Kakva je bila 2017. godina za Rimac?

Jedna od najperspektivnijih hrvatskih tvrtki - Rimac automobili, imala je uspješnu godinu za sobom. Evo što se sve izdešavalo u 2017. godini za Rimac.

Nove poslovne suradnje

Početak godine je obilježila informacija da će Rimac Automobili i grupacija NSoft & Spark pokrenuti zajedničku inicijativu [poslovni.hr]. Tada je Mate Rimac izjavio kako će ova godina biti zanimljiva.

U veljači je ostvarena velika suradnja sa jednim od prestižnih britanskih proizvođača automobila. Riječ je o kompaniji Aston Martin. Ugovorena suradnja podrazumijeva isporuku seta baterija za Aston Martin RB 001.

Ovaj veliki posao je došao kao još jedna potvrda da su Rimac Automobili u svjetskom vrhu auto-industrije.

Obračun s kritičarima

U ožujku je Mate imao simpatičan “obračun sa kritičarima”. Na svom facebook profilu je postavio sliku na kojoj su se nalazili svi zaposleni u kompaniji, kao i nekoliko automobila. Tom prilikom se obratio svima koji su izrazili sumnje u poslovanje kompanije.

Ujedno je napravio i kratku kapitulaciju što je urađeno od osnivanja, kako je nekada posao bila modifikacija starih vozila [otkupautomobila.rs], a danas su ambicije mnogo veće.

Kineski investitori

U travnju su se po prvi put pojavile priče o mogućem ulaganju kineske kompanije Camel Group. Riječ je o kompaniji koja je jedan od vodećih proizvođača baterija i koja svoje proizvode prodaje širom svijeta.

Investicija koja je tada najavljena iznosila je 30 milijuna eura, s time što će se 27 milijuna odnositi na Rimac automobile, a ostalih 3 milijuna na Greyp Bikes.

U rujnu je i zvanično potvrđeno da će kineska kompanija investirati 30 milijuna eura u hrvatske tvrtke.

Richard Hammond i Concept One

Lipanj je bio naročito zanimljiv mјesec za Rimac Automobile. U ovom periodu je nastala vijest koja se ubrzo pojavila na svim svjetskim auto portalima.

Naime, bivši voditelj čuvene emisije o automobilima Top Gear - Richard Hammond, slupao je Rimac Concept One vrijedan dva milijuna funta!

Tijekom snimanja epizode emisije The Grand Tour u Švajcarskoj, kada su Richard i James May snimali automobil na brdu, Richard je doživio nesreću na vrhu brda u toku posljednjeg seta snimanja za taj dan.

Nakon što je polijeteo u zrak i isprevrtao se, Ričarda je izašao prije nego se auto zapalio. Jeremy Clarkson je u tom trenutku mislio da je Richard zasigurno poginuo. Na sreću, Richard se izvukao samo s manjim povredama, čak je njegova kćer rekla kako izgleda kao da je pao na igralištu.

Kakvo mišljenje je Jeremy Clarkson imao o automobilu Concept One? Izjavio je kako je potpuno oduševljen automobilom i da nije mogao vjerovati koliko je brz, kao i da mu je potpuno promijenio mišljenje o električnim automobilima.

Tvornica Rimac automobila postala turistička atrakcija

U srpnju smo pisali kako je Rimčevu tvornicu obišlo 2.700 turista [poslovni.hr], i kako tvornica postaje jedna od popularnih turističkih atrakcija u Zagrebu. Posjetitelji između ostalog dolaze iz Njemačke, SAD-a, Japana, Australije i Rumunjske. Uglavnom je riječ o srednjoškolcima i studentima.

Posjeti turista su pretvorili u dodatan izvor zarade, te im prodaju majice, postere, kalendare, pa i makete Concept One modela.

Najave o novoj tvornici i 100 novih radnih mjesta

U rujnu smo čuli o planovima Mate Rimca [poslovni.hr] da osnuje novu tvornicu u Hrvatskoj, koja bi omogućila kompaniji da svojim B2B klijentima isporučuju veću količinu gotovih komponenti.
Nakon 30 milijuna eura dobivenih od kineske kompanije, potrebno je pronaći investitora za dodatnih 20 milijuna, kako bi osnivanje nove tvornice bilo moguće.

U slijedećim vijestima o investiciji od 30 milijuna, objavljeno je da kompanija otvara dodatnih 100 radnih mjesta, od pekara do stručnjaka za strojno učenje.

Novi Rimac hiperautomobil

U prosincu je kompanija najavila da priprema novi hiperautomobil za Sajam automobila u Gennovi 2018. godine. Automobil će biti udobniji i skuplji od Concept One modela, ali i brži.
Iako je do sada prodano samo osam Concept One modela, Rimac očekuje proizvodnju od 100 jedinica, a da će 20 jedinica biti prodano prve godine.

Vidimo da je ova godina bila veoma uspješna za tvrtku. Rimac Automobili će sudeći po viđenom nastaviti rasti i u 2018. godini.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!