U Vukovaru se danas obilježava 2. Dan Zaklade Novo sutra

Autor: Promo , 20. listopad 2018. u 09:51
Foto: Press

Danas Trg Republike Hrvatske u Vukovaru još jednom postaje središte sasvim drugačijeg svijeta, a na obilježavanju 2. Dana Zaklade Novo sutra Vukovarci će još jednom moć predstaviti niz aktivnosti kojima društvu žele dati pozitivni predznak i omogućiti aktivnosti po mjeri. Zaklada Novo sutra potiče izvrsnost i dobra djela kroz tri područja djelovanje – stipendije, humanost i baštinu. Svake godine izdvajaju oko milijun kuna za donacije i stipendije vodeći računa da to budu mahom obrazovni i razvojni projekti, ali i projekti koji pomažu ljudima u potrebi.

Na malom uličnom festivalu u pozitivnom duhu predstavlja se projekt Tehničke škole Nikola Tesla iz Vukovara “E-chopper” koji je produkt prošlogodišnje donacije od 240.000 kuna za izgradnju najsuvremenijeg elektrotehničko-robotičkog kabineta u regiji.  ''Projekt opremanja kabineta poprimio je svoj nastavak kada su profesori Ivanković i Konjević nesebično željeli uključiti i osnovnoškolce i to tako da se svakoj osnovnoj školi omogući donacija u vrijednosti od 2.000,00 kn u obliku 5 elektroničko-robotičkih starter setova na kojima učenici mogu stjecati početna znanja o navedenom području. Uz to, stavili su se na raspolaganje učiteljima informatike i tehničkog kroz pomoć u vidu laboratorijskih vježbi i dodatne edukacije u tom području'' govori Davor Relatić, upravitelj Zaklade Novo sutra i potvrđuje da je jedno dobro djelo potiče drugo.

Ove godine Zaklada dodjeljuje donacije za čak šest projekata u ukupnom iznosu višem od 700.000 kuna, od čega je najveća donacija za projekt „ZADRUGE OSNOVNIH ŠKOLA GRADA VUKOVARA“ s primarnim ciljem poticanja stvaralaštva, ali i poduzetničkog razmišljanja od najranijih školskih dana. ''Želimo omogućiti učeničkim zadrugama da si priskrbe osnovne alate za rad i kreativni razvoj i tako učeničke zadruge u budućnosti učine samoodrživim. Učeničke zadruge su jedino sredstvo da si učitelji i učenici kroz prodaju proizvedenih artikala sami osiguraju sredstvo za razvoj'' , dodaje Relatić o projektu koji doniraju ove godine i na koji su posebno ponosni. Ukorak s obrazovnom reformom idu i donacijom u iznosu od 60.000 kuna za opremanje laboratorija u rodnoj kući nobelovca Lavoslava Ružičke i to baš kada popularizirati znanost među mladima nikad nije bilo potrebnije. 

Fokus na ranjive skupine kao punopravne članove društva ogleda se u projektima kupnje vozila prilagođenog osoba s invaliditetom za osobe oboljele od multiple skleroze, a sprječavanje osjećaja diskriminiranosti potiču donacijom od 12.000 kuna koja ima cilj potaknuti integraciju djece s invaliditetom u svijet biciklizma i rekreacije. Donacijom teretnog vozila socijalnu poslugu pokušat će uzdići na novi nivo, a u Osijek stiže i donacija viša od 80.000 kuna za kupnju neurofeedback uređaja kao nove metode terapije za osobe s mentalnim poteškoćama. Projekti su tehnički i vremenski zahtjevni, a novčana podrška i vraćanje nade u bolje sutra nikad nije bilo potrebnije. Da je zbilja tako potvrđuje i ponovljena aktivnost zaklade u smislu dodjele stipendija i stimulacije važnosti visokog obrazovanja na području županije i šire, a studenti će svoje stipendije i ove godine dobiti na obilježavanju 2. Dana Zaklada Novo sutra.

Uz 20 stipendista od prošle godine, Zaklada osigurava stipendije za još 10 novih stipendista, čime se iznos definiran za stipendije penje na gotovo pola milijuna kuna. Na taj način Zaklada dodatno potvrđuje svoju posvećenost poticanju visokog obrazovanja.

New Report

Close