Korupcija R-A

 Što za vas znači korupcija i kako na nju gledate. Evo, ja osobno bih podijelio korupciju u tri grupe i to na jednom primjeru. Recimo da neka firma kupuje proizvod čija je realna cijena 100 kuna.

  1. Osoba koja je odgovorna za kupovinu, kupuje proizvod po cijeni od 100 kuna ili čak jeftinije i uzima za to 10% provizije. Na ovaj način firma nije oštećena ili je čak profitirala. Mislim da  ovaj oblik korupcije egzistira u privatnim firmama gdje je stroga kontrola troškova. Čak za ovo ne bih rekao da se radi o korupciji. Šteta: 0 kuna
  2. Osoba koja je odgovorna za kupovinu, kupuje proizvod po cijeni od 110 kuna ili čak skuplje i uzima za to 10% (ili više) provizije. U ovaj tip korupcije bih uvrstio kupovinu struje po 83€/MWh ili nafte po 140 $/barelu. Ovo je normalna pojava u našim državnim poduzećima. Šteta: 10 ili više posto koliko je preplaćen proizvod (ovo može biti puno veći postotak).
  3. Osoba koja je odgovorna za kupovinu, kupuje proizvod po cijeni od 110 kuna ili čak skuplje i uzima za to 10% (ili više) provizije. Pri tome kupuje proizvod koji joj uopće nije potreban. Ovaj proizvod se kupuje samo iz razloga da se zaradi na korupciji. U ovakav tip korupcije bih stavio Pelješki most. Ovo je najgori oblik korupcije.
    Šteta: cjelokupni iznos proizvoda.

Plaćanje liječnika, inspektora, sudaca, policajaca ….  je podmićivanje i to je jedan potpuno drugačiji oblik korupcije.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!