Uz napredne GPS sustave do odredišta uz manje muke

Autor: Tomislav Jambrečić , 11. lipanj 2009. u 22:00

Danas postoji cijeli niz GPS uređaja s detaljnim kartama ovog dijela Europe i Hrvatske

U ovom pregledu predstavit ćemo nekoliko modela iz višeg cjenovnog razreda dobavljivih u hrvatskim trgovinama koji obiluju mogućnostima i izdižu se svojim performansama. Svi modeli imaju ekran osjetljiv na dodir, glasovno navođenje, pa čak i FM odašiljače, a isporučuju se i s detaljnim kartama ovog dijela Europe, uključujući i Hrvatsku.

Mio Moov 580
Moov 580 je uređaj iz vrha ponude ovog tajvanskog proizvođača. Krasi ga atraktivno dizajnirano kućište čijom prednjom stranom dominira prilično velik ekran dijagonale 4,7 inča i rezolucije 480 x 272 točaka. Ekran je osjetljiv na dodir stoga nikakve dodatne funkcijske tipke nisu potrebne koje bi ionako narušilo skladan izgled.

Intuitivan sustav
Softversku jezgru uređaja čini Windows CE .Net 5.0 operativni sustav, dok se za korisničko sučelje i navigaciju brine MioMap 2008 softver. Potonji je razvijen u potpunosti od strane tvrtke Mio, a krasi ga iznimna jednostavnost i intuitivnost. Navođenje s detaljnim uputama kada i u kojem trenutku skrenuti vrši se u 2D ili 3D karti, ovisno o željama korisnika, a s lakoćom je moguće unaprijed odrediti željena odredišta i točke interesa. Odlična mogućnost jest i opcija pretraživanja lokacija prema stvarnim fotografijama što uvelike olakšava pronalažanje, primjerice, muzeja ili povijesnih građevina.

Traženje satelita
Uz napredan SiRFstar III GPS čip, softver ima ugrađenu SiRFInstantFix II tehnologiju koja poboljšava signal i ubrzava traženje satelita na način da predviđa fizičku lokaciju satelita i do 3 dana unaprijed. Dodatne karte mogu se učitati bez ikakvih problema koristeći MMC ili SD memorijske kartice, iako je 2 gigabajta ugrađene memorije sasvim dovoljno za većinu korisnika.Glasovna navigacija je uobičajena u GPS uređajima, stoga je i ovdje prisutna. Iako Moov 580 ima vanjski zvučnik, lako ga je spojiti na auto-radio te upute slušati putem zvučnika ugrađenih u automobil.

Bežično spajanje
Spajanje se vrši uz korištenje ugrađenog FM odašiljača, stoga kabeli neće predstavljati problem. Važno je spomenuti i ugrađeni Bluetooth te mogućnost spajanja s mobilnim uređajima, bilo da se radi o ostvarivanju poziva ili spajanju na Internet. Ugrađena baterija jačine je 720 mAh, no isporučuje se dodatnim kabelom za napajanje u automobilu. Moov 580 može se kupiti po cijeni od oko 2400 kuna. Važno je još spomenuti da Mio omogućuje besplatnu nadogradnju mapa u dva navrata ukoliko se kupci registriraju u Mio Club na adresi club.mio.com do 31. svibnja 2010. godine.

Garmin nüvi 865T
Jedan od naprednih uređaja iz Garminove ponude jest i model nüvi 865T s detaljnim Navteq kartama Europe. S obzirom da je manjih dimenzija od konkurentnog modela iz tvrtke Mio, dijagonala ekrana se zaustavlja na 4,3 inča, no uz zadržavanje iste rezolucije od 480 x 272 točaka. Mnogim korisnicima to će biti i više nego dovoljno za sasvim ugodno korištenje.

Paket karata
U paketu s uređajem dolazi učitan paket karata cijele Europe, uključujući i Hrvatsku, pod nazivom City Navigator NT 2009. Softver je u potpunosti prilagođen i našem podneblju stoga na hrvatskom jeziku postoje ispisane i govorne upute. Glasovna navigacija može se, kao i kod gore navedenog modela, koristiti u kombinaciji s zvučnim sustavom u automobilu, jer i ovaj model ima ugrađen FM odašiljač. Naravno, većini će korisnika dovoljna biti čak dva ugrađena zvučnika.

Viši segment
S obzirom na to da se radi o modelu iz višeg segmenta, nekoliko ga opcija izdvaja iz ponude. Vrlo korisna je foto navigacija koja omogućuje prikaz stvarnih fotografija odredišta ili mjesta kraj kojih se prolazi. Foto navigacija dodatno je proširena na pomoć pri vožnji autocestama, jer softver precizno navodi u koju traku na autocesti treba skrenuti na izlazima prikazom stvarnih fotografija lokacije. Uređaj može poslužiti kao MP3 svirač ili kao preglednik fotografija u JPEG formatu, a ugrađen je i Bluetooth kojim se spaja s mobilnim uređajima.

Memorijske kartice
Kao i na većinu današnjih GPS jedinica i na ovaj uređaj moguće je učitati dodatne karte ukoliko se za to ukaže potreba. Iste se mogu pohraniti na unutarnju memoriju ili učitati s MicroSD memorijskih kartica. Učitavanje se može učiniti i korištenjem računala putem USB 2.0 sučelja. Spomenimo još i maleni daljinski upravljač kojim se upravlja osnovnim funkcionalnostima ovog naprednog uređaja. nüvi 865T se u našim trgovinama može naći po cijeni od oko 3200 kuna što je realna cijena za visoki segment GPS navigacijskih sustava.

TomTom GO 930
Model 930 predstavlja sam vrh ponude ovog poznatog proizvođača navigacijskih sustava. I ovaj model ima 4,3-inčni ekran osjetljiv na dodir maksimalne rezolucije 480 x 272 točaka. Prema mnogima najbolji TomTom GPS uređaj ima unaprijeđenu tehnologiju pozicioniranja koja povećava preciznost i brzinu rada na način da ugrađeni čip automatski predviđa položaj satelita čime se omogućuje neometano pozicioniranje između visokih zgrada ili u tunelima.

Najbrže rute
Automatsko određivanje najbržih i najjeftinijih ruta te napredno navođenje na raskrižjima i izlazima s autocesta (s uključenom foto navigacijom) neizostavne su funkcionalnosti u uređajima ovog segmenta, stoga su i ovdje prisutne. Glasovna navigacija također je ugrađena, čije je upute moguće slušati s ugrađenog zvučnika ili zvučnika u automobilu nakon što se uključi FM odašiljač. Glasom se, nadalje, može i upravljati uređajem u smislu određivanja odredišta. Ugrađenim Bluetooth modulom omogućuje se spajanje s mobilnim uređajima te pozivanje ili spajanje na Internet, što je prisutno i u ostalim navedenim modelima. Bluetooth služi i za spajanje malenog daljinskog upravljača koji dolazi u paketu, a kojim se upravlja svim funkcijama ovog GPS sustava.

Dodatne mogućnosti
I ovaj model može poslužiti kao MP3 svirač, što i u određenoj mjeri opravdava visoku cijenu, a odlična je i vrlo korisna opcija spajanja iPod svirača uz pomoć kabela kojeg je potrebno posebno kupiti. Osim toga, GO 930 uključuje i osnovni preglednik fotografija u JPEG formatu. TomTom karte su mnogima poznate kao jedne od kvalitetnijih na tržištu. U ovom modelu učitane su karte cijele Europe, SAD-a i Kanade, a dodatno se mogu dodati nove karte u memoriju kapaciteta četiri gigabajta ili korištenjem SD i MMC memorijskim karticama. TomTom GO 930 se u našim trgovinama može naći po cijeni od oko 3000 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close