Znanje i kreativni duh pretaču u vrhunske hrvatske craft ginove

Autor: Sergej Novosel Vučković , 18. listopad 2018. u 22:01
Proizvođači i stručnjaci kušali sve hrvatske ginove i proglasili najukusnije

Rastuća scena zanatske izrade iznjedrila i šampione – to je Old Pilot’s iz Zagreba.

Val stvaranja zanatskih, craft pića i dalje 'zapljuskuje' Hrvatsku, nakon revolucije craft piva koja je takvu proizvodnju etablirala, ističući kreativnost autora koji su nam donijeli piva novih i (boljih) okusa, slično bi se moglo dogoditi i s ginom, u kojem se već afirmiraju i ponajbolji stvaraoci ovoga žestokog pića na bazi borovice. U Craft Roomu na zagrebačkoj Opatovini nedavno je tako, nakon prve hrvatske gin konvencije s okupljanjem domaćih snaga, upriličen i prvi blind tasting, odnosno kušanje naslijepo uzoraka naših craftera gina.

Ocjenjivači su bili neki od samih proizvođača te gastronovinari i ljubitelji, koji su nakon degustiranja devet uzoraka destilerija iz svih krajeva Hrvatske proglasili najbolje. Gotovo polovica uzoraka zaslužila je zlatnu medalju, što govori o postignutoj ujednačenoj kvaliteti – to su Old Pilot's gin zagrebačke destilerije Duh u boci, Gin Karbun istarske destilerije AurA, samoborski Rhapsody Dry Gin skuhan u Butterfly effect destileriji i Flying Cat Gin destilerije Brigljević iz Velike Gorice. 

Apsolutno uz bok svijetu, pa i bolji
No, među njima je Duh u boci bio za nijansu ukusniji i osvojio je titulu šampiona, čime je stekao titulu najboljega hrvatskog craft gina za ovu godinu. Jedan od voditelja destilerije, Hrvoje Bušić (drugi je Tomislav Anadolac, obojica su bivši piloti), sretan je što scena raste i što su hrvatski proizvodi, poglativo gin, tako dobro prihvaćeni. "Kad govorimo o "sceni" mi je volimo podijeliti na 2 dijela. Onu ljubitelja kvalitenih pića koja nije nova ali je dosad na izboru imala samo industrijske, komercijalne varijante pića koje proizvode multinacionalne kompanije.

 

9 hrvatskih

destilerija trenutačno izrađuje ovo piće na bazi borovice

Ona druga "scena" je scena malih, "craft" proizvođača koji licem, imenom i prezimenom stoje iza vrhunskih, hrvatskih vina, piva a sad i jakih alkoholnih pića. Podržavamo i poštujemo sve male hrvatske proizvođače jer smatramo da se kod nas premalo koristi ogroman potencijal znanja tj. ljudi, sirovine, klime i svih ostalih resursa potrebnih za kreiranje jednog vrhunskog proizvoda. Cilj naše destilerije je to promijeniti. Reakcija tržišta na pojavu premium hrvatskog gina je fenomenalna što znači da se isti apsolutno može mjeriti sa stranim konkurentima. Mi smatramo da ih može i nadmašiti jer je proizveden sa ljubavlju i pažnjom koja je nemoguća u industrijskoj proizvodnji", ocjenjuje Bušić.

Iz Duha u boci kažu da žele pokazati da njihov proizvod nije samo fora etiketa i interesantna priča već da je u boci top proizvod koji će takvim ocijeniti ne samo naši već i strani stručnjaci. "Kreacije u proizvodnji ne nedostaje, a to je i čar same proizvodnje. Koliko je krajnji proizvod uspješan ocijenit će tržište. Smatramo da su se povećanjem standarda u Hrvatskoj promjenili i zahtjevi prema pićima. Želimo piti manje, ali kvalitetnije. Želimo kvalitetan hrvatski proizvod", govori nam suosnivač tvrtke koja ima najbolji domaći gin, a koja postoji četiri mjeseca.

Bitno da je prirodno
Hrvoje Lindić iz samoborskog Butterfly Effecta reći će, pak, da su u taj posao prije tri mjeseca ušli iz ljubavi prema finim pićima, čemu je pridonio i trenutačni "hype" oko gina.  "Taj hype ke kod nas došao s malim zakašnjenjem kao i sve drugo iz Europe gdje se broj destilerija od par stotina popeo na par tisuća i raste. I mi smo, nadajući se da će ta scena naći poklonike kod nas i mi krenuli u proizvodnju i iznenadili se ugodno da interesa ima", otkriva Lindić.

"Što se tiče same proizvodnje naravno osim borovice bitni su i drugi kvalitetni sastojci (začini) i koliko ih koristite u destilaciji. Mi smo se odlučili na old school destilaciju u bakrenom kotlu", nastavlja on o svojoj "rapsodiji", objašnjavajući da najbolji gin, kao i sve drugo uostalom, ne postoji, jer je doživljaj subjektivan, no bitno je da je rađen iz prirodnih sastojaka i na pravilan način.

I Miljenko Brigljević iz destilerije Brigljević u Velikoj Gorici slaže se da je gin trenutačno u modi pa proizlazi da su i domaći ginovi na takvom i sve boljem glasu. Destileriju ima od 2002. a s ginom je počeo "eksperimentirati 2015." Njegov Flying Cat tako je i prvi hrvatski craft gin. "Gin je relativno jednostavno proizvesti. No, zanimljivo je da je 2016. popularnost gina u svijetu (a posebno u Britaniji) eksplodirala, a ja još uvijek ugostiteljstvu u Hrvatskoj nisam mogao prodati nijednu bocu jer 'to niko ne pije'. I sad se priča okrenula", kaže Brigljević.

Prema godini postanka, najstarija je domaća destilerija predstavljena na slijepom kušanju u Zagrebu ona iz Buzeta, AurA.
"Poslujemo od 1991. s tim da smo se ovim poslom profesionalno počeli baviti 2006., a gin smo počeli raditi prije dvije godine, jer je vani trend gin već neko vrijeme pa smo pretpostavljali da će postati i u Hrvatskoj", kaže vlasnik Mišel Sirotić.

Za svoj Gin Karbun također ovjenčan zlatom borovicu beru na Čićariji iznad Buzeta, gdje im je i proizvodnja.
"Ona je na čistom zraku, u planinama daleko od naseljenih mjesta i daleko od cesta", dodaje Sirotić i ističe da je dobro napravljen gin po njemu najbolje osvježavajuće piće. 
"Može se lako pripremiti, a još lakše popiti. Veseli me što je rastuća zanatska proizvodnja gina i ostalih alkoholnih pića potakla i veliki interes za tim pićima, u pravilu su to visokokvalitetni proizvodi gdje se ne gleda koliko košta proizvodnja, već se želi napraviti najbolje što čovjek zna", nudi svoje viđenje istarski destiler, koji proizvodi i 22 vrste rakija, a u asortimanu u kojem su i džemovi i maslinova ulja ima ukupno 130 artikala.
Mišel Sirotić otkrio nam je i koje komponente kvalitetan gin mora zadovoljiti da bi bio ukusan, pitak, poželjan: "duža hladna maceracija borovice; dobar odabir začina pri destiliranju; dobro poznavanje destilacije, temperatura te visina alkohola pri početku destilacije, nikako inad 35% jer tad imamo eksploziju aromatike na početku i ostane nam puno praznog bez aromatskog alkohola; dobra tj. kvalitetna alkoholna baza i puno ljubavi i pažnje".

Poručuje i kako je najbolji gin po njemu onaj prirodan, klasičan.
"U njemu je osnovni miris i okus borovica, a u tragovima može imati aromatiku na citruse ili osviežavajuće bilje, npr. matičnjak, ne preagresivan, ali ni preblag, ravnotežu alkohola i  aromatike kojoj je osnovni miris borovica", zaključuje zlatni buzetski gin crafter Mišel Sirotić.

Komentirajte prvi

New Report

Close