Zbunjeni šef diplomacije

Autor: Tomislav Klauški , 11. travanj 2008. u 06:30

Treba li ministar vanjskih poslova, a naročito europskih integracija, biti upućen u proces pregovora s Europskom unijom? Ili bi trebao barem biti upoznat s glavnim poglavljima koja će uskoro biti zatvorena? Nema ih puno – samo dva. Ili ako već sve to ne mora uvijek znati, treba li makar taj podatak doznati uoči razgovora s povjerenikom EU za proširenje Ollie Rehnom? Gordan Jandroković zaboravio je na konferenciji za novinare koja bi dva poglavlja Hrvatska mogla uskoro zatvoriti, pa je pomoć pri odgovoru potražio kod glavnog pregovarača Vladimira Drobnjaka. Nije se ni on proslavio odgovorom, napomenuvši kako se radi o “20. poglavlju i možda još jednom”, a sve to odvijalo se iza leđa Ollie Rehna, čije skandinavski bezizražajno lice nije otkrivalo je li mu sve to smiješno, tragično ili sasvim normalno. Čudno je za Jandrokovića da nije znao odgovor na, čini se, tako banalno pitanje. On se, naime, za svoje sastanke temeljito priprema. Pa tako njegovi suradnici tvrde kako uoči sastanaka sa stranim veleposlanicima na Zrinjevcu traži brifing – o Hrvatskoj. Dobar dio hrvatske javnosti ovaj Jandrokovićev potez protumačila je kao diplomatski gaf, ali ima među hrvatskim novinarima koji prate EU i onih koji misle da ministar ipak ne bi trebao sve podatke držati u glavi, nego znati gdje ih potražiti. Međutim, postoje podaci i “podaci”. Neke bi čovjek koji je godinama vodio saborski Odbor za vanjsku politiku, zatim bio glasnogovornik Kluba HDZ-a, a nakon izbora zaslužio da ga premijer promovira za šefa diplomacije ipak trebao pamtiti. A možda je riječ o trenutnoj blokadi? No, opet, smije li si šef diplomacije priuštiti da mu se to dogodi u tako važnom trenutku? Jandrokoviću to nije prvi, a vjerojatno ni posljednji put da izazove ovakvu kritiku javnosti. “Proslavio” se i u emisiji “Nedjeljom u dva”, gdje je nasjeo na malu podvalu voditelja Aleksandra Stankovića, koji mu je jednu Sanaderovu izjavu servirao kao Piculinu.

Jandroković je jednu te istu izjavu najprije “popljuvao”, misleći da se to treba učiniti kad se govori o SDP-u, a onda u istom dahu opravdavao, misleći da se to treba kad je premijer u pitanju. Sve to može se pripisati mladosti i neiskustvu, trenutnom nesnalaženju, naivnosti… Ali opet, može li si Hrvatska priuštiti da u ovom trenutku njezinu vanjsku politiku – a još više, europske integracije – vodi takva osoba. Kolinda Grabar-Kitarović bila je politički anonimna i neiskusna, ali nekako je uspijevala izbjeći ovakve gafove. Jandroković je jedan od Sanaderovih najbližih suradnika, osoba od njegova velikog povjerenja, ali svejedno u javnosti ne izaziva preveliki respekt. Navikli smo u protekle četiri godine da je mjesto ministra vanjskih poslova u Sanaderovoj vladi tek tehničko imenovanje, da je njegova uloga drugorazredna (ili trećerazredna) u odnosu na premijera koji zapravo kreira vanjsku politiku. Grabar-Kitarović, bivša Sanaderova tajnica, obavljala je tehnički dio posla prve četiri godine, na Jandrokoviću je da to čini iduće četiri. Kolindi je leđa “čuvao” državni tajnik Hido Biščević, dok Gordan “čuvara” ima u Bianci Matković. Oboje su bili pripadnici Sanaderova “kitchen cabineta”, faktički su vodili Ministarstvo i bili izravan link prema Banskim dvorima. U takvoj konstelaciji snaga Jandroković je poput svoje prethodnice, zapravo tek treći kotač na biciklu koji se nekako kotrlja prema Europskoj uniji.

Dobitnici

Slaven Bilić
Iako ga jedino još George Bush nije upitao kad će potpisati novi ugovor, izbornik nogometne reprezentacije objavio je da je postigao dogovor s HNS-om. Mjesečno će navodno zarađivati sto tisuća kuna.

György Surany
Predsjedniku Nadzornog odbora Privredne banke bit će isplaćena nagrada u bruto iznosu od 2,4 milijuna kuna za rad obavljen u 2007. godini. Takvu odluku donijela je ovoga tjedna Glavna skupština PBZ-a.

Gubitnici

Marko Žaja
Protiv bivšeg veleposlanika u Francuskoj podignuta je optužnica zbog pronevjere financijskih sredstava iz MVPEI-ja. Žaja je navodno za svog mandata na prijevaru stekao ukupno oko 800.000 kuna, što je prikazao kroz fiktivni otkup umjetničkih slika.

Velimir Kračun
I četvrti potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju našao se na meti USKOK-a. Županijskom sudu u Zagrebu podnesen je istražni zahtjev protiv predsjednika stručnog povjerenstva HFP-a zaduženog za pripremu i provođenje javnog nadmetanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close