Najvažniji alati i web aplikacije za freelancere

Freelancing je sigurno pojam za koji ste do sad zacjelo morali čuti. S otvaranjem tržišta i mogućnostima jednostavnog primanja uplata iz inozemstva, ovakav način rada je svakako postao popularan i u Hrvatskoj. Kao i svaki drugi način rada, ima svoje mane - ali i neke velike prednosti. Možete birati svoje radno vrijeme, birati tipove posla i klijente s kojima želite raditi, a isto tako možete raditi od svoje kuće. Osim znanja, računala i internet konekcije, trebat će vam još poneki alati za komunikaciju s timom ili klijentima, upravljanje projektima i slično. Pa pogledajmo neke od esencijalnih alate i web aplikacija kojima svakako kao freelancer trebate dati šansu.

Toggl

Pojedini klijenti će vas plaćati po satu, stoga će vam trebati pouzdana aplikacija koja će pratiti vrijeme provedeno na projektima. Toggl [toggl.com] je upravo jedan od takvih servisa. Pomoću njega možete pratiti vrijeme rada na vašem osobnom računalu, unutar vašeg web preglednika, kao i preko telefona. Nakon što otvorite svoj Toggl profil/račun dobivate mogućnost dodavanja projekata. Projekte možete nazvati kako god to poželite, ovisno od klijenata i trenutnih zadataka. Nakon što su projekti dodani na vaš profil, samo se trebate sjetiti da pokrenete odbrojavanje vremena prilikom početka rada na određenom projektu ili zadacima. Nakon što se naviknete na ovu rutinu, svojim klijentima možete dati pristup i uvid u projekte, tew im na taj način dati uvid u vaše provedeno vrijeme na zadatku.

Besplatan Toggl račun vam daje za mogućnost da u svojem timu imate do 5 ljudi, izradit će vam pregledna, vizualno iscrpna i informativna izvješća, a isto tako nemate ograničenja za broj projekata koje možete dodati. Ovo je i više nego dovoljno za svakog freelancera koji tek ulazi u ove vode.

Asana

Asana [asana.com] je sjajan alat za upravljanje projektima unutar timova do 15 ljudi, olakšat će vam komunikaciju i rad s drugima, a ujedno ćete i moći pratiti svoj progres na projektima. Otvaranje računa je potpuno besplatno, nakon čega ćete moći dodati nebrojeno projekata na svoj profil, zadataka i razgovora. Na svaki projekt i zadatak dodajete datum i vrijeme do kad moraju biti završeni, a po želji možete dodati i email obavijesti i podsjetnike.

Asana vam daje mogućnost ostavljanja privitaka unutar zadataka, gdje ćete također moći ostavljati komentare i voditi razgovore s ostatkom tima. Postoje aplikacije za Android i iOS putem kojih možete pregledavati svoje zadatke i dok niste pokraj računala, a najbolje od svega je to što se Asana jako fino integrira s već spomenutim Toggl alatom.

Slack

Slack [slack.com] se uistinu vodi svojom krilaticom “komunikacija unutar tima za 21 stoljeće”. Ono što Slack izdvaja iz mora sličnih alata za online poslovnu komunikaciju je visoka funkcionalnost kombinirana s jednostavnošću korištenja. Nakon što se prijavite moći ćete stvoriti “kanale” za komunikaciju s klijentima i drugima koji također rade na istom projektu kao i vi. Kanali su dostupni svima koji su dio vaše Slack grupe. Poruke možete pretraživati, a one najvažnije također možete i istaći. Osim grupne komunikacije Slack nudi i mogućnost privatne komunikacije jedan-na-jedan. Funkcionalnos međutim ovdje ne staje, Slack podržava integraciju i proširenja pomoću različitih “add-on” dodataka kako bi vaši kanali bili još korisniji. Primjerice, u Slack možete integrirati Google Calendar, Dropbox, Giphy i mnoge druge poznate online servise.

Online rječnik

Generalno gledajući, unutar cjelokupne online komunikacije engleski jezik je svakako dominantan. Većina freelancera danas barem dobro vlada ovim jezikom. Međutim, u svojoj komunikaciji ipak želite ostaviti najbolji mogući dojam, želite profesionalnu imati korespondenciju kako bi baš svaki odlučujući element prevagnuo u vašu korist pri dobivanju posla. Bez obzira koliko bilo dobro vaše znanje engleskog (ili nekog drugog) jezika, nije zgorega konzultirati online rječnik [e-rjecnik.net] i provjeriti pravopis prije no što pritisnete “send” na iznimno važnom emailu. Ne košta vas ništa osim jednog otvorenog taba u pregledniku.

Ovi alati će vam pružiti odličnu pomoć pri uhodavanju i navikavanju na svoje freelancing angažmane. Ovisno o zadacima i tipu posla na koji se želite fokusirati, pronalazit ćete i nove korisne alate koji vam mogu pomoći pri podizanju produktivnosti i efikasnosti vašega rada.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!