Održavanje TA peći – posao električara

Popravka i servis različitih tipova TA peći kao i mnogih drugih uređaja u Vašem domaćinstvu obaveza je i posao isključivo električara [elektricar.org]. Ne preporučuje se da ukoliko niste stručni ni jedan posao započinjete sami jer posledice mogu biti kobne a oštećenja trajna. Za obavljanje ovog posla neophodan je alat kao i rezervni delovi a kada se ustanovi kvar zamena se može završiti jako brzo. Vrlo često se dešavaju kvarovi na veš mašinama [majstorbeograd.com], bojleru kao i mnogim grejnim telima kao što je TA peć. Njenu ispravnost obavezno treba proveriti pred zimu.

Vrste TA peći odnosno marke su: AEG, Elind, Cer, Magnohrom itd. Prilikom bilo koje intervencije majstora i zamene delova majstor je dužan da Vam da garanciju.

Na koji način održavati TA peći:

Među najbitnijom stavkom smatra se obavljanje godišnjeg servisa. Servisiranjem se pre svega vrši detaljanj pregled cele TA peći, menjaju delovi nstalacija koji su dotrajali, čiste ventilator i izduvni kanali. Najbolji period za obavljanje servisa je pre nego što počne grejna sezona. Na taj način obezbedićete zdraviji i čistiji boravak u Vašem domu koji greje ova peć.

Za nekom drugom servisnom intervencijom uglavnom nema potrebe. Pod nekim drugim intervencijama smatra se:

- Zamena električne instalacije.
- Zamena ventilatora [hr.wikipedia.org].
- Zamena termostata (radnog, zaštitnog ili sobnog).

Uz popravku i servis termoakumulacionih peći neophodno je održavanje električnih kotlova u etažnom grejanju. Održavanje podrazumeva zamenu grejača i sve poslove vezane oko instalacije i samog sistema grejanja.

Popravka ventilatora na TA pećima:

Sam postupak popravke je jednostavan i zahteva minimalne napore. Na prvom mestu neophodno je skidanje gume koja se nalazi na ventilator. Na samoj gumi smeštena je biksna koja se mora očistiti. Nakon detaljnog čišćenja najbolje je koristiti mašinsko ulje za premazivanje. Nakon toga se turbine demontira i čisti a ujedno se vrši i pregled motora. U tom slučaju neophodno je korišćenje probnog kabla. Vrši se povezivanje kontakta motora i kabla a zatim se uključuje struja. Ako se motor blago okreće uz podmazivanje biksne problem se može smatrati rešenim. U drugom slučaju su u pitanju ležajevi motora ili sami namotaji. Ne tako često može se desiti pregorevanje namotaja što se vrlo lako proveri univerom. Ukoliko je sve u potpunosti pravilno neophodno je da se podmažu ležajevi motora. Na veoma jednostavan način se odvrću šrafovi sa prednje strane ventilatora. Popravku ležajeva je gotovo nemoguće izvesti. Kod ležajeva se podrazumeva da je potrebna kupovina novog motora. Pre same kupovine moguće je isprobati ili eventualno očistiti prašinu i podmazati ležajeve jer to može biti jedan od kvarova.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!