Kodeks korporativnog ponašanja

 Uskoro će biti 15 godina kako radim u velikoj korporaciji. Prošao sam desetke velikih projekata i desetak reorganizacija i nakon svake od tih reorganizacija sam uspio se izboriti za novi početak ispočetka . S vremenom sam polovio konce vlastitih grešaka i odlučio sam napisati ovaj kodeks ponašanja u velikoj korporaciji.
 
Pa, krenimo redom:
 

 1. Vlastita zapošljivost bi trebala biti na prvom mjestu. Što to znači? Kad god postoji bilo kakva prilika za nekakav seminar, edukaciju ili konferenciju nemojte to propustiti. Čak i po cijenu da će projekt ili posao koji vodite zbog toga trpjeti. Za pet ili deset godina, nitko neće vam biti zahvalan za posao kojeg ste odradili, nitko se neće sjećati niti da ste nešto zajebali, a završeni tečaj ili neki certifikat će vam uvijek dobro doći, ako slučajno budete tražili novi posao. U ovih 15 godina sam propustio neke certifikate koji bi mi dobro došli, ali sam bio zatrpan poslom. Sada vidim da sam pogriješio. U prvih šest godina dok sam se bavio operativom nikada mi niti jedan posao nije kasnio niti minutu.
 2. Self marketing je jedan od neizostavnih načina da napredujete. Nakon što u prvih godinu dvije savladate posao, radno vrijeme je potrebno raspodijelili na dva jednaka dijela. Prvi dio ćete posvetiti poslu, a drugi dio treba posvetiti vlastitoj promociji. Važnije je reklamirati projekte makar će to uzrokovati njihovo kašnjenje nego da ih izvršite na vrijeme, a da za to nitko ne zna. Moj jedan dobar prijatelj je došao na visoku poziciju u jednoj drugoj korporaciji upravo na taj način. Bitno je samo uskladiti posao i marketing jer ako se sami ne hvalite, nitko to neće učiniti drugi za vas.
 3. „Veži konja gdje ti gazda kaže“ je izreka koju sam čuo od hrpe menadžera u kompaniji. Iako je to loše za kompaniju, za vas bi trebalo biti dobro. Iako su vaši nadređeni u krivu, slušajte ih čak i kada od početka znate da je to pogrešno. Ja sam desetke puta izašao sa odličnim prijedlogom (vrijeme je pokazalo i da sam bio u pravu), ali ugla
Komentari (3)
 • Funky
  Funky 20:11 14.1.2011.

  G E N I J A L N O!!!!

  Da mi ovakvo što samo otac rekao kada sam bio mlad. Mislim da bih dalje dogurao, zapravo siguran sam jer sve narečeno je 200%V istina.

  Ali nikada nije kasno za promijene … pa sada zaista treba početi.

  Svako dobro i sve naj u 2011.
  Funky

  P.S:
  Kset generacija 1982-1989

 • chippo
  chippo 14:12 8.9.2010.

  Ne bih se slozio sa tockom 3 i 5. Sve ovisi u kakvoj firmi radis. Negdje se cijeni inovativnost, poboljsanje procesa i efikasnosti ako to dodje i odozdola… :) Ostalo se slazem, nakon 6 godina rada u velikoj korporaciji…

 • RIBAR 007
  RIBAR 007 21:10 22.2.2010.

  Jako dobro izloženo i u biti istinito.
  Prije osam mjeseci sam napustio firmu u kojoj sam radija 10 god i to 10 naljipših godina života.
  Mnogo puta sam odgodija ili zaboravija na god.odmor jer je to bilo potrebno firmi.
  Liti ,kad se dalo malo i okupat i uživat,da ne kažem lovit ribu.priroda posla i moja ludost me je ostavljala na poslu i do 14 sati dnevno.
  Sad vidim da sam ipak malo pogrešno gledao na neke stvari,ali još nije kasno za shvatiti pogrešku.
  Pozdrav

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!