Kako biti ekološki osvješten na radnom mjestu

Jeste li se ikad zapitali, je li moguće voditi ekološki osvješten ured? Odgovor je naravno pozitivan, voditi “zeleni” ured je zapravo lakše no što možete predpostaviti. Ovaj proces se zasniva na svega nekoliko jednostavnih principa: smanjenje nepotrebne potrošnje, ponovna uporaba/reciklaža i popravak/prilagodba. Ukoliko se vodite navedenim principima ne samo da ćete doprinijeti očuvanju okoliša nego i dugoročno ostvariti značajnu uštedu.

Nabavka i korištenje eko papira

Svaki ured koristi papir. Bilo to u manjoj ili većoj mjeri, papir je i dalje pouzdan medij za prenošenje informacija i ideja. Stoga prilikom iduće redovite nabavke umjesto regularnog, radije se odlučite za reciklirani papir. Tekstura ovoga papira je malo grublja od standardnog, uz nešto tamniju nijansu, ali za većinu uredskih potreba ovakav papir je i više nego zadovoljavajuće kvalitete. Opcionalno ukoliko želite, za rad i dokumente s kojim komunicirate s klijentima, možete ostati i na regularnom papiru ako smatrate da je to nužnost. Iako je zanimljivo napomenuti da će dio vaših klijenata svakako ostati impresionirani vašom ekološkom osvješćenošću i profesionalnošću.

Optimizacija printanja

Što zapravo spada u optimizaciju printanja [wwf.panda.org]? Princip je zapravo jednostavan i nešto što u početku skoro svatko od nas radi. Međutim vremenom ova navika se gubi unutar poslovnog ludila i konstantne želje za maksimizacijom efektivnosti. Idući put kad nešto budete printali, prije svega obratite pozornost kako će vaš print izgledati, za to koristimo preview opciju. Ukoliko je recimo na zadnjoj stranici isprintan samo “file path” dokumenta koji vam definitivno ne treba, radije isključite printanje footera na dokumetu te na taj način uštedite jedan list papira i nešto tinte/tonera. Također printajte na obe strane papira. Mnogi printeri ovo već rade automatski, međutim kod starijih modela ovo je nešto što ćete morati raditi ručno. Ovo se može činiti kao nebitna ušteda, međutim ukoliko printate tjedne rasporede za sve članove vašega tima, ušteda već postaje značajnija. Ukoliko nije toliko esencijalno da se nešto nađe na papiru, radije dokumente distribuirajte digitalno.

Reciklaža

Reciklaža je definitivno jedan od najvažnijih principa ekološki osviještenog življenja. Proces reciklaže na radnom mjestu je svakako grupni napor te zahtjeva navikavanje i pripremu. Prije svega potrebno je pribaviti spremnike za odvojeno odlaganje papira, tonera, limenki i plastičnih proizvoda. Ovako odvojen otpad je nakon toga lako uputiti na reciklažu. Međutim vjerojatno se pitate što u konačnici učiniti s tonerima? Također, vaši toneri [moj-toner.com] možda još mogu biti iskorišteni, pojedini eksperi iz branše su voljni dogovoriti se s vama o pregledu, punjenju ili otkupu istih.

Energetska efikasnost

Jedna od previđenijih stavki u očuvanju okoliša i racionalizaciji potrošnje [conserve-energy-future.com] energije. Također jedna od lakših za provođenje unutar radnog prostora. Ohrabrite gašenje računala nakon radnog vremena, jer uistinu nema smisla ostavljati ih upaljene bez obzira koliko malu potrošnju energije ostvarivali u “stand by” modu. Isto važi i za osvjetljenje ureda. Također tjekom ljetnjih mjeseci značajna ušteda električne energije je moguće ostvariti regulacijom hlađenja klima uređaja. Ovosno o položaju glavne jedinice, uređaj često ne može isporučiti željenu temperaturu, stoga povećanje za par stupnjeva će značajno rasteretiti uređaj, produljiti mu rok trajanja te dovesti do značajne uštede energije. Naravno, jasno je da sami klima uređaji ne predstavljaju povoljan faktor u očuvanju okoliša, ali uzimajući u obzir klimatsku situaciju u Hrvatskoj u zadnjih nekoliko godina, korištenje klime je svakako postala nužnost.

Štednja goriva i smanjenje zagađenja

Za kraj još jedna ideja za sprovođenje van ureda, koja bi nadam se eventualno mogla postati pozitivan trend. Prije par godina bio sam impresioniran pričom kolege iz Danske koji je pričao kako dobija značajan bonus na plaću samo za dolazak biciklom na posao. Ovo je po meni fenomenalna ideja koju svakako treba ohrabrivati i u Hrvatskoj. Naravno nije svako u mogućnosti dolaziti na posao na ovaj način, ali ohrabriti one koji jesu je svakako nešto što treba uzeti u razmatranje. Ovim potezom bi dali svoj značajan doprinos u smanjenju gužvi na cestama, redukciji ispušnih plinova, ohrabrili bi zaposlene na uštedu goriva te promovirali zdrav način života. A za vašu firmu ovo je nešto što bi ujedno generiralo vrlo pozitivan PR.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!