U Donjem gradu 
brzinu ograničiti 
na 30 km/h

Autor: Agencija VLM , 29. travanj 2015. u 09:04
Foto: Patrik Macek / Pixsell

HNS-ov prijedlog spuštanja brzine vožnje na 30-ak lokacija smanjio bi zagađenje, a povećao kvalitetu života.

Ograničenjem brzine u 30-ak ulica ili dijela ulica diljem Donjeg grada sa sadašnjih 50 kilometara na 30 kilometara na sat podigla bi se sigurnost, kvaliteta života, vrijednost nekretnina i biciklistički promet, a smanjila zagađenost i gomilanje automobila.

Borbu za taj cilj najavili su jučer donjogradski HNS-ovci s tribine 'Od šume prometa ne vide se ljudi' na kojoj su i od građana tražili da daju prijedloge gdje bi trebalo smanjiti brzinu na 30 km/h.

–Ove promjene u ulicama koje predlažemo mogu se jednostavno usvojiti jer nigdje ne diramo glavne prometne tokove kojima se odvija tranzicijski promet – kazao je Goran Roje (na slici stoji), vijećnik HNS-a u četvrti Donji grad.

Profesor s Prometnog fakulteta Ljupko Šimunović podržao je ideju istaknuvši da uvođenjem zona 30 km/h ne trebaju ni skupe biciklističke staze, no da bi o tome trebali odlučiti stanari. 

Komentari (5)
Pogledajte sve

30 kmh????? pa čemu na 30, što ne odmah na 10 kmh? pa jbt u kojoj brzini da vozim? u prvoj očito, a tada auto najviše troši…nevjerojatan prijedlog totalnih laika. držite se politike. 30 kmh…smiješno. pa čovjek se kreće brzinom od 6 kmh, tramvaji idu 35-40, a ponegdje i 60-70 kmh (ovi novi naravno) tako da je ovo besmislica i naravno – to neće proći, a ako prođe, neće biti poštovano.

usklađuju brzine sa HŽ-om, i oni prosječno toliko voze na svim prugama

Vrlo često veliki gradovi u svojim centrima niti ne dozvoljavaju voznju vozilom.
Ako i dozvoljavaju onda se to masno placa putem kartice za voznju po downtownu ili pak nevjerojatno skupog parkinga.

Po meni dobra odluka. Samo ja bi ukinuo voznju po Donjem Gradu.

Znači ako auti uspore, istina, manje troše, tj manje zagađuju, ali se duže voze istom dionicom i upravo se gomilaju, što baš se navodi kao benefit ovim prijedlogom, jer su spori i promet nije protočan, hebe se političarima, kad oni ionako na gornji grad idu Frankopanskom, pa malo u nedopušteni smjer desno i malo preko pune crte lijevo i u Mesničkoj su, a meni to nije svejedno jer ću duže čekati na križanju Gundulićeva – Ilica, koji oni izbjegnu na prije opisani način i tim potezom još i indirektno utječu na usporavanje vozila iz Gundulićeve. Glupost. A sigurnost? Nemojte me farbat, ljudi voze i do vozačke prelagano dolaze, nema šanse da su svi koji posjeduju vozačku, uistinu i za vožnju. 100 puta mi se desilo da me netko vozi iznad ograničenja i da se osjećam sigurno, dok isto tako kad vidim neke vozače samo kako sjede u vozilu, vidim koliko su oni nesigurni u sebe, a onda ni meni nije svejedno. Nemojte tako pomagati narodu, ali kad promislim, drukčije ni ne znaju!

New Report

Close