Zbog klimatskih promjena poskupit će kava, čokolada, govedina, med…

Autor: Poslovni.hr , 29. srpanj 2014. u 10:45
Foto: Thinkstock

Mnogo je negativnih faktora koji bi radikalno mogli podići cijene hrane u budućnosti.

Mnogo je faktora koji bi radikalno mogli podići cijene hrane u budućnosti – od potrebe za novim tržištima do negativnih čimbenika poput klimatskih promjena koje donose nesnosne vrućine i štetočine, te uništavaju poljoprivredna područja, piše Business Insider.

Tako bi kao posljedica epidemije biljka citrus mogla potpuno nestati, a prema tvrdnjama znanstvenika, jedini način da se izbjegne ova i slične katastrofe je drastično dizanje cijena hrane.

Pogledajte što bi sve moglo poskupiti:

1. Žitarice
Znanstvenici predviđaju da će zbog klimatskih promjena i drugih faktora uvelike smanjiti prinosi riže i kukuruza. Prema procjenama, Amerikanci bi do 2030. godine obrok žitarica mogli plaćati i 30% više.

2. Kava
Zbog velike suše u Brazilu, maloprodajne cijene kave u posljednje dvije godine narasle su čak devet posto. Pošto kava za uzgoj treba hladniju klimu, a prognoze su suprotne, do 2020. proizvodnja kave mogla bi se smanjiti do 34%.

3. Čokolada
Poljoprivrednici muku muče ne bi li se uspješno nosili s velikom potražnjom za čokoladom poput one kineske. Zbog toga su u SAD-u porasle maloprodajne cijene čokolade za 2,8%.

4. Avokado
U Kaliforniji koja predstavlja 95% uzgoja avokada, suše predstavljaju golemi problem, a ako se takva situacija nastavi, predviđa se smanjenje proizvodnje za čak 40% unutar sljedećih 30 godina.

5. Med
Zbog pesticida, lošeg vremena, bolesti i problema s transportom, uzgoj pčela smanjio se za 30-ak posto u zadnjih šest godina. Slijedom toga, cijene meda dosegle su oko dva dolara za pola kile što je negativni rekord.

6. Govedina
Ove godine, broj stada goveda najmanji je u posljednjih 60 godina. S druge strane, cijena govedine je dosegnula 30-godišnji maksimum od 40 kuna za kilu. Nažalost, prema prognozama suša se nastavlja.

Komentirajte prvi

New Report

Close