Kongresni centri u Zagrebu i Beogradu

Kongresni turizam je jedna od najvažnijih grana turizma na našim prostorima, koja iz godine u godinu sve više raste i unapređuje turističku ponudu. Nesumnjivo, dvije najznačajnije destinacije kongresnog turizma na Balkanu su naš glavni grad Zagreb i prijestolnica Srbije Beograd.

Kongresni centri u Zagrebu

Glavni grad Republike Hrvatske danas se s ponosom može nazvati metropolom, koja nudi odlične smještajne kapacitete i turističke sadržaje, a poslovni i kongresni turizam imaju značajan udio u cjelovitoj turističkoj ponudi.

Posljednjih godina Zagreb doživljava istinsku ekspanziju kao grad s vrhunskim uvjetima za organiziranje svih poslovnih skupova i predstavlja sve popularniju destinaciju kongresnog turizma [poslovni.hr]. Jedan od glavnih razloga tome jesu brojni moderni centri za održavanje sajmova, kongresa, konferencija, simpozija, poslovnih sastanaka, poslovnih tribina, okruglih stolova, prezentacija i svih drugih poslovnih događaja.

Kongresni centar Forum, Zagreb

Zagrebački Forum posluje od 2012. godine, kao dio poslovnog centra Green Gold. Na ukupnoj površini od 1.300 m2 Forum raspolaže s 8 dvorana za kongrese, koje dimenzijski prilagodljive – u slučaju potrebe dvorane se mogu spajati kako bi se dobio prostor za veće poslovne skupove.

Najmanja dvorana Glagolju ima kapacitet od 15 do 32 osobe, ovisno o postavci, a zauzima površinu od 37 m2, dok je najveća dvorana Slovo veličine 193 m2 i može primiti između 51 i 160 osoba. Sve dvorane su klimatizirane, sa zvučnom izolacijom i posjeduju modernu tehnološku opremu koja obezbjeđuje maksimalne uvjete za sva kongresna događanja.

Kraš Auditorium

Smješten u poslovnoj zgradi prehrambene industrije Kraš, Auditorimu je moderan prostor sa svim potrebnim sadržajima za organiziranje različitih oblika kongresnih i poslovnih skupova. Ovaj multifunkcijski prostor ima ukupno 13 dvorana – od najmanje dvorane 505 koja zauzima svega 12 četvornih metara površine, pa do najveće Polivalentne dvorane koja se prostire na 411 m2 i može primiti 350 ljudi.

Dvorane posjeduju svu važnu opremu potrebnu za organizaciju kongresa i sastanaka: bežični internet, vrhunsko ozvučenje i rasvjetu, video oprema i projektore.

Plaza Event Centar

Poslovni centar City Plaza Zagreb još jedno je vrhunsko mjesto za organiziranje svi vrsta poslovnih okupljanja. Plaza Event Centar koji se nalazi u ovoj zgradi obezbjeđuje sve uvjete za kongrese, seminare, simpozije, konferencije, prezentacije proizvoda i druge oblike poslovnih okupljanja.

Centar obuhvaća površinu od 2.700 m2 i raspolaže sa 9 dvorana različitih kapaciteta (najmanja može da primi 30 ljudi, a najveća dvorana Auditorij Kornati zauzima 903 m2 i ima 1.100 mjesta za sjedenje, dok je njen maksimalni kapacitet 1.600 posjetilaca).

Ovaj multifunkcijski kongresni centar posjeduje najmoderniju opremu za poslovne skupove, od ozvučenja, preko video opreme i projektora, pa do mogućnosti neograničene upotrebe interneta (žičanog i bežičnog). Ispod objekta se nalazi i prostrani podzemni parking.

Glazbeno poslovni centar Vatroslav Lisinski

Lisinski [lisinski.hr] je nesumnjivo jedan od najboljih kongresnih prostora ne samo u Zagrebu, nego i u čitavoj Hrvatskoj - pa i šire, kako u pogledu kapaciteta, tako i u pogledu opremljenosti, ali i samog ambijenta.
Velika dvorana je kapaciteta više od 1.800 sjedećih mjesta, sa sjedalima organiziranim u više nivoa, dok mala može primiti 313 ljudi. Obe dvorane su jako pogodne za sve vrste poslovnih skupova.

Osim dvorana, posjetiteljima su na raspolaganju i četiri salona za organiziranje sastanaka, a u predvorju se nalazi ogroman, ambijentalno zadivljujući izložbeni prostor na oko 1.900 četvornih metara površine. Glazbeno-poslovni centar Lisinski je opremljen najmodernijom audio-vizuelnom opremom, dvorane se odlikuju izvanrednom akustikom, čitav prostor je klimatiziran. Također, postoje posebna sjedala namijenjena osobama koje imaju oštećenje sluha.

Zagrebački velesajam – Kongresni centar

Za sve vrste poslovnih događanja Kongresni centar Zagrebačkog velesajma je još jedna sjajna opcija. Konferencije, kongresi, poslovna savjetovališta, debate, sastanci, eventi, naučni simpoziji, prezentacije proizvoda i usluga – za sve ove skupove velesajamski kongresni centar osigurava cjelokupnu infrastrukturu, od najsuvremenije audio-vizualne i druge tehničke opreme, pa do odličnih izložbenih prostora, dvorana i salona za sastanke različitih kapaciteta (od 10 do 1.200 sjedala).

Osim navedenih, u Zagrebu postoji još puno prostora sa vrhunskim uvjetima za kongresne događaje, a kongresne kapacitete nude i brojni zagrebački hotel: Hotel Esplanade, Sheraton Zagreb, Hotel Dubrovnik, Hotel Antunović itd.

Kongresni centri u Beogradu

Beograd je posljednih godina među turistima iz svih krajeva svijeta postao najpoznatiji po vrhunskom provodu. Mnogima je noć provedena na nekom beogradskom splavu ostala u sjećanju kao najluđa noć [beogradnocu.com]. Međutim, Beograd je i grad kongresnog turizma.

Prema dinamici razvoja kongresnog turizma, glavni grad Srbije zauzima jednu od liderskih pozicija među gradovima u ovom dijelu Europe. Najznačajniji kongresni i sajamski prostori u srpskoj prijestolnici su: Sava centar, Kombank arena, Beogradski sajam, Belexpocentar, kao i veći broj beogradskih hotela.

Sava centar

Sava centar je kompleks multifunkcijske namjene, koji sa 69.000 m2 korisnog prostora predstavlja najveći poslovni i kongresni i centar u Srbiji, a među najvećima je i u čitavoj Europi. Njegova velika dvorana ima nešto manje od 4.000 sjedala. Osim velike sale, kompleks sadrži još 15 konferencijskih sala različitog kapaciteta, pres centar, veći broj ureda, više izložbenih prostora, a ispred kompleksa nalazi se veliki uređeni parking.

Sale koje pripadaju Sava centru [poslovni.hr] raspolažu najmodernijom tehničkom opremom i klima uređajima i osiguravaju fantastične uvjete za organiziranje svih vrsta skupova.

Pored odlično opremljenog prostora, postoji niz dodatnih usluga koje čine da uvjeti za organizaciju kongresnih događanja budu na najvišem mogućem nivou. U njih spadaju: štampanje, digitalna telefonska centrala, internet, nezavisna IT mreža, ketering itd. Sava centar ima i izvanrednu lokaciju – smešten je na Novom Beogradu, na svega nekoliko minuta od ušća Save u Dunav, a na 15 minute od aerodroma Nikola Tesla.

Štark arena

Štark arena [starkarena.co.rs] je hala sa višenamjenskom funkcijom, pogodna za organiziranje sportskih, kongresnih, kulturnih, zabavnih, izložbenih i raznih drugih događaja. Nalazi se na Novom Beogradu. U njenoj neposrednoj blizini su locirani Sava centar, kao i tri poznata beogradska hotela: “Kontinental”, “Hajat” i hotel “In”. Ukupna površina kompleksa iznosi 48.000 m2, a arena se sastoji iz velike i male dvorane, press centra i parkinga.

Velika dvorana, ovisno o namjeni, može primiti između 18.000 i 25.000 posjetitelja. Izgrađena je u 6 nivoa i ima 70 luksuznih loža koje su ukupnog kapaciteta 860 sjedala. Pres centar se nalazi u samoj Kombank areni, ali ima zaseban ulaz. Zauzima površinu od 630 m2 i ima 275 mjesta. Opremljen je najmodernijom tehnologijom.

Beogradska kombank arena svim svojim posjetiteljima pruža maksimalni komfor, mogućnost korištenja najsuvremenije opreme i bogatu ponudu dodatnih usluga.

Beogradski sajam

Beogradski sajam je skup objekata smještenih uz rijeku Savu na bulevaru Živojina Mišića. Čitav kompleks obuhvaća 14 zatvorenih hala, zatim izložbeni prostor na otvorenom, kao i više pratećih građevina. U halama su smješteni zatvoreni izložbeni i poslovni prostori koji se nalaze na ukupnoj površini od čak 100.000 m2, a izložbeni prostor na otvorenom zahvata površinu od 35.350 m2.
Pored izložbenih i poslovnih objekata, u okviru kompleksa Beogradskog sajma postoje 3 sale za konferencije: u hali 4 postoje velika sala (kapaciteta 300 posjetitelja) i mala sala (50 mjesta), dok se u upravnoj zgradi nalazi sala sa 150 sjedala.

Belexpocentar Beograd

U blizini Sava centra i Štark arene, također na Novom Beogradu, smješten je još jedan značajan kongresni prostor, Belexpocentar Beograd. Ovaj moderni objekat ima površinu od 2.500 m2, a karakterističan je po fleksibilnosti prostora zahvaljujući kojoj je moguće istodobno održavanje plenarnih sjednica, manjih sastanaka i skupova, kao i pojedinačnih radionica.

Multifunkcijski prostor unutar centra lako je prilagodljiv različitim potrebama, što omogućuje održavanje kongresa, konferencija ili seminara s malim ili velikim brojem učesnika, s tim da najveći kapacitet centra iznosi oko 3.000 ljudi. Izložbeni i konferencijski prostor Belexpocentra opremljem je modernom audio-vizualnom i drugom opremom koja podmiruje i najstrožije zahtjeve organizatora kongresnih skupova.

Pored opisanih kongresnih centara, u Beogradu postoji i dvadesetak hotela koji imaju odlične uvjete za organiziranje kongresa, konferencija, sajmova, seminara i drugih poslovnih i edukativnih skupova. Hoteli s najboljim kongresnim kapacitetima su: Hajat, Kontinental, Moskva, Srbija, Slavija itd.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!