U Rusiji stupio na snagu ‘drakonski’ antiblogerski zakon

Autor: Agencija VLM , 01. kolovoz 2014. u 12:14
Thinkstock

Internetske tvrtke morat će dozvoliti vlastima pristup korisničkim informacijama.

Zakon koji ograničava prava korisnika društvenih mreža stupio je na snagu u Rusiji, prenosi BBC. Prema zakonu koji je gornji dom parlamenta usvojio u travnju blogeri s više od 3000 čitatelja na dan moraju se registrirati kod Roskomnadzora, regulatora za masovne medije, a internetske tvrtke morat će dozvoliti vlastima pristup korisničkim informacijama.

Zakon također uključuje mjere prema kojima blogeri ne smiju ostati anonimni te propisuje da društvene mreže moraju čuvati podatke o svojim korisnicima unazad šest mjeseci. Podaci moraju biti sačuvani na serverima na ruskom teritoriju tako da im vlada može pristupiti.

Kritičari ovaj zakon vide kao daljnji pokušaj vlasti predsjednika Vladimira Putina da oslabi oporbenjake, koji koriste internet kako bi izražavali svoja stajališta. Hugh Williamson iz newyorškog Human Rights Watch nazvao je ovaj zakon drakonskim, dok je Anton Nosik, "ruski internetski guru", na svom blogu objavio kako zakon pruža pravnu osnovu za blokiranje društvenih mreža kao što su Facebook, Twitter, LiveJournal i Google.

Neki su blogeri uspjeli pronaći načine kako zaobići zakon, pa tako, na primjer, "varaju" brojač posjetitelja kako bi broj ostao ispod 3000, a neki potpuno skrivaju statistiku.

Rusija je dugo imala relativno blage internetske zakone, no u posljednje vrijeme zabilježena je promjena. Posebno je zapamćeno kada je Putin u travnju internet nazvao CIA-inim projektom, a također je ustvrdio da popularnu ruski tražilicu Yandex kontroliraju strani obavještajci.

Komentirajte prvi

New Report

Close