Kako unaprijediti kvalitetu menadžerskih izvještaja?

Članak preuzet od: Poslovna učinkovitost d.o.o.o za poslovno savjetovanje

www.poslovnaucinkovitost.eu [poslovnaucinkovitost.eu]

Piše: Roman Griesfelder, MBA

Komunikacija je ključna za uspješne odnose s ljudima, uspješne projekte, uspješno vodstvo. Učinkovita poslovna komunikacija je presudna za poslovni uspjeh.

Prije je poslovna komunikacija bila mnogo jednostavnija i lakša za upravljanje: telefonirali ste, pisali ste pisma, izvještaje i dopise, nalazili ste se s ljudima i raspravljali o neriješenim pitanjima, govorili pred auditorijem. Komunikacijski kanali su bili jasno definirani i imali ste pregršt vremena za razumijevanje i reakciju.

Danas je poslovna komunikacija kompleksnija, brža i raznovrsnija te komunikacijski kanali nisu uvijek jasno definirani. Telefonirate (ne samo iz svog ureda), pišete mail-ove, dopise i izvještaje u raznim aplikacijama, twitt-ate, stavljate tekstove i slike na mrežu, koristite društvene mreže, pristupate bazama podataka i menadžerskim informacijskim sustavima, sastajete se i prezentirate PowerPoint prikaze i raspravljate neriješena pitanja, govorite pred ljudima i prezentirate puno PowerPoint prikaza.

Danas poslovna komunikacija često vodi ka nesporazumima, pitanjima i rezignaciji. Donošenje odluka na toj osnovi je teško.

Dobra komunikacija temelji se na jasnim pravilima te SUCCESS RULES® pružaju standard za dobro poslovno izvještavanje i poslovnu komunikaciju koja je neophodna za učinkovito i uspješno donošenje odluka.

IZRAZI (engl. SAY) je o jasnim porukama.

Komunikacija bez stava je besmislena. Predviđanja, upozorenja i preporuke čine Vašu komunikaciju interesantnom i relevantnom.

UNIFICIRAJ (engl. UNIFY) je o uniformnoj strukturi.

Stvari koje su iste bi trebale izgledati isto, a stvari koje su različite ne bi trebale izgledati isto. Uniformna struktura podržava percepciju.

SAŽMI (engl. CONDENSE) je o koncentriranju informacija.

Visoka razina gustoće informacija otkriva korelacije i dozvoljava točnu evaluaciju.

PROVJERI (engl. CHECK) je o kvaliteti.

Točno dimenzioniranje omogućuje uspoređivanje i osigurava točno razumijevanje činjenica.

OMOGUĆI (engl. ENABLE) je o projektima i implementaciji.

Implementacija projekata vodi ka opipljivim rezultatima. Jasne organizacijske odgovornosti koje prate projekt podržavaju razvoj poslovne komunikacije.

POJEDNOSTAVI (engl. SIMPLIFY) je o težnji prema jednostavnosti.

Jednostavne strukture pomažu razumijevanju. One stvaraju jasnoću i omogućuju složene prezentacije.

STRUKTURIRAJ (engl. STRUCTURE) je o grupiranju sadržaja.

Nejasna struktura otežava razumijevanje. Dobra struktura unapređuje evaluaciju i razumijevanje.

Učinkovita komunikacija vodi ka dobrim odlukama. SUCCESS® pruža osnovu za dobru poslovnu komunikaciju.

Autor teksta: Roman Griesfelder, MBA

Link na članak na engleskom jeziku: http://poslovnaucinkovitost.eu/korisni-sadrzaji/kolumne/620-improving-the-quality-of-managerial-reports.html [poslovnaucinkovitost.eu]

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!