Želimo studentima pružiti priliku da osjete kako je raditi u top kompaniji

Autor: Marta Duić , 25. lipanj 2015. u 22:00
Šlibar kaže kako je ove godine više od 5000 studenata sudjelovalo u projektima eSTUDENT-a, a mnogi su dobili vrhunske poslove i prakse u vodećim hrvatskim tvrtkama/P. Glebov/PIXSELL

Glavna misao vodilja Udruge je povezivanje gospodarske i akademske zajednice, stvarajući time nove prilike za studente.

Luka Šlibar, student četvrte godine računalnog inženjerstva na FER-u nakon trogodišnjeg članstva u udruzi eSTUDENT postao je novi predsjednik Udruge.

"Predsjednik sam službeno tek nekoliko dana tako da me pravi izazovi tek čekaju. Ova nova uloga pruža mi mogućnost da na Udrugu gledam s jedne više razine kako bi sve funkcioniralo i kako bi se svim našim članovima pružila šansa za što efikasnijim radom. Čeka nas radno ljeto, ali želimo još više poboljšati Udrugu i povećati zadovoljstvo naših članova", kaže Luka Šlibar, predsjednik udruge eSTUDENT. Ova studentska udruga postoji od 2004. godine, a kako kaže Šlibar nastala je inicijativom ambicioznih studenata i asistenata. S godinama je rasla te danas djeluje na cijelom Sveučilištu u Zagrebu te broji članove s više od deset različitih fakulteta. eSTUDENT je izrazito multidisciplinarna udruga orijentirana prema svim studentima, a glavna misao vodilja im je povezivanje gospodarske i akademske zajednice, stvarajući time nove prilike za studente. Samo ove godine surađivali su s više od 60 poduzeća.

"Mi pružamo prilike studentima da već za vrijeme studija dobiju osjećaj kako je to raditi u nekoj top kompaniji, s naglaskom na kvalitetne i stručne poslove. U tome i uspijevamo, ove godine je preko 5000 studenta sudjelovalo u našim projektima od čega je bilo preko 2500 natjecatelja na naših  sedam natjecanja, a mnogi od njih dobili su i vrhunske poslove i prakse u vodećim hrvatskim tvrtkama. Bez sudjelovanja u našim projektima ta prilika im se ne bi pružila˝, tvrdi Šlibar. Ističe kako njihovi članovi jednom kad se dokažu u udruzi, doslovno biraju između poslovnih ponuda jer je iskustvo i znanje koje se stječe radom u udruzi čini veliku razliku pri traženju posla. Svi projekti su pokrenuti od strane samih studenta, ujedno i članova udruge, a na organizaciji, potrazi za partnerima, prikupljanju nagradnih fondova i vođenju projekata rade isključivo studenti.

˝Nakon 11 godina postojanja eSTUDENTa, nasljeđe koje imamo je zaista bogato, ali svejedno se svake godine trudimo pokretati nove projekte i širiti mrežu partnera. Partneri prepoznaju vrijednost naših projekata i povezivanja s top studentima koji se dokazuju na konkretnim zadacima. Naš najlojalniji partner je Zagrebačka banka koja je s nama već deset godina˝, kaže Šlibar.  Od ove godine udruga ima oko 300 članova, što je manji broj u odnosu na 500 koliko ih je bilo prošle godine. Šlibar objašnjava kako su se odlučili za ovu novu strukturu kako bi svima pržili priliku da se bolje izraze i budu uključeniji u rad Udruge. Osim natjecanja naravno imaju i razna predavanja, organiziraju konferencije, a ove akademske godine tiskali su i Vodič za brucoše u nakladi većoj od  12. 000 primjeraka, koji je zatim uručen svakom brucošu Sveučilišta u Zagrebu. Novitet je Starter sustav za spajanje poslodavaca i studenta u koji se prijavilo preko 2000 studenata. Unutar tog sustava članovi udruge pomažu studentima u pisanju životopisa na CV Helpdesku, a organizirani su Izleti na buduća radna mjesta kako bi studenti dobili stvarni uvid u poslovni svijet kroz job shadowing.  

˝Ove godine je kroz Starter objavljeno dvjestotinjak oglasa za posao, što znači da je 200 studenata dobilo šansu raditi posao koji želi. Uz to organizirali smo i najveću konferenciju o zapošljavanju studenata˝, pohvalio se Šlibar. eSTUDENT djeluje u 28 timova, a radi se na volonterskoj bazi. Kako napominje Šlibar, članovi imaju priliku raditi ono što ih stvarno zanima, u timovima je desetak ljudi, a svake godine biraju se novi voditelji timova kao i predsjedništvo udruge tako da što više studenata dobije priliku voditi tim i okušati se i u toj vještini. Kako kaže Šlibar, Sveučilište u Zagrebu, a posebno Ekonomski fakultet u Zagrebu i Fakultet elektrotehnike i računarstva pomogli su Udruzi u samim početcima, a i danas ih podržavaju u brojnim projektima.

Da bi postali dijelom eSTUDENT priče potrebno je samo da budete student, bilo državnih ili privatnih fakulteta. Članove primaju u rujnu i listopadu, točnije u skladu s početkom akademske godine, a svi koji žele postati članom Udruge imat će kratak intervju kako bi taj čitav proces izgledao što sličnije i pripremio ih za buduće razgovore za posao. Šlibar je studentima poručio kako je rad u udruzi neprocjenjivo iskustvo koje će im pomoći u stjecanju vještina koje su od ključne važnosti za budućnost u poslovnom svijetu.˝Vrlo je bitno da se aktivirate, da se uključite u studentska natjecanja i istaknete se. Kroz to ćete mnogo naučiti, to će vam otvoriti vrata za koja ni ne znate da postoje. Svi studenti to mogu, samo im treba dati priliku˝, zaključio je Šlibar. 

Komentirajte prvi

New Report

Close