Veliki kulturni iskorak Hrvatske

Autor: Poslovni dnevnik , 07. rujan 2012. u 22:00

Zahtjevnoj francuskoj i europskoj publici od rujna do prosinca predstavit će se šezdeset događanja s područja hrvatske kulture, obrazovanja, znanosti, turizma, gospodarstva, sporta i gastronomije

Hrvatska se kao prva zemlja jugoistočne Europe predstavlja u okviru manifestacije Kulturne sezone, a festival, koji će trajati više od tri mjeseca na atraktivnim lokacijama, otvara se 12. rujna u Parizu, nakon susreta hrvatske i francuske ministrice kulture. Ministrica Andrea Zlatar-Violić izrazila je nadu da će Hrvatska u vrijeme postupka ratifikacije ulaska Hrvatske u Europsku uniju pokazati ono što Hrvatska kao suvremena i moderna zemlja jest, s temeljima u kulturnoj baštini, ali i programima suvremenih umjetnika koji su, rekla je, najbolji ambasadori Hrvatske danas u svijetu.

Veliki kulturni iskorak
Ocijenivši projekt najvećim iskorakom Hrvatske u inozemstvo dosad, Zlatar Violić je rekla da se već pregovara s Njemačkom i Velikom Britanijom o predstavljanju dijela programa u tim zemljama te da će se tijekom Festivala konkretizirati dvije suradnje – između Spomen-područja Jasenovac i Memorijalnog centra za holokaust u Parizu te između Hrvatskog audiovizualnog centra i francuskog Nacionalnog centra za audiovizualne umjetnosti. Zamjenik ministrice Berislav Šipuš objasnio je da su programe birali francuski izbornici sa svakog područja i predlagali ih promotorima u Francuskoj, a očekuje velik interes francuske javnosti s obzirom na atraktivne lokacije u kojima će se programi održavati. Festival stoji gotovo deset milijuna kuna, a financirali su ga po pola Francuska i Hrvatska, s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova i Ministarstvom kulture kao najvažnijim čimbenicima. Ocijenio je da je to bio velik organizacijski ispit za sve partnere i da je državna uprava dokazala da se izvrsno može surađivati s gospodarstvenicima i tvrtkama kojima u interesu promocija Hrvatske. Izbornica Festivala Seadeta Midžić smatra da je to priprema za predaju našeg suvereniteta Europskoj uniji i učenje kako u tom suverenitetu sudjelovati. Sada će i velike nacije, u ovom slučaju Francuska, ugledati malu zemlju koja ima svoju kulturu, karakter i povijest, dodala je.

Bogat program
Osim sudjelovanja hrvatskih likovnih, kazališnih umjetnika i književnika na francuskim festivalima, priredit će se niz samostalnih izložaba, performansa, koncerata, hrvatskih filmskih večeri. Među ostalim, tu su izložba skulptura Ivana Meštrovića u Muzeju Rodin, izložba četrdesetak remek-djela srednjovjekovne umjetnosti iz hrvatskih riznica u Muzeju Cluny, izložba o hrvatskoj glagoljici u Palais de Tau. Izložba brončanog Apoksiomena dugo se iščekivala – održat će se na jednom od najprometnijih dijelova Louvrea kao središnji događaj festivala od kraja studenog.Samostalnu izložbu imat će Mladen Stilinović, hrvatski dizajneri predstavit će se na Pariškom dizajnerskom tjednu, a suvremeni umjetnici u Palais de Tokyo. Predstavit će se i hrvatski strip-autori, karikaturisti, hrvatska klasična glazba svirat će na Radio France, a održat će se i ciklus performansa suvremenih hrvatskih umjetnika. Održat će se i okrugli stol hrvatskih i francuskih književnika i filozofa, u školama će se organizirati školski sat o Hrvatskoj, na Sorbonni predavanja francuskih i hrvatskih profesora, a u planu su još gospodarski susreti, prijateljska vaterpolo utakmica i gastronomske večeri. (pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close