Vlažniji zrak može usporiti širenje gripe

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. ožujak 2013. u 15:02
Guliver/Thinkstock

Utvrdio je i da je u uvjetima visoke vlažnosti većina virusa već unutar 15 minuta onesposobljena.

Vlažniji zrak može usporiti širenje gripe, otkrili su američki znanstvenici koji su utvrdili da vlažnost zraka veća od 43 posto u zatvorenom prostoru onesposobljuje 86 posto virusnih čestica koje lebde u zraku. Tim američkog nacionalnog instituta za sigurnost na radu utvrdio je i da je u uvjetima visoke vlažnosti većina virusa već unutar 15 minuta onesposobljena.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Plos One. Kako bi procijenili ulogu vlage u zraku na širenje virusa znanstvenici su koristili mehaničke lutke od kojih je jedna iskašljavala virus gripe a druga dva metra udaljena taj zrak udisala. Eksperiment se odvijao u čvrsto zatvorenim uvjetima bez prisustva čovjeka. Znastvenici su tijekom pokusa mijenjali vlažnost zraka od 7 do 73 posto.

Utvrdili su da je uz vlažnost zraka od 43 posto svega 14 posto virusa 'stiglo' do druge lutke dok je u uvjetima niske vlažnosti zraka od 23 posto čak 70 do 77 posto virusa stiglo do druge lutke. Stručnjaci upozoravaju da se mora utvrditi djeluje li vlaga u zraku na viruse podjednako i u stvarnim životnim uvjetima.

Komentirajte prvi

New Report

Close