Velika obitelj kraljice Viktorije, ‘prabake Europe’

Autor: Daniel Patrik Brčić , 28. travanj 2006. u 06:30

Krunidbe, sprovodi ili rođendani, poput 80. engleske kraljice Elizabete, prilika su za okupljanje europskih monarha, većinom međusobno rodbinski povezanih

Brojni članovi europskih kraljevskih okupili su se prošlog vikenda u britanskoj prijestolnici kako bi obilježili 80. rođendan kraljice Elizabete Druge. Među okupljenim plavokrvnim društvom većina je i rodbinski povezana preko brojnih ženidba unutar obitelji.
Ta krvna povezanost europskih dvorova nije ništa novo jer primjerice u 16. i 17. stoljeću većina okrunjenih glava imalo je Habsburške krvi. No, Francuska revolucija, giljotina i Napoleon, koji je do poraza na Waterloou ognjem i mačem širio revolucionarne ideje Europom, doveli su do toga da je danas većina kraljeva povezana sa britanskim kraljevskom lozom Windsor.

Glava i kruna
Najzaslužnija za to jest najdugovječniji monarh u povijesti britanskog otoka – kraljica Viktorija. Dok su širom starog kontinenta umirali i radili mjesta na prijestoljima, Viktorija je vladala pune 64 godine, a svoju brojne kćeri i sinove te njihovu djecu poudavala je ili poženila od Skandinavije preko Jugoslavije pa sve do Grčke. Danas na starom kontinentu ima još svega devet kraljevskih obitelji koje, iako nemaju vlast mogu biti sretni jer im je ostalo prijestolje i glava na ramenima da imaju kamo s krunom. Poslije turbulentnog 20. stoljeća u kojem je Rusija ostala bez cara, balkanske države bez kraljeva svi preostali vlasnici tronovima rodbinski su povezani i redovito se susreću na obiteljskim svečanostima. Bilo da li se radi o ženidbama, krunidbama ili sprovodima. Trenutno je u Europi britanska kraljica Elizabeta najduže na prijestolju, iako još mora vladati cijelo desetljeće da bi sustigla kraljicu Viktoriju koja je na prijestolju bila 64 godine. No živahna i zaposlena baka Elizabeta uopće ne usporava, a i genetika je na njezinoj strani: majka joj je umrla u 101. godini. Okrunjena prije gotovo 53 godine, Elizabeta ne želi abdicirati u korist svoga sina prijestolonasljednika princa Charlesa. Ali i ispitivanja mišljenja javnosti pokazuju da ni republikanci nemaju izgleda i monarhija se neće ukinuti barem dok je ona živa.

Ne vole Camillu
Tim više što je sve ankete proglašavaju najpopularnijim članom kraljevske obitelji. Na dnu ljestvice nalazi se Camilla, kneginja od Cornwalla koja se lani, nakon 35-godišnje veze udala za Charlesa. Britanska kraljica je i najstarija među okrunjenim glavama, dok je najmlađi monegaški princ Albert Drugi koji je oca Rainiera III zamijenio prošle jeseni. Prošlih je nekoliko godina bilo i dosta prinova, posebice u Španjolskoj gdje se lani rodio i sin prijestolonasljednika. Najveća bura bila je u Norveškoj gdje se princa Hakan oženio za razvedenu ženu. Što se tiče sprovoda, najposjećeniji i najgledaniji bio je onaj princeze Diane. Iako se “samo” nekoliko tisuća ljudi okupilo pokraj odra bivše nizozemske kraljice Juliane, koja je umrla u ožujku 2004. nakon upale pluća u 94. godini, mnogi su Nizozemci pustili suzu za kraljicu koja je vladala od 1948. do 1980. u vrijeme najvećeg prosperiteta zemlje.








Komentirajte prvi

New Report

Close