Zaštitite se od manipulatora

Autor: Ljiljana Buhač , 02. ožujak 2011. u 22:00

Osobe koje vole upravljati drugima vješto se prikrivaju, imaju mnogo lica i transformiraju se prema potrebi

Sigurno ste se našli u situaciji da ste se osjetili izmanipulirani. Osjećaj vrlo grozan, zar ne? Počinjemo sumnjati sami u sebe, mišljenja smo da ne znamo komunicirati.

Takav stav vrlo brzo nam može poljuljati samopouzdanje. Da nam se to ne bi dogodilo moramo znati prepoznati manipulatore. Nalaze se svuda oko nas. Vrlo ih je teško prepoznati. Vješto se prikrivaju, imaju mnogo lica i transformiraju se prema potrebi kao pravi kameleoni. Kada ih prepoznamo već je kasno. Postoji niz faktora prema kojima možete prepoznati manipulatora. Oni uvijek prebacuju uvijek krivnju na drugoga, vole se prikazivati kao žrtve, ponašanja su im promjenjiva te su nepredvidivi, odnosno ponašanje mijenjaju ovisno o publici. Isto su tako potpuno neosjetljivi prema drugima. Empatija je za njih nepoznanica. Stalno kritiziraju, poruke šalju preko glasnika i siju razdor među kolegama. Njihovo je pravilo zavadi pa vladaj. Osim toga prijete na prikriven način, nepoželjne razgovore brzo prekidaju, lažu, egocentrični su i ljubomorni. Laskaju kada nešto trebaju i postižu ciljeve ne birajući sredstva. Njihov pogled je zapovjednički, a kada vi govorite oni gledaju uokolo. Glas im je jači ili slabiji, ovisno o situaciji. Igraju se glasom, odnosno samo se njih čuje. Glasno i nasilno se smiju, igraju se držanjem tijela. Neusklađenost držanja njihov je prepoznatljiv neverbalni element. Geste su im raznolike: frču prste, grebu se po vratu, stišću usnice i upiru prstom u druge. Izraz lica im je kao kamen. Kontroliraju mimiku lica te uzmiču od odgovornosti.

Glavni tipovi manipulatora
Postoji šest glavnih tipova manipulatora. Prvi od njih je manipulator s lažnim osmjehom. Ovaj ćete tip najčešće sresti. Simpatična je, uvijek nasmijana, zna laskati i pažljiva je prema drugima. Komunikativna je i djeluje sposobno i inteligentno. Na vrlo perfidan način dolazi do cilja. Koristi sve raspoložive tehnike kako bi povećala utjecaj nad drugima. Nastoji uspostaviti prijateljski odnos što prije. Sve će učiniti i polako vas uvući u svoju mrežu. U njenoj ćete se mreži naći, a da toga nećete biti ni svjesni. Nikada ne biste pomislili da iza te ljupke i drage osobe stoji jedan veliki manipulator. Jedini njen cilj je utjecaj nad drugima. Tu je opasnost! Promatrajte i budite oprezni. Upadne te li u mrežu ovog manipulatora teško ćete se iz nje izvući. Manipulatora s nasmijanom maskom ćete prepoznati jer su simpatični, veseli i nasmijani, ponekad pažljivi prema drugima, proaktivni, sređeni i imaju dobar ukus. Drugi tip je šarmantni manipulator. On ima nešto što vas odmah osvoji. Voli lijepu odjeću, dobre automobile i lijep nakit. U komunikaciji uvijek gleda u oči, direktan je i postavlja vrlo neugodna pitanja. Pitat će vas ako vi njega nešto pitate i nikada nećete dobiti konkretan odgovor. Laskavac broj jedan. Od njega nikada ništa nećete dobiti osim laskave riječi, ali će od vas uzeti što više može. Najjače oružje mu je dijeljenje komplimenata. Želi se svima dopasti. Ugodan u društvu, ali vrlo opasan.

Šarmer bez pokrića. Takav tip manipulatora je šarmer, profinjen, lijepo obučen, pun komplimenata, postavlja neugodna pitanja, direkto gleda u oči i vrlo je ljubazan. Sljedeći u nizu je manipulator reciprociteta. Njegov stav je “ja tebi ti meni”. Uvijek plaća primljene usluge. Varate se ako mislite da će vam platiti onoliko koliko usluga zaista vrijedi. On plaća onoliko koliko smatra da vrijedi. Vrlo vješto će vas navesti da mu nešto napravite, a za to ćete dobiti vrlo malo. Plete paukovu mrežu na vašu savjest i stvara osjećaj duga. Zatražite li od njega uslugu, znajte da ćete je morati platiti dvostruko. Stoga pazite od koga tražite pomoć da je ne bi skupo platili. Manipulatora reciprociteta ćete prepoznati po plaćanju za primljene usluge, stvaranju osjećaja duga, izrabljanju, traženju mnogo više nego što su dali i ljubaznosti. Četvrti tip je obrazovani manipulator. Možete ga prepoznati po hvaljenju svoga obrazovanja, svoje diplome, svoga zanimanja, svoga iskustva. Prezire sve koji su ispod njegovog nivoa. Čudi se nečijem “neznanju”. Barata imenima, brojkama, ali bez objašnjenja. Ima spretnost da navede druge da učine što god on želi. Prepotentan i hvalisavac. Pravi se da sve zna, naglašava svoje obrazovanje, dobro laže i ističe svoje iskustvo. Tu je također i sramežljivi manipulator. Ovaj tip je vrlo rijedak i zato ga je teško prepoznati. Skriva se iza lažne sramežljivosti. Njegova prisutnost je opterećujuća. Neupadljiv je i nesiguran. Svoje mišljenje prenosi uvijek preko druge osobe. Voli se prikazati ranjivim i slabim. Djeluje bezopasno, ali nije. Takav tip manipulatora je povučen, tih, naporan, neupadljiv i nesiguran.

Učinkovita zaštita
Na kraju ovog niza nalazi se manipulator zlostavljač. On se brzo otkrije. Prepoznatljiv je po svojoj nasilnosti, nezadovoljstvu i stalnom kritiziranju. Autoritaran je. Kada vas treba laska. To su teški i neugodni tipovi. Naredbe i agresivnost njihov je zaštitni znak. Takav tip manipulatora ćete prepoznati po nasilnosti, autoritaranosti, agresivnosti, neugodnosti i bezosjećajnosti. Stoga se zaštitite od manipulatora u sedam koraka: prekinite druženje s manipulatorom; ne pričajte o svom poslu i svojoj obitelji; na sastancima i dogovorima sve pišite što ste se dogovorili; prestanite biti “golub listonoša” i nikome nemojte biti posrednik ni u čemu; udružite se s ljudima koji su isto žrtve manipulatora jer ćete zajedno biti jači; nikada ne radite za nikoga i ne odgovarajte na nejasne zahtjeve; oprezno reagirajte na laskanje. Ne vjerujte mu jer ćete u protivnom opet biti nasamareni.

* Autorica je stručno pedagoška voditeljica Poslovnog učilišta Supera

Antimanipulacija

Manipulator se neće promijeniti. U komunikaciji s manipulatorima stoga koristite slijedeće odgovore za antimanipulaciju:
1. Imam pravo na svoje mišljenje
2. Može biti i tako
3. Vaše je pravo da tako mislite
4. To je potpuno moguće
5. Zna mi se dogoditi koji puta
6. O ukusima se ne raspravlja
7. Nemojte se obazirati na mene
8. Uopće ne sumnjam u rečeno
9. Što ste željeli reći?

Negativne emocije

Kako postupiti s manipulatorima
Koristite se tehnikom antimanipulacija, rečenice neka su vam kratke, budite neodređeni, imajte spremne odgovore, koristite humor kada vam je god to moguće, osmjehom do uspjeha, uvijek na kraju rečenice, šalite se na vlastiti račun, ne upuštajte se u bespotrebne rasprave, nemojte biti agresivni, nikada se ne opravdavajte za svoje postupke, glumite ravnodušnu osobu, ubijte ih ljubaznošću. Koristeći ovu tehniku antimanipulacije uspješno ćete vladati negativnim emocijama.

Komentirajte prvi

New Report

Close