Vinistra počinje danas i traje kroz vikend

Autor: Marta Duić , 10. svibanj 2019. u 11:53
Foto: Press

Ovogodišnja 26. Vinistra ima maksimalan broj izlagača koliko ih može primiti porečka dvorana Žatika, čak 140 izlagača, od čega više od 80 vinara.

Organizirano je i 20-ak radionica i degustacija, a novitet je Vinoteka Vinistra u kojoj će se moći besplatno degustirati sitni zalogaji uz malvazije i terane, ali i kupiti izložbena vina uz popust. Naime, kako nam objašnjava Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, uz ulaznicu posjetitelji će dobiti bon u vrijednosti 30 kuna koji će moći iskoristiti za kupnju vina.

˝Vino s naglaskom na autohtone sorte malvaziju i teran i ove je godine u fokusu naše izložbe. Iznimno nas raduje što nas iz godine u godinu posjećuje sve veći broj stranih gostiju koji u svibnju borave u Poreču i Istri˝, ističe Benvenuti.

I Svijet Malvazija, 11. svjetsko prvenstvo ove sorte, koje se tradicionalno organizira uoči Vinistre, ponovo je oborilo rekord. Na ocjenjivanje su pristigle 272 malvazije– 206 uzoraka je iz Hrvatske, 44 iz Italije, 12 iz Slovenije i po pet iz Španjolske i Grčke. Osim malvazije, više od četrdeset enologa, sommeliera i vinskih stručnjaka ocjenjivalo je još 242 uzorka vina ostalih sorti i 30 jakih alkoholnih pića, ukupno 544 uzorka.

˝Da imamo vina iznimne kvalitete potvrđuje čak pet Velikih zlata za malvaziju, dva zlata u kategoriji ostalih vina, a prvi puta imamo tri terana s Velikom zlatnom medaljom. Podigli smo bodovni prag, a nikad više velikih zlatnih medalja nismo imali. Malvazija istarska Gcru Marijana Armana najbolja je mlada malvazija,  a njegova Malvazija istarska rezerva iz 2015. najbolja zrela malvazija. Teran Valenta wines, najbolji je mladi teran, dok je Teran Barbarosa Vina Tomaz iz 2016. najbolji je zreli teran˝, pohvalio se Benvenuti.

Prošlu Vinistru posjetilo je oko 11.000 posjetitelja, a izlagalo je 130 izlagača. Najveća zvijezda ove godine je Paula Bosch, prva sommelierka u Njemačkoj koja je radila u restoranima s Michelinovim zvjezdicama i njen masterclass Istarski vinski biseri.

˝Njezin posjet Vinistri potvrda su kvalitete i internacionalnog uspjeha istarskih vina. U popratnom programu dvije će degustacije biti posvećene neotkrivenim potencijalima malvazije, odnosno istraživanju mogućih stilova ove sorte  – od zrele suhe malvazije do pjenušca i desertnog vina. Uz to, održat će se brojne radionice autohtonih i internacionalnih sorti među kojima su i degustacije poput Vrbničke žlahtine i Vin de Rosa, desertnog vina Vodnjanštine, ali i  istarskih delicija poput bakalara, pršuta, žlomprta, kobasica˝, otkriva za kraj Benvenuti.

Komentirajte prvi

New Report

Close