MMF R-A

Za početak bih izvukao jednu izjavu od prij cca pola godine od Ivana Šukera: "Vlada je uvijek otvorena za razgovore. Ali treba li nam doći MMF i tražiti od nas da napravimo ono što i sami znamo da trebamo napraviti".
Retorika iz Vlade je i danas ista nakon dva rebalansa i trećeg na putu, nakon što stižu novi porezi i nakon što će rasti PDV.
Ja sam gotovo siguran da će na kraju MMF biti pozvan. Zašto onda se s time čeka? I što će se dogoditi? Evo nekih mojih razmišljanja:

  1. Vlada želi čim duže izbjegavati MMF jer želi na bilo koji način realizirati projekte tipa Pelješki most ( Pelješki most je po meni sinonim za hrpu malihili velikih, a nepotrebnih projekata koji se provode isključivo sa ciljem punjenja privatnih džepova)
  2. Vlada će prije pozivanja MMF pokušati prodati svoj udjel u HT-u, a možda to napravi i BF kako bi se pozivanje odgodilo za još koji mjesec. Možda prodaju i svoj udio u INI
  3. dolazak MMF-a znači vjerojatno devalvaciju (deprecijaciju) kune na granicu od 8 kuna za euro - tako nešto bi bilo prihvatljivo kada bi se kamatne stopu spusitile za cca 2 postotna poena (ono što me plaši je rast eura na granicu od cca 9 kuna uz istovremeni rast kamatnih stopa ili njihovo zadržavanje)
  4. MMF znači otpuštanje viška administracije i kontrolu svih velikih projekata - tada se smanjuje mogućnost korupcije u RH i ona se seli u MMF koji će forsirati da velike projekte rade kompanije koje oni odrede (mi vama pare, ali posao rade XXX firme) - onda provizija ne završava u RH već u MMF-u

Osobno sam protiv dolaska MMF-a jer on neće riješiti problem korupcije i podobnog zapošljavanja koji su nama izvor svih problema već će samo centar korupcije iz Zagreba preseliti u Washington, a umjesto da Radić podmićuje Kalmetu, neki John Smith će podmićivati neki James Smitha. Ovako barem plaće i poslovi ostaju u RH. Naravno da sam apsolutno protiv korupcije pod rednim brojem 2 i 3 (vidjeti blog Korupcija R-A).

Komentari (2)
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!