Top chefovi mlade talente uče tajnama zanata

Autor: Marta Duić , 28. siječanj 2016. u 22:01
Mario Mihelj; Ante Udovičić; Nenad Kukurin

Kroz dva mjeseca budući kuhari koji će se birati u 13 hrvatskih srednjih škola naučit će nove trendove u gastronomiji i kulinarstvu, a šest finalista borit će se za glavnu nagradu.

METRO Cash & Carry predstavio je projekt METRO Junior Top Chef usmjeren na edukaciju mladih kuhara u ponedjeljak 25. siječnja u zagrebačkom restoranu Paradigma. Riječ je o projektu u kojem će sudjelovati trinaest srednjih škola čiji maturanti kuharskog usmjerenja pod vodstvom mentora Ante Udovičića glavnog kuhara restorana Paradigma, Nenada Kukurina, vlasnika i glavnog kuhar restorana i hotela Kukuriku te Maria Mihelja, glavnog kuhara restorana Mundoaka, učiti o najnovijim trendovima u pripremi hrane.

 

Lončar

Surađujemo s 95% hrvatskih restorana i hotela pa imamo uvid u potrebe sektora.

Osnažiti profesiju
"METRO Cash & Carry surađuje s 95 posto hrvatskih restorana i hotela, što nam omogućuje uvid u potrebe ugostiteljskog sektora u Hrvatskoj. Svjesni da je potrebno osnažiti kuharsku profesiju odlučili smo se pokrenuti ovaj projekt. Kroz dva mjeseca budući kuhari naučit će nove trendove u gastronomiji i kulinarstvu, a osim edukacije, novih znanja i vještina čekaju ih i sučeljavanja s kolegama koji su također dio projekta. Kroz ovo iskustvo saznat će kako je surađivati s vrhunskim kuharima i iz prve ruke će iskusiti kompetitivnost kulinarske profesije", pojasnila je Helena Lončar iz METRO Cash & Carryja ideju projekta.

 

Mihelj

Drago mi je da se počela buditi svijest da znanje iz škola nije dovoljno.

Kako kažu iz Metroa, maturante koji će biti dio ovog projekta biraju same škole koje sudjeluju u projektu, a kandidate očekuju dva regionalna sučeljavanja, ono u Zagrebu i ono u Kastvu na kojima će pokazati svoje znanje i odmjeriti kulinarske sposobnosti. U Kastvu će o tri najbolja kandidata odlučiti Nenad Kukurin, dok će tri najbolja u Zagrebu birati Ante Udovičić te Mario Mihelj, ujedno i mentori projekta. "Namirnice dobivaju, a na njima je da pokažu kreativnost u pripremi jela", poručila je Lončar. Nakon odmjeravanja snaga, šest finalista očekuje Bootcamp u kulinarskom institutu Kul In u Sisku gdje će u tri dana naučiti što je trenutno popularno u gastronomiji te koji su novi trendovi i tehnike zastupljeni u kulinarstvu. 

 

Udovičić

Usmjerit ćemo svoje iskustvo i stručnost u razvoj struke te ostvarivanje punog potencijala mladih kuhara.

Finalni 'okršaj'
U samom finalu svoje sposobnosti i znanja pokazat će kroz pripremu tri jela, točnije predjela, glavnog jela i deserta, a nagrade koje se smiješe mladim kuharima omogućit će im daljnje usavršavanje. Pobjednik dobiva dvomjesečnu edukaciju na kulinarskom institutu Kul IN koji s ALMA la Scuala Internazionale di Cucina Italiana razvija programe profesionalnog usavršavanja kuhara, a tri najbolja kandidata imat će priliku otputovati na prestižno kulinarsko natjecanje Bocuse d'Or koje se održava u Budimpešti."Bocuse d'Or je nešto najljepše što u karijeri možete vidjeti i doživjeti. Bilo mi je zadovoljstvo prihvatiti poziv da uz chefove Maria Mihelja i Nenada Kukurina budem dio mentorskog tima koji će u projektu METRO Junior Top Chef usmjeriti svoje iskustvo i stručnost u razvoj struke te ostvarivanje punog potencijala mladih kuhara", rekao je Ante Udovičić, glavni kuhar restorana Paradigma i mentor u projektu.

 

Kukurin

Mladim kuharima, osim tehnika i znanja treba pokazati kako je strast nužna u našoj profesiji.

Nenad Kukurin istaknuo je kako u kulinarstvu treba imati hrabrosti i dovoljno kreativnosti da se istaknete od ostalih ugostiteljskih ponuda. "Prvi sam imao hrabrosti za iskorake u kulinarstvu iako su me kolege iz struke u čudu gledali. Mnogi hrvatski restorani su poznati u svijetu i mogu biti ponosni na to. Mladim kuharima, osim tehnika i znanja treba pokazati kako je strast nužna u toj profesiji", tvrdi Kukurin. Iz METRO-a poručuju da su s razlogom odabrali baš ove chefove za mentore kako bi mladim kuharima pokazali najbolje od triju kuharskih svjetova – slow food, street food i modern cousine. 

Međunarodna suradnja
"Drago mi je da se počela buditi svijest da znanje iz škola nije dovoljno, ovim projektom mi želimo mladim kuharima pokazati gdje se sve mogu usmjeriti", smatra Mario Mihel. Ivana Peleš, ravnateljica instituta Kul IN iz Siska istaknula je važnost edukacije i povezivanja s ostalim kulinarskim institutima te najavila novu internacionalnu suradnju s kineskim kulinarskim institutom iz Hong Konga. ˝Važno je podizanje svijesti o ljepoti ove profesije. Do sada smo kroz naše programe educirali dvjestotinjak polaznika, a kroz razne radionice i tečajeve je prošlo oko  1500 kandidata željnih znanja i brušenja vještina",  poručila je Ivana Peleš.

Komentirajte prvi

New Report

Close