VIDEO: Kamion Volvo FH protiv jednog od najbržih svjetskih sportskih automobila

Autor: Objava za medije , 11. studeni 2014. u 10:45
U novom filmu kompanije Volvo Trucks, „Volvo Trucks vs Koenigsegg“, zvijezda utrka, Tiff Needell, utrkuje se u kamionu Volvo FH protiv jednog od najbržih svjetskih sportskih automobila – Koenigsegga One:1.

Cilj je postaviti mjenjač I-Shift s dvostrukom spojkom, zasnovan na tehnologiji koja se koristi u sportskim automobilima, pred krajnji izazov.

U novom filmu kompanije Volvo Trucks, „Volvo Trucks vs Koenigsegg“, zvijezda utrka, Tiff Needell, utrkuje se u kamionu Volvo FH protiv jednog od najbržih svjetskih sportskih automobila – Koenigsegga One:1. Cilj je postaviti mjenjač I-Shift s dvostrukom spojkom, zasnovan na tehnologiji koja se koristi u sportskim automobilima, pred krajnji izazov.

Uz Volvo FH, koji je stvoren za zadatke prijevoza na duge relacije, stoji Koenigsegg One:1, jedan od najbržih automobila na svijetu koji može postići brzinu od 0–400 km/h za manje od 20 sekundi, i turira motor. Za upravljačem kamiona sjedi iskusni trkač Tiff Needell koji inače radi kao voditelj britanske serije „Fifth Gear“ (Peta brzina). Za nekoliko će se sekundi ova dva vozila susresti na trkaćoj stazi Knutstorp u južnoj Švedskoj koja je poznata po brdima i oštrim zavojima. Kako bi utrka bila pravedna, Volvo FH dobio je malu prednost – kamion će voziti jedan krug, dok će Koenigsegg morati prijeći dva. Usprkos tome, rezultat je nepredvidiv.

 

„Ako radite kao trkač, nikada vas nije strah. Uvijek imate povjerenja u svoj stroj. Bio sam malo zabrinut u pogledu vožnje kamiona na trkaćoj stazi jer to nikada do sada nisam radio. Međutim, nakon što sam ga neko vrijeme vozio, stekao sam puno povjerenje u Volvo“, kaže Tiff Needell.

Odluka o utrkivanju kamiona sa sportskim automobilom nije slučajnost. Novi mjenjač u modelu Volvo FH, I-Shift s dvostrukom spojkom, zasnovan na tehnologiji koja se koristi u sportskim automobilima.
„Utrka kamiona Volvo FH protiv Koenigsegga One:1 bio je velik izazov tijekom kojega je trebalo vidjeti može li naš novi mjenjač ostvariti ono što obećava u pogledu voznih svojstava“, kaže Per Nilsson, Direktor odnosa s javnošću u kompaniji Volvo Trucks.

 

Ne otkrivajući rezultate, Tiff Needell priznaje da je bio impresioniran ravnim karakteristikama kamiona. „I-Shift s dvostrukom spojkom apsolutno je nevjerojatan. To je posebno primjetno na uzbrdicama i nizbrdicama, kada kamion je usporava – jednostavno ide glatko, a promjene stupnjeva prijenosa uopće se ne osjećaju. Za vrijeme kočenja vrlo meko i ugodno prebacuje stupnjeve nadolje. Kamion bez sumnje ima srce sportskog automobila“, kaže Tiff Needell.

U kompaniji Koenigsegg nisu se dvoumili kada su razmišljali o utrci s kamionom.

„Uvijek smo otvoreni za uzbudljive izazove. Osim toga, bilo je posebno zanimljivo utrkivati se s kamionom Volvo jer uz tehnologiju sportskih automobila, imamo još puno zajedničkih elemenata. Predstavljamo dvije izvrsne švedske robne marke i predvodnici smo svaki u svojem segmentu“, kaže Christian von Koenigsegg, osnivač i izvršni direktor kompanije Koenigsegg.

Volvo Trucks vs Koenigsegg – pogledajte kako se odvijala utrka:

 

O utrci

Utrka je održana na stazi Knutstorp u južnoj Švedskoj. Prije utrke skinuto je ograničenje brzine od 90 km/h kamiona kako bi se omogućilo pravednije natjecanje protiv sportskog automobila. Da bi se stvorio uistinu uzbudljiv izazov u filmu, Volvo FH vozi jedan krug, dok Koenigsegg One:1 mora prijeći dva. Snimanje filma održano je na ograđenoj stazi sa sigurnosnim osobljem.

O novom kamionu Volvo FH na trkaćoj stazi

Kamion, koji je vožen bez prikolice, težak je osam tona, ima 540 KS i opremljen je mjenjačem I-Shift s dvostrukom spojkom. Prije utrke uklonjeno je ograničenje brzine od 90 km/h. To znači da je kamion na stazi postigao brzinu od gotovo 130 km/h.

Volvo Trucks vs Koenigsegg – iza scene:

 

Volvo Trucks vs Koenigsegg – pratite iskustvo trkača Tiffa Needella iza scene:

O automobilu Koenigsegg One:1

Koenigsegg One:1 prvi je svjetski sportski automobil u masovnoj proizvodnji s jednom konjskom snagom po kilogramu težine, stoga je dobio nadimak „mega automobil“. Jedna konjska snaga po kilogramu težine jednaka je 1360 KS na 1360 kg – omjer snage koji još nikada nije ostvario nijedan proizvođač sportskih automobila. To čini taj automobil jednim od najbržih na svijetu. Okretni moment motora iznosi više od 1000 Nm između 3000 i 7500 o/min, a ubrzanje od 0 do 400 km/h iznosi manje od 20 sekundi.

O mjenjaču I-Shift s dvostrukom spojkom

I-Shift s dvostrukom spojkom jedinstven je mjenjač za serijsku proizvodnju komercijalnih vozila koji se sastoji od mjenjača s dvostrukom spojkom te pruža lakšu i jednostavniju vožnju. Najbolje odgovara dugim relacijama i zahtjevnoj vožnji s velikim brojem promjena stupnjeva prijenosa. I-Shift s dvostrukom spojkom može se u načelu opisati kao dva paralelno povezana mjenjača. Kada je aktivan jedan stupanj prijenosa na jednom mjenjaču, drugi se već odabire u drugom mjenjaču. Pri promjeni stupnjeva prijenosa prvi se mjenjač samo mora deaktivirati u istom trenutku kada se aktivira drugi. To omogućuje promjene stupnjeva bez prekida u prijenosu snage. Mjenjač je pušten na europsko tržište u lipnju ove godine.

O vozaču Tiffu Needellu

Tiff Needell radi kao televizijski voditelj britanske serije „Fifth Gear“ (Peta brzina). Iza njega stoji duga karijera vozača utrka, a vozio je gotovo sve tipove vozila i u svim mogućim vrstama natjecanja – sve od Formule jedan do utrke 24 sata Le Mansa.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close