Zaklada Novo sutra dodjeljuje donacije za čak 6 projekata u ukupnom iznosu od preko 700.000 kuna

Autor: Ivan Tominac , 18. listopad 2018. u 10:55
FOTO: Press

Ove subote Trg Republike Hrvatske u Vukovaru još jednom će postati središte sasvim drugačijeg svijeta, a na obilježavanju 2. Dana Zaklade Novo sutra Vukovarci će još jednom moć predstaviti niz aktivnosti kojima društvu žele dati pozitivni predznak i omogućiti aktivnosti po mjeri.

Zaklada Novo sutra potiče izvrsnost i dobra djela kroz tri područja djelovanje – stipendije, humanost i baštinu. Svake godine izdvajaju oko milijun kuna za donacije i stipendije vodeći računa da to budu mahom obrazovni i razvojni projekti, ali i projekti koji pomažu ljudima u potrebi

Na malom uličnom festivalu u pozitivnom duhu bit će predstavljen projekt Tehničke škole Nikola Tesla iz Vukovara “E-chopper” koji je produkt prošlogodišnje donacije od 240.000 kuna za izgradnju najsuvremenijeg elektrotehničko-robotičkog kabineta u regiji.  ''Projekt opremanja kabineta poprimio je svoj nastavak kada su profesori Ivanković i Konjević nesebično željeli uključiti i osnovnoškolce i to tako da se svakoj osnovnoj školi omogući donacija u vrijednosti od 2.000,00 kn u obliku 5 elektroničko-robotičkih starter setova na kojima učenici mogu stjecati početna znanja o navedenom području. Uz to, stavili su se na raspolaganje učiteljima informatike i tehničkog kroz pomoć u vidu laboratorijskih vježbi i dodatne edukacije u tom području'' govori Davor Relatić, upravitelj Zaklade Novo sutra i potvrđuje da je jedno dobro djelo potiče drugo.

Ove godine Zaklada dodjeljuje donacije za čak 6 projekata u ukupnom iznosu od preko 700.000 kuna, od čega je najveća donacija za projekt „ZADRUGE OSNOVNIH ŠKOLA GRADA VUKOVARA“ s primarnim ciljem poticanja stvaralaštva, ali i poduzetničkog razmišljanja od najranijih školskih dana. ''Želimo omogućiti učeničkim zadrugama da si priskrbe osnovne alate za rad, kreativni razvoj i tako ih u budućnosti učiniti samoodrživima.Učeničke zadruge su jedino sredstvo da si učitelji i učenici kroz prodaju proizvedenih artikala sami osiguraju sredstvo za razvoj'', dodaje Relatić o projektu kojeg doniraju ove godine i na kojeg su posebno ponosni. U korak s obrazovnom reformnom idu i donacijom u iznosu od 60.000 kuna za opremanje laboratorija u rodnoj kući nobelovca Lavoslava Ružičke i to baš kada popularizirati znanost među mladim nikad nije bilo potrebnije.

Fokus na ranjive skupine kao punopravne članove društva ogleda se u projektima kupnje vozila prilagođenog osoba s invaliditetom za osobe oboljele od multiple skleroze, a sprječavanje osjećaja diskriminiranosti potiču donacijom od 12.000 kuna koja za cilj ima potaknuti integraciju djece s invaliditetom u svijet biciklizma i rekreacije. Donacijom teretnog vozila socijalnu poslugu pokušat će uzdići na novi nivo, a u Osijek stiže i donacija od preko 80.000 kuna za kupnja neurofeedback uređaja kao nove metode terapije za osobe s mentalnim poteškoćama. Projekti su tehnički i vremenski zahtjevni, a novčana podrška i vraćanje nade u bolje sutra nikad nije bilo potrebnije. Da je zbilja tako potvrđuje i ponovljena aktivnost zaklade u smislu dodjele stipendija i stimulacije važnosti visokog obrazovanja na području županije i šire, a studenti će svoje stipendije i ove godine dobiti na obilježavanju 2. Dana Zaklada Novo sutra.

Komentirajte prvi

New Report

Close