Vino uz poslovni ručak ili večeru

Autor: Darija Vranešić Bender , 28. travanj 2009. u 22:00

Ovisno o društvu i posluženoj hrani treba znati odabrati pravo vino, a izbor bi valjalo objasniti kratkom vinskom pričom

Poznavanje vina danas čini sastavni dio “opće kulture” poslovnih okupljanja, stoga nerijetko mnogi menadžeri upisuju kratke tečajeve poznavanja vina. Ovisno o okupljenom društvu i posluženoj hrani treba znati odabrati pravo vino, a ako ste upravo vi osoba koja izabire vino, valjalo bi svoj izbor obrazložiti kratkom vinskom pričom. Taj posao možete prepustiti sommelieru ili konobaru, ali pritom gubite potencijalne bodove koje ste mogli osvojiti kod poslovnih partnera. Naime, danas svi vole pričati o hrani i vinu, to je “in”.

Rasni plavci
Koje su to hrvatske vinske uspješnice koje bi bez zadrške mogli ponuditi svojim poslovnim partnerima, posebice onima koje želite educirati o hrvatskoj vinskoj sceni? Posljednjih godina mnogim vinoljupcima dah oduzimaju rasni plavci Bura i Mare. Oba vina dolaze s Pelješca i postižu vrtoglave cijene te su dostupna u ograničenoj nakladi. Dingač Bura proizvodi Niko Bura, a Postup Mare je uradak njegove sestre, Mare Mrgudić. Riječ je o gustim teškim vinima koja je prije konzumacije obvezno potrebno prozračiti ili dekantirati. Još jedno vino velikog formata je Dubokovićev Medvid koji stiže s Hvara i dostupan je u organičenim količinama. Za ova vina nakon dekantiranja je karakteristična fina uljnost i razvijen dubok, topao, trajan miris u pravcu ukuhanih šljiva, ribiza, suhih smokava, mediteranske makije i slatkih začina kojima se pridružuju izvjesne balzamske arome. Plenkovićev Zlatni plavac također je sigurna karta na koju možete zaigrati, posebice ako vam se ponudi grand cru – odležano najbolje vrhunsko vino s iznimnim potencijalom za čuvanje. Odlučite li se za bijelo vino, siguran izbor je netom pušten u prodaju Krajančićev Pošip Intrada i posebice butelje s oznakom “sur lie”, izraženo voćnoga karaktera, ali vrlo svježe i opojno. Adut koji će vam osigurati naklonost ljepšeg spola je Traminac ledene berbe iz Kutjeva, desertno vino koje bi vam moglo stanjiti lisnicu, ali će vaše poslovne partnere očarati svojom raskošnom strukturom i aromama. Ako ipak ne želite potrošiti bogatstvo, a htjeli biste piti solidno domaće vino “s pričom”, naručite neku od IQ malvazija, Pilato ili Benvenuti, ili neku od slavonskih uspješnica poput Krauthakerova Chardonnaya. Kao pristupačno crno vino dobrog omjera cijene i kvalitete izdvojili bismo hvarski plavac Tomić. Ako je za stolom domaća ekipa ili stranci koji se žele držati već provjerenih stranih etiketa, izbor će također biti sasvim solidan u nekolicini dobro opremljenih vinoteka i restoranima koji imaju solidne vinske karte. Nećete pogriješiti ni ako se odlučite na neki od naslova vrhunskih talijanskih vinskih kuća Antinori ili Masi. Novost na hrvatskom tržištu je Masijev Corbec, kupaža Corvine i Malbeca, za koju se grožđe doprema iz Masijeva argentinskog vinograda. Australska vina osvojila su hrvatska nepca te na brojnim vinskim kartama i policama vinoteka zauzimaju važno mjesto. Za australske shiraze karakterističan je dobar omjer cijene i kvalitete, a posebno valja izdvojiti kompaniju D’Arenberg i njegovu perjanicu shiraz Dead Arm. Vinarija d’Arenberg inače je sklona pridavanju neobičnih imena svojim vinima, pa se nemojte začuditi kad ugledate etiketu na kojoj piše Footbolt Shiraz, Broken Fishplate ili Lucky Lizard.

Odličan ‘value for money’
Cabernet Sauvignon pod etiketom Casillero del Diablo, obiteljske čileanske vinarije Concha y Toro, najbolji je “value for money” cabernet sauvignon na planetu prema preporuci uglednoga vinskog magazina “Decanter”. Gusto vino, živa okusa na nepcu, vrlo intenzivno i prilično toplo održava kvalitetu iz godine u godinu. Birate li bijelo vino, preporuka je da kušate Chablis koji stiže iz podruma obitelji Laroche, koja od 1850. godine, dakle više od pet generacija proizvodi istinski chablis i izvozi ga u više od 75 zemalja. Domaine Laroche Chablis Saint Martin svjež je i dijelom metalan, srednje jakog tijela bez primjese hrastovine.

Kako sljubiti vino s jelom

Teža vina za aromatičnu hranu
Opće pravilo je da se lagana vina sljubljuju s laganijom, a teška vina s težom, aromatičnijom hranom. Kada govorimo o “tijelu” vina, govorimo o tome koliko se vino osjeća moćno i teško na vašem nepcu.

Uz ribu ide bijelo vino
Nećete pogriješiti ni ako zapamtite još ovo jednostavno pravilo o sljubljivanju: bijela vina piju se uz ribu i bijelo meso, a crna uz tjesteninu i crveno meso.

Kombinacije iz iste regije
Jela i vina iz iste regije općenito se dobro slažu jedna s drugima, a to je spoj koji je nastao prirodno tijekom vremena. Primjerice, talijanska jela dobro se slažu s klasičnim talijanskim vinom Chianti.

Bijeli rizling i crna frankovka
Kada sljubljujete hranu kao što je riba, morski plodovi, pržena ili grill piletina, puretina, srednje tvrdi sirevi ili šunka, lagano vino je dobar izbor. Ako preferirate bijelo vino pokušajte s rizlingom, sivim pinotom ili čak roseom. Ako više volite crna vina, uz ova jela odaberite pinot noir, frankovku, beaujolais ili neki burgundac.

Kada odabrati teže vino
Kada sljubljujete hranu kao što je govedina, divljač, svinjetina s roštilja, janjetina ili tjestenina s gustim, teškim, ljepljivim umacima, teško vino višeg postotka alkohola je bolji izbor. Pokušajte s vinima kao što su cabernet cauvignon, plavac mali, zinfandel, merlot ili syrah.

Komentirajte prvi

New Report

Close