Zlatni klas – nadahnjujuća ugostiteljska priča

Autor: Veljko Barbieri , 27. studeni 2014. u 22:00
Foto: Damir Špehar/PIXSELL

U Zlatnom klasu može se okusiti kuhinja naših predaka, tradicijska gastronomija kojoj u užurbanom vremenu prijeti izumiranje.

Zlatni Klas je iznimno seosko imanje obitelji Tkalčec, koje vode otac Branko i sin Bernard, u Otrovancu u blizini Pitomače s restoranom čija su ponuda i svi bogati prateći sadržaji namijenjeni obiteljima i poslovnim ljudima.

Oni će, kao i svi namjernici, u ambijentima i izvornom  okruženju velikog imanja, pronaći utočište pred svakodnevicom, a poslovnim ljudima pružit će se prilika za istinsko opuštanje i koncentraciju. Osim uobičajene ponude, u Zlatnom Klasu može se okusiti kuhinja naših predaka, dakle tradicijska gastronomiju kojoj u ovom užurbanom vremenu prijeti izumiranje, a koja cijeloj ovoj nadahnjujućoj ugostiteljskoj priči daje poseban naglasak. Među uobičajenim jelovnicima ovdje vješte kuharice pridaju posebnu pažnju maštovitoj i zdravoj domaćoj te vegetarijanskoj prehrani.

U okruženju idiličnog seoskog dvorišta domaćini će ih upoznati i sa starim zanatima i običajima poput mljevenja žita na ručnom žrvnju, tkanjem na tkalačkom stanu, pečenjem kruha u staroj krušnoj peći i potkivanjem konja u starinskoj kovačnici. U dvorištu djecu očekuje kućica na drvetu, starinski auto, ljuljačke, prostrana livada i veliki voćnjak za igru i trčanje te romantično jezerce – ribnjak.

Desetak rasnih konja pruža svim pustolovnim namjernicima užitak u školi jahanja. Imanje je ograđeno i sigurno za bezbrižnu dječju zabavu, što njihovim roditeljima pruža mogućnost da mirni uživaju u ponudi Zlatnog klasa. Uz raznovrsnu gastronomsku i enološku priču nude se izleti i domjenci na otvorenom, vožnja kočijom ili jahanje po stazama imanja.

Recepti

Juha od heljde sa slaninom

Zajedno na 1 dl ulja propirjajte po 10 dag sjeckanog crvenog luka, mrkve, korijena od celera, 1 veći krumpir u kockicama i 5 dag sjeckane slanine. Kad sve zarumeni podlijte sa 1 l vode, još bolje povrtnog temeljca, pa ubacite u lonac 10 dag heljdine kaše, 1 list lovora, sol i papar pa kuhajte dok heljda ne omekša. Ostavite juhu da malo odahne, a onda služite.

Domaća raca iz krušne peći sa zelenim mlincima

Posolite i popaprite izvana i iznutra patku od oko 2 kg, pa je položite u namaštenu tepsiju, ulijte malo vode, poklopite i pustite da se peče oko 1 sat. Tada ju izvadite, otkrijte i premažite sa 2 žlice meda i pustite da se peče još 10 min. Pokapajte je sokom 1 naranče i vratite u pećnicu dok koža ne postane hruskava. Služite sa zelenim mlincima koje ste pripremili tako što ste 10 dag blanširanih i u mikseru usitnjenih vrhova mlade koprive pomiješali i potom umijesili sa 30 dag brašna, 1 jajem i 1   dl vode, u gusto tijesto. Razvaljajte tada tijesto u tanke listove i pecite u pećnici dok ne dobijete mlince. Obarite ih u vreloj vodi, procijedite i pomiješajte sa sokom od pečenja.

Komentirajte prvi

New Report

Close