Kebab

23.06.2006. Stuttgart, oko 4 sata ujutro. Iza mene i mojih frendova je oko osam sati vožnje od Zagreba i otprilike toliko pollitrenih Dinkel Ackera ispijenih u stuttgartskim kafićima punim hrvatskih navijača. O kako je lijepo bilo biti jedan od nekoliko tisuća Hrvata koji zatvaraju ulicu u centru grada.
A onda, mali turski lokal iz kojeg trešti “bijelo-crvena boja hrvatska” i moj prvi kebab u životu.
Taj isti dan u poslijepodnevnim satima razumio sam sve one ljude koji su dolazili iz mp3 i plaćali stotine DM za ulaznicu Dinamo-Hajduk ili Dinamo-Crvena zvezda. Prvi put u životu bio sam spreman platiti 250€ za ulaznicu Hrvatska-Australija. Sat kasnije platio bih i 500€ da je netko htio prodati.  Čak i švabe nisu bile spremne prodati karte. Ništa zato, utakmica se gledala na centralnom trgu gdje je bilo navijača možda i više nego na stadionu. I to besplatno. I pivo oko 4€.
Dan poslije utakmice, u centru istog grada, nakon što smo se spakirali za povratak kući, moj prijatelj (i trenutno vjerovnik) nas je odveo na ručak u jedan sada malo bolji turski restoran. I opet kebab. Priznajem da mi se svidjelo.  Ono što sam htio saznati je što Turci rade s tim velikim komadom mesa koje se cijeli dan vrti i peče. Malo me mučila pomisao da onako već ispečeni komad mesa ostavljaju do sutra i nastavljaju ga peći nekoliko dana. Naravno da sam bio u krivu i da ti Turci znaju koliko težak komad mesa stavljaju peći ujutro da bi navečer ostalo skoro ništa. Naravno da te ostatke ne koriste dan poslije (barem su me tako uvjerili, vjerojatno se to ne smije).
U Zagrebu mi nije palo na pamet da uzmem kebab jer nikad nisam bio siguran koliko dana se već vrti isti komad mesa (kao da burek ili ćevapi koje jedem su zdravstveno ispravniji).
A onda jučer, uđem u jedan fast food, uzmem neki gotovi sendvič i dok sam čekao da ga zagriju u mikrovalnoj, primijetio sam da stavljaju friški komad mesa za kebab. Brat, bratu, 5 kila mesa u petak u podne na mjestu gdje nema šanse da prodaju 5 komada kebaba do

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!