Želimo povezati dječje vrtiće i škole s proizvođačima zdrave hrane i OPG-ima

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 27. listopad 2016. u 22:00
Jurica Rešetar sa suradnicama

Inženjerski dio tima razvija elektronički uređaj koji bi djecu poticao na fizičku aktivnost kojom bi se spriječila njihova pretilost.

U zagrebačkoj se BIZkoshnici, coworking prostoru namijenjenu promicanju poduzetništva i poduzetničkog duha među mladima, organiziraju se raznoliki susreti i radionice. Na jednom od takvih događaja, 4# Poduzetničkom laboratoriju, susreli smo mladog Juricu Rešetara koji je tom prilikom prisutne upoznao s inovativnim Luminoway twisterom za dječje vrtiće i škole. Ciljana publika Rešetarovog projekta i proizvoda roditelji su i djeca predškolske te osnovnoškolske dobi, dok je kao primarni cilj postavljeno osvještavanje djece i roditelja o važnosti fizičkog kretanja i zdrave prehrane u sprečavanju pretilosti djece. 

Društveno poduzetništvo
"S projektom smo započeli u lipnju ove godine u sklopu programa Build Your Future (BYF) koji za cilj ima poticanje poduzetništva među mladima. U programu je poseban naglasak bio na, kod nas još uvijek dosta slabo zastupljenom, društvenom obliku poduzetništva. Jedan od ciljeva programa je bilo upravo osvještavanje da i društveno poduzetništvo može biti isplativo", za Poslovni dnevnik otkrio je Rešetar. Motivacija za pokretanje vlastitog projekta nakon Build Your Future programa, kaže, bila je želja za dobivanjem iskustva u svemu onome što smo kroz program naučili. Također, motivacija je bila i činjenica da kroz ovaj projekt mogu riješiti ili barem ublažiti neki od društvenih problema.

Na projektu sudjeluje šest polaznika BYF programa koji su iskazali interes za rad na ovom projektu. Dodatno, osim samih polaznika, na projektu su angažirani i mentori BYF programa koji uskaču po potrebi svojim iskustvom i savjetima. "Projekt se trenutno nalazi u nekoliko faza. Dio tima radi na sastavljanju financijskog plana s kojim ćemo se predstaviti na završnoj konferenciji BYF programa i konkurirati za osvajanje novčane nagrade za dajljni razvoj projekta. Također, intenzivno se radi na povezivanju projekta s drugim ustanovama. Cilj projekta je povezati dječje vrtiće i škole s proizvođačima zdrave hrane, prvenstveno OPG – ova. Inženjerski dio tima razvija elektronički uređaj koji bi djecu poticao na fizičku aktivnost te ih usmjeravao na odabir zdrave prehrane", pojasnio je Rešetar. Kako to obično biva, do sada su se na projektu susreli s nekoliko prepreka. Kako su u timu gotovo svi članovi studenti s brojnim obavezama koji rade isključivo volonterski, jedan od najvećih problema svakako je vrijeme. No, tom problemu uspješno doskaču kvalitetnom organizacijom. 

Suradnja s vrtićima
Ostali problemi, nastavlja, većinom su vezani za dogovaranje potpore i suradnje s vrtićima i drugim javnim ustanovama. U realizaciji projekta  najviše im pomaže mentorica Mirela Marović Omerzu iz BizKoshnice, koja je ujedno bila i jedna od mentorica na Build Your Future programu.

Komentirajte prvi

New Report

Close