Zlata vrijedna borba za život najmlađih heroja i podrška koju zaslužuju!

'Go gold' globalna je inicijativa za podizanje svijesti o malignim bolestima kod djece/Davor Puklavec/PIXSELL 'Go gold' globalna je inicijativa za podizanje svijesti o malignim bolestima kod djece/Davor Puklavec/PIXSELL

Brojne udruge posvetile su se tome da javnost upozore na borbu s kojom se svake godine suoči oko 180 djece i njihove obitelji.

Go gold' ili 'Budi u zlatnom' globalna je inicijativa podizanje svijesti o malignim bolestima kod djece. Baš kao i drugi oblici malignih bolesti, karcinom u djece ima međunarodni simbol - zlatnu vrpcu koja predstavlja hrabrost i snagu svakog djeteta koje pati od maligne bolesti. Pomoć djeci i obiteljima djeca oboljelim od malignih bolesti pružaju prvenstveno Udruge, tu su i sami gradovi, a među njima i Grad Zagreb.

Krijesnica, udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima djeluje već 18 godina, a njena vizija je stvoriti društvo u kojem obitelj djeteta oboljelog od maligne bolesti ima jednak pristup, za vrijeme i nakon liječenja, svim relevantnim sustavima koji odgovaraju potrebama djeteta i obitelji. U Krijesnici je zaposleno pet djelatnika od kojih su dvije osobe s iskustvom liječenja od malignih bolesti, jedna mlada osoba liječena od maligne bolesti u djetinjstvu i jedan roditelj liječenog djeteta. Aktivnosti koje udruga pruža mogu se podijeliti u četiri skupine, točnije program podrške djeci, mladima i obiteljima u liječenju, program rehabilitacije/osnaživanja djece, mladih i obitelji, volonterski program i program zagovaranja, suradnje, informiranja i izdavaštva. Slično je i s Udrugom Moje dijete iz Osijeka okuplja roditelje djece oboljele od malignih bolesti s područja Osječko-baranjske županije.

Od smještaja do popusta
Udruga osigurava smještaj za roditelje djece oboljele od maligne bolesti, leukemije ili limfoma s područja Slavonije i Baranje, povlastice za prijevoz u HŽ-a., pomažu pri kupnji lijekova i pomagala. Već  10 godina organiziraju i odmor za djecu i roditelje / ljetni kamp.  "Tim koji vodi udrugu nije tim profesionalaca niti ima zaposlenu osobu, već tim roditelja- volontera koji sve svoje znanje, iskustvo i slobodno vrijeme daju za unapređenje kvalitete života obitelji oboljelog djeteta jer su obitelji emotivno, socijalno i materijalno slomljeni", objašnjava Sonja Lacković - Kučinac, predsjednica udruge. Smještaj obiteljima pruža i udruga Krijesnica koja ima i grupe podrške i individualna savjetovanja, pruža pravnu pomoć i omogućuje razne pogodnosti poput povlaštenih parkirnih karti, prijevoza eko taksijem, besplatnih karata Croatia Airlines i slično.

Mladi mentori koji su i sami u djetinjstvu liječili od malignih bolesti pružaju potporu onima koji su sada bolesni. "Dijeljenjem zlatne vrpce i poticanjem na njeno nošenje Krijesnica želi javnost upoznati s činjenicom da svake godine u životima 180-ak djece i njihovih obitelji u Hrvatskoj postoje i ona manje lijepa razdoblja u kojima im je posebno potrebna podrška. Želja nam je zlatnom vrpcom podići svijest javnosti o velikim teškoćama s kojima se svakodnevno bore naše najmlađe hrabrice tijekom liječenja od malignih bolesti te o potrebi za osiguravanjem njihovih prava i pružanjem podrške djeci i njihovim obiteljima. Toplina, prihvaćanje, lijepa riječ, osmjeh, obrisane suze često su jedino što im uz stručnu pomoć koju im pružaju naši liječnici i medicinsko osoblje u tim trenucima treba.

I zato, što nas je više upoznato s problemima malignih bolesti u dječjoj dobi, što više nas ne okreće glavu na drugu stranu kad čuje za riječ rak u dječjoj dobi, našim malim hrabrim borcima i njihovim obiteljima će biti lakše proći kroz ovu nemili životni izazov", poručuje Mirela Stanić Popović, izvršna direktorica Krijesnice. Kako kaže Lacković- Kučinac, svijest o važnosti zlatne vrpce može se podići i tako da se više senzibiliziraju javnost i pojedinci u lokalnoj zajednici.

"Naša udruga je to prepoznala i uz potporu drugih istih i srodnih udruga uspješno djelovala na tom planu tako da je 2008. godine postala članom Gradske lige protiv raka Osijek, te suradnik i partner Gradskog društva crvenog križa Osijek i drugih sličnih organizacija i institucija koje imaju mrežu svoga djelovanja na području Hrvatske pa i šire˝, poručuje Lacković- Kučinac. Grad Zagreb i kroz Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom kontinuirano financira programe i projekte udruga i drugih organizacija civilnog društva. Uz to, podrška djeci i obiteljima oboljelim od malignih bolesti stiže i putem savjetovališnog rada, psihosocijalne pomoći, edukacija, provođenje pomoći i samopomoći.

Grad daje i stanove
"Kao organizacije koje djeluju u samom društvu, imaju snagu prepoznati potrebe, teškoće i probleme s kojima se susreću pojedinci i obitelji, određene skupine te putem različitih aktivnosti raditi na poboljšanju uvjeta i kvalitete života, na osnaživanju i pružanju pomoći i podrške pojedincima, obitelji i određenim skupinama u društvu", smatra Romana Galić, pročelnica tog ureda. Osim toga, na području grada Zagreba zdravstvena zaštita osigurana je djeci oboljeloj od malignih bolesti i kroz programe i projekte javnozdravstvenog nadstandarda za koje Grad izdvaja dodatna proračunski nova.

Za potrebe smještaja roditelja i djece koja se liječe na onkološkim odjelima u Zagrebu, a koji imaju mjesto prebivališta izvan Zagrebačke županije, Grad je dodijelio Udruzi Krijesnica dva gradska stana na korištenje, na adresi Sveti duh 5 površine 91,30 kvadratai Ul. Grada Mainza 21, površine 82,23m2. Grad od 2000. podupire i niz programa promicanja zdravlja, prevencije i ranog otkrivanja malignih bolesti. "Od 2003. podupiremo i rekreativno-rehabilitacijske programe i to program Udruge Krijesnica, sufinancirajući njihov Rehabilitacijski kamp za djecu liječenu od malignih bolesti, te Program savjetovalište za oboljele od malignih bolesti, članove njihove obitelji i obitelji koje su izgubile člana zbog malignih bolesti.

Podupiremo i rad Udruge 'Sanus' podržavajući program odlaska djece oboljele od malignih bolesti u Rehabilitacijski kamp u Fužinama. Putem Javnog natječaja i Javnog poziva podupiremo programe/projekte sljedećih udruga koje skrbe o oboljeloj djeci: Klub HEO, Zaklada Fra Mladen Hrkač, Jakov, Ljubav na djelu, zaklada Nora Šitum. Svijest o važnosti Zlatne vrpce podižemo provodeći i čitav niz preventivnih programa koji su usmjereni kako na prevenciju tako i na programe ranog otkrivanja malignih bolesti", zaključuje Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve