Najutjecajniji i najpoznatiji kuhari današnjice

Hrana je oduvijek jedna od najzanimljivijih tema među ljudima diljem svijeta. O hrani se priča, čita, a od ovih novih modernih vremena, hranu se i surfa i gleda. Kulinarske emisije, kuharice, blogovi i portali nepresušni su izvor recepata kojima i vi kod kuće možete pripremiti pravi gastronomski užitak [gastronomija.hr] za vaša nepca i nepca vaših gostiju. Stoga, ne čudi da neki od najboljih chefova današnjice uživaju statuse pravih zvijezda čija se bogatstva mjere i do nekoliko desetaka milijuna dolara.

Danas se kuhari natječu u kreativnosti i originalnosti često spajajući tradicionalne i moderne okuse te okuse jela iz različitih zemalja ili regija. Sve s ciljem kako bi ostvarili najbolji okus te dali potpis svome jelu.

U nastavku slijedi popis najpoznatijih, najbogatijih i najpopularnijih chefova današnjice koju su svoj kulinarski uspjeh gradili nekoliko godina i na kraju ga pošteno i zaslužili.

Joël Robuchon

Joël Robuchon je u svojoj kulinarskoj karijeri dobio čak 25 Michelinovih zvjezdica i tako postao chef s najvećim brojem zvjezdica ikad. Imao je 15 godina kada je počeo raditi kao pomoćni kuhar, a u dobi od 20 godina postao je glavni kuhar biciklističke utrke Tour de Francea uz koju je proputovao cijelu Francusku i naučio sve o francuskoj kuhinji.

1989. godine dobio je titulu “Chef of the Century”.

U poslu je poznat po perfekcionizmu te smatra da svako jelo uvijek može biti bolje. Daje naglasak jednostavnosti te sezonskim i lokalnim namirnicama, a predstavnik je “cuisine actuelle” koja se fokusira na svaku namirnicu pojedinačno.

Bio je mentor Gordonu Ramsayu i mnogim drugim danas poznatim chefovima, a iako se krajem 90-ih formalno povukao iz posla i dalje radi. U restoranima pod njegovim utjecajem i imenom kuhaju njegovi učenici, ali on u svakom jelu aktivno i dalje sudjeluju.

Gordon Ramsay

Gordon Ramsay porijeklom je Škot, a odrastao je u Stratford-upon-Avonu u Engleskoj. Sanjao je o tome kako će postati nogometaš, ali iznenadna ozljeda uništila mu je snove i perspektivnu nogometnu karijeru. Naime, Ramsey je u dobi od samo 15 godina imao potpisan ugovor s nogometnom momčadi Rangersa.

Nakon što je njegova nogometna karijera završila, odlučio se dalje školovati pa je završio hotelski management. Kada je dobio prvi posao šefa kuhinje, našao se usred skandala zbog afere s vlasnikovom ženom pa je posao uskoro i napustio.

Radio je s mnogim prvorazrednim kuharima, no vjerojatno će najviše pamtiti Marca Pierrea Whitea. Nakon što je kod njega radio više od dvije godine, Ramsey je odlučio dati otkaz jer mu je bilo dosta njegova problematičnog ponašanja. Ipak, White ga je 1993. godine pozvao da vodi njegov restoran “Rossmore” čiji je bio djelomični vlasnik.

Kao šef kuhinje preimenovanog restorana “Aubergine”, Ramsey je zaradio prve dvije Michelinove zvjezdice. No, poslovna suradnja s mentorom ponovo je pukla 1998. godine kada je Ramsey odlučio otvoriti svoj restoran koji nosi njegove ime. Odmah je zaradio čak tri Michelinove zvjezdice koje drži i danas.

Iako ga mnogi doživljavaju kao glasnog i opakog [poslovni.hr], oni koji ga privatno poznaju kažu da nije baš takav, ali u kuhinji očekuje savršenstvo. A kakav je profesionalac govori i podatak da je do danas zadržao čak 85 posto osoblja.

Alain Ducasse

Alain Ducasse rođen je u Francuskoj gdje i odrastao, a od 2008. godine državljanin je kneževine Monako. U svojoj bogatoj karijeri uspio je dobiti čak 21 Michelinovu zvjezdicu [poslovni.hr], a jedini koji ih ima više, i to čak 25, slavni je Joël Robuchon.

1986. godine postao je šef kuhinje u Hôtel de Paris, odnosno u restoranu Louis XV u Monte Carlu, a njime upravlja i danas. Zagovornik je regionalnih okusa, upotrebljava lokalne namirnice te promovira provansalsku kuhinju i radi kao mentor mnogih mladih nada.

Prvi je chef koji je otvorio tri restorana, a danas ima na desetke restorana diljem svijeta koji zarade i preko 15 milijuna dolara svake godine. Redovito gostuje u kulinarskim školama te izdaje kuharice.

Wolfgang Puck

Wolfgang Puck kuhanje je zavolio još kao maleni dječak uz majku u rodnoj Koruškoj. Majka mu je bila prvi mentor, a nakon toga obrazovao se na mnogo renomiranijim mjestima od kojih se ističu Maxim’s u Parizu i Hôtel de Paris u Monte Carlu.

Imao je 24 godine kada je odlučio otići u Ameriku kako bi ostvario svoj san.

Wolfgang Puck stoji iza kultnog restorana Spago na Sunset Stripu u LA-u koji je otvoren 1982. godine i koji je ujedno i njegov prvi restoran. Bio je omiljeno mjesto hollywoodskih zvijezda sve dok 2001. godine nije bio preseljen na Beverly Hills.

Ovaj kuhar stoji iza jelovnika koji se sprema za glavni tulum nakon dodjele Oscara, a brojne glumačke zvijezde uživaju u njegovim gastronomskim delicijama.

Vlasnik je više od stotinu restorana u Americi, kako onih finijih, tako i restorana brze hrane, ima svoju robnu marku i kuhinjsku opremu, a smatra se da mu cjelokupno bogatstvo vrijedi 75 milijuna dolara.

Jamie Oliver

Javnosti poznat kao “Goli kuhar”, Jamie Oliver je u svijetu postao poznat po kulinarskoj TV seriji koja je obarala sve rekorde gledanosti. Naziv su mu dali producenti zbog jednostavnosti kuhanja, a pošto mu spomenuti nadimak nije odgovarao, iako ga je proslavio, kasnije ga više nije koristio. Od emisije je napravio i kuharicu koja je postala bestseller.

Odrastao je uz roditelje koji su vodili obiteljski restoran gdje je i on počeo učiti kuhati. Na njega je snažan utjecaj ostavio njegov mentor Gennaro Contaldo koji mu i danas pomaže u vođenju njegovih 30-ak restorana pod imenom “Jamie’s Italian”.

2005. godine proglašen je najinspirativnijom političkom osobom godine prema istraživanju Channel 4, a govorio je i o disleksiji i o tome kako je prvu knjigu pročitao kada je imao 38 godina.

Svoj status zvijezde odlučio je iskoristiti kako bi utjecao na promjenu prehrane djece u školama Velike Britanije.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!