Žene poduzetnici u Hrvatskoj zapošljavaju 101 tisuću ljudi

Autor: Biserka Ranogajec , 07. studeni 2007. u 06:30

U Hrvatskoj gospodarskoj komori jučer održan susret žena poduzetnica iz Hrvatske i susjedne Srbije

Na rukovodećim poslovima u Hrvatskoj u 17.815 tvrtki nalaze se žene kao većinske ili jedine vlasnice, a ukupno zapošljavaju 101.000 ljudi, što znači da imaju utjecaj i na gospodarske odnose sa zemljama u regiji, izjavila je Jadranka Radovanić, predsjednica Udruge Krug na poslovnom susretu hrvatskih i srpskih poduzetnica koji se jučer održao u Vijećnici Hrvatske gospodarske komore. U komori se, u suorganizaciji Sektora za međunarodne odnose HGK i ŽK Split, sastalo dvadesetak žena iz Hrvatske i pedesetak iz Srbije koje je predvodila Marija Nikolić, koordinatorica Centra za žensko poduzetništvo i tajnica Odbora za žensko poduzetništvo u Regionalnoj privrednoj komori Niš.

Robna razmjena
U robnoj razmjeni sa Srbijom danas ozbiljno sudjeluje najmanje 150 tvrtki iz Hrvatske koje su u osam ovogodišnjih mjeseci imale ukupnu razmjenu od oko 600 milijuna dolara sa srpskim tvrtkama. U prošloj godini razmjena je iznosila 744 milijuna, u 2000. to je bilo 137, a 1997. godine ona je bila tek 27 milijuna dolara. Međutim, Srbija je sa Crnom Gorom jedna od rijetkih zemalja s kojom Hrvatska bilježi vanjskotrgovinski suficit pa je, recimo, u prošloj godini hrvatski izvoz iznosio 517 milijuna dolara, a uvoz 227 milijuna. Najveći udio od 13 posto u robnoj razmjeni imaju naftna ulja, a potom s udjelima od tri posto slijede boce, lonci, polimeri etilena, cigarete, žica itd. Ukupno je u šest ovogodišnjih mjeseci iz Hrvatske izvezeno roba vrijednih 281 milijun dolara. Dunja Konjevod, potpredsjednica HGK, naglasila je kako se komora kao članica Europske udruge komora Eurochambres uključila u projekte ženskog poduzetništva za koje će se tražiti sredstva EU fondova. A koliko se podržava inicijativa ovog poduzetništva, kazala je, svjedoči i činjenica da je predsjednica Kruga istodobno i jedina žena predsjednica jedne od županijskih komora.

Programi EU-a
Na plenarnom dijelu susreta održana je prezentacija udruge Krug te Centra za žensko poduzetništvo RPK Niš i Savjeta za žensko poduzetništvo RPK Valjevo, nakon čega su uslijediti individualni poslovni razgovori. Rečeno je kako je Regionalna privredna komora Niš jedna od 15 komora zapadnog Balkana koja je sudjelovala u programu EU Partners zahvaljujući kojem je 2005. realizirala projekt Teodora – Nova inicijativa za podršku ženskom poduzetništvu.

Komentirajte prvi

New Report

Close