rade na planiranju i inžinjeringu se sustavno širi. Zahvaljujući našim partnerima na projektu u European Battery Alliance vezano za industriju i istraživanje, biti ćemo u mogućnosti proizvoditi baterije sa inovativnom, ekonomičnom i održivom tehnologijom“.

Tržište EU za baterije do 2025. dostići će vrijednost od 250 milijardi dolara godišnje

Prema riječima Ševčovič-a, potpredsjednika odjela za energetiku u Europskoj komisiji: „Ohrabrujuće je vidjeti strateške projekte kao što je TerraE sa jakom i širokom mrežom. Potrebne su nam pozitivne priče kao što je ova kako bi smo unaprijedili europsko tržište koje bi od 2025. godine moglo imati vrijednost 250 milijardi eura godišnje. European Baterry Alliance će nastaviti s podržavanjem napora TerraE-a, što podrazumijeva i uključivanje nekoliko tvrtki i istraživačkih kuća u ovaj projekat“.

Terra Holding GmbH je osnovana svibnja 2017. godine nakon što su šest kompanija članica KLIB-a (Kompetenznetzwerk Lithium Ionen Batterien) dale inicijativu za izgradnju proizvodnog pogona velikog obima.

Inače, prema procenama, da bi se projekat uspješno realizirao, biti će potrebna ulaganja od 20 milijardi eura.

Što je European Battery Alliance?

European Battery Alliance je platforma koja okuplja Europsku komisiju, države članice Europske Unije, Europsku Investicionu banku, predstavnike industrije i inovatore, a u cilju podrške inovativnim projektima u oblasti industrije, sa zadatkom uspostavljanja konkurentne, održive proizvodnje baterija u Europi podržane od strane lanca osnovnih vrijednosti Europske Unije.

Masovna proizvodnja Litij-ionskih ćelija

TerraE Holding GmbH planira masovnu proizvodnju litij-ionskih ćelija u Njemačkoj sa kapacitetom od 34 GWh do 2028. godine. Tvornice će se voditi kao „livnice“ što znači da TerraE Holding GmbH gradi i vodi tvornicu gdje će litij-ionske baterije biti proizvođene prema specifikacijama koje zahtijevaju kupci.

E-bicikli postavljaju nizozemsko tržište na uzlaznu putanju

Amsterdam, Nizozemska – Istodobno, vođeno ekonomskim rastom, kao i sve većom popularnošću E-bicikala, nizozemsko tržište bicikala je poraslo za 3,2% u 2017. godini. Ovaj tržišni obim je najveći u posljednjih deset godina, točnije od 2007. godine. Očigledno je da su E-bicikli ostvarili najveći dio rasta pošto je njihova prodaja porasla za 8,7%, odnosno na 294.000 jedinica.

Ukupan broj prodatih bicikala u Nizozemskoj 2017. godine je bio 957.000 što predstavlja povećanje od 29.000 jedinica u odnosu na 2016. godinu. Posljednje tržišne statistike – objavljenje od strane Udruženja industrijalaca Nizozemske u suradnji s trgovačkim udruženjem BOVAG – pokazuju da je riječ o važnoj prekretnici. U prošlom desetljeću popularnost E – bicikala povećala je promet i maloprodajne cijene ali je obim tržišta zaostajao. U 2016. godini je blago opala prodaja, pa se na tržištu javio blagi strah od prezasićenosti. Međutim, posljednji statistički podaci iz 2017. godine jasno pokazuju da se prezasićenost tržišta nije javila. Također, ova statistika ukazuje i na to da prodaja E-bicikala nije još uvijek dostigla svoj maksimalni obim.

E-bicikli predstavljaju preko 50% vrijednosti ukupnog prometa

Prošle godine E-bicikli su povećali tržišni udio u Nizozemskoj sa 29% u 2016. godini na 31%. U ukupnom prometu bicikala, E-bicikli sada predstavljaju više od polovice od tržišne vrijednosti koja iznosi 976 miliona eura. Mogućnost električne podrške za skoro svaku vrstu bicikla je jedna od prednosti koju ističu ljudi koji ih voze.

Iako je i dalje mala, prodaja klasičnih bicikala je napravila bum prošle godine i porasla sa 3.576 jedinica u 2016. na 4.572 u 2017. godini. Prema podacima RAI Vereninginga [raivereniging.nl] taj rast od 27,8% može se pripisati sve većem broju registriranih prodavača, kao i popularnosti ovog pokretnog proizvoda na B2B tržištu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!